Ladyhawke-Rutger-Hawke

Filmul saptamanii: Ladyhawke – Domnita Soim

Recomandarea #mythologica pentru aceasta saptamana este Ladyhawke – Domnita Soim.

Filmul a debutat pe marile ecrane in 1985in regia lui  Richard Donner. In film joaca  Matthew Broderick, Rutger Hauer si Michelle Pfeiffer.

Este vorba de o poveste fascinanta legata de dragoste si blestem. Un blestem teribil dintr-o lume medievala. Acesta separa doi indragostiti precum ziua si noaptea. Un amestec interesant de actiune, aventura, romance si comedie.

Ladyhawke-Rutger-HawkeLegenda indragostitilor blestemati

“Do you know that hawks and wolves mate for life? The Bishop didn’t even leave us that… not even that.” – Stiai ca soimii si lupii se isi aleg perechea pe viata. Episcopul nu ne-a lasat nici macar asta.

Intotdeauna impreuna, pe vecie despartiti. Oare cum este sa traiesti o asemenea dragoste?

Muzica buna si zero efecte speciale. Este vorba doar de jocul unor actori foarte buni ce si-au marcat generatia. Sunt acele timpuri cand cinematografia nu era asaltata de efecte speciale si CGI, exprimand frumusetea locurilor si a decorurilor, jocul actorilor si intriga bine tesuta. Un loc autentic si pur, Domnita Soim este un exemplu fin al cinematografiei clasice.

O Michelle Pfeiffer ce joaca pe domnita la ananghie, un Rutger Hauer in rolul cavalerului ce salveaza ziua si un hot comediant ca Matthew Broderick savarsesc tabloul. Era nevoie si de un personaj negativ, iar Alfred Molino isi face foarte bine treaba in aceasta postura. John Wood ca Episcopul din Aquila intregeste tabloul tiranilor.

Philipe Gastone, jucat de Broderick, este un hot ce scapa din temnitele din Aquila. Pe urmele lui incepe o vanatoare. Este aproape capturat cand Capitanul Navarre (Rutger Hauer) il salveaza si se imprietenesc. Navarre fusese vanat de oamenii episcopului timp de doi ani. El fugise cu Lady Isabeau, iar episcopul si-o dorise mai mult decat orice. Navarre si Isabeau fusesera blestemati de episcop. Navarre era lup in timpul noptii, iar Isabeau se transforma in soim in timpul zilei. Astfel, cei doi indragostiti nu puteau fi niciodata cu adevarat impreuna. Doar daca blestemul era rupt. Navarre insista ca Philipe sa il ajute sa intre in oras pentru a-l ucide pe episcop.

Desi a fost o lupta intre studiourile Fox si Warner, in ciuda rescrierilor repetate, filmul si scenariul au iesit bine. Desi Rutger juca mai bine roluri negative, Etienne Navarre l-a prins ca nobil viteaz, incercand disperat sa isi gaseasca dragostea. Iar Pfeiffer a atins echilibrul intre putere si vulnerabilitate in personajul Isabeau D’Anjou.

Povestea este plasata in Franta medievala a secolului al XIII-lea. Dar nu este deloc povestea tipic fantasy a anilor 80. Nu este nici o reinterpretare moderna a unei legende, nici acea tipica relatare a eroului ce pleaca in cautare. Nici macar. In alte filme, precum  Legend, The Dark Crystal, The Last Unicorn, The Labyrinth suntem introdusi din lumea reala in lumea fantastica. Aici ne dam seama tarziu ca aceasta lume este mai mult decat vedem la suprafata.

Nu-i de mirare ca avem o lume fantastice de vreme ce filmarile au avut loc in Italia: provinciile Parma, Lombardia si Venetia cu minunatele lor castele medievale si peisaje bucolice.

Desi numele si povestea au un iz medieval, e vorba de un fantasy. Un fantasy ce se leaga de animale mitologice foarte cunoscute. Lupul si soimul mai exact, simboluri ale noptii si zilei. Dar nu intr-o lupta sau antiteza, ci in completare. Si, ca in orice poveste sau basm bun, doar dragostea adevarata poate invinge blestemul si raul. Lumina soarelui si a diminetii va pune capat blestemului si va reuni pe cei doi indragostiti.

 

Mitologie si motive

Eclipsa de soare este momentul perfect intre cele doua lumi si intre cele doua fiinte. Lupul si soimul sunt si ele simboluri ale acestei lumi. In plus, totul in film vine in perechi, precum sabia lui Navarre si staful de episcop.

Carl Jung a scris despre renastere, a doua nastere. Si aici vorbim de alchimia transformarii. In animale si apoi, la loc, in oameni.

Asadar, un hot care vorbeste cu Dumnezeu, un calugar betiv ce vrea sa-si rascumpere cea mai mare greseala si doi indragostiti blestemati impotriva lumii.

Care va fi momentul potrivit sa il infrunte pe Episcop? Cine este eroul si cum se va termina povestea?

 

Vizionat si recomandat de #mythologica!

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,793 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.