Filmul “Avatar” din perspectiva mitologica

Filmul SF din 2009, Avatar, si-a castigat numerosi fani, dar si o anumita reputatie. Succesul sau a trezit si anumite patimi sau subiecte de discutie tabu. Discutii prolifice au fost aprinse despre varietatea culturala, sociala, politica si religioasa. Nici macar James Cameron nu credea ca fimul va starni asemenea reactii. Foarte impartite si foarte diferite. Alegorie oare sau “popcorn epic” cum a fost ideologic numit, Avatar trateaza teme foarte serioase precum conflictele intre oamenii moderni si natura, imperialismul, rasismul, militarismul si patriotismul, setea corporatiilor, drepturile de proprietate, dar mai presus de toate ating acea aura a spiritualitatii si religiei.

Salbaticul nobil este subiectul principal al filmului. Poate ca regizorul a vrut sa atraga atentia despre defrisarile si suportul pentru popoarele indigene ale planetei. Transpar foarte clar mesajele ecologiste privind protejarea si consevarea padurii amazoniene.

Se pare ca James Cameron a fost inspirat de iconografia hinduista. Pe cat se pare, crestinii de la Vatican au fost foarte preocupati ca filmul promoveaza panteismul in pofida credintei crestine. Sa ne pazeasca sfantu’ sa credem in altceva decat in biserica. De parca am putea avea propriile conceptii, libere si fara prejudecati. Pe deasupra, sa mai si credem in natura. Asa mojicie, mai rar!

Imperialism, patriotism si militarism

Filmul descris conflictul populatiei indifene Na’vi de pe planeta Pandora (aluzie la cutia magica) cu oamenii. Intotdeauna, oamenii cu arme si tehnologie mai avansata ii vor invinge pe indigeni. Aduceti-va aminte cum au fost cuceriti incasii de spanioli. Sau cum au fost decimati indienii nord-americani de colonisti. India versus Imperiul Britanic este o tema asemanatoare. Exista un mesaj clar despre culturile dominante si agresive ce subjuga populatii native.

Teme social-culturale: civilizatie si rasa

Filmul ne arata ca si civilizatii pot fi primitivi, in timp ce ultimii ne apar ca nobili, intelepti, buni si umani. Calitati precum bunatatea, generozitatea, respectul pentru batrani, sacrificiul de sine, respectul pentru toate formele de viata si in mod special dependenta de o inteligenta dincolo de naura ar trebui sa stea la baza fiecarei societati.

Filmul a mai fost numit datorita mesajului si fabula Mesiei de culoare alba.

Un organism unic sub forma unei paduri interconectate cu oamenii, respira si traieste la unison cu acestia. Aceasta forma se numeste Gaia. In mitologia greaca aceasta este Pamantul-Mama.

Religie si spiritualitate legate de mitologie

Avatar vorbeste pe limba copiilor din fiecare. Ne vorbeste despre miracolul naturii. Cand esti copil zbori in vis. Aici te poti reintoarce la acea stare.

In film ne apare ca tema importanta si Yggdrasil, Copacul Vietii in mitologia nordica. Filmul adopta multe motive religioase si mitologice existente.

In special insa contine marea intrebare legata de credinta – ar trebui creatia sa fie guvernata de sus sau prin interdependenta? Filmul imprumuta concepte din alte religii precum Copacul Sufletelor numit axis mundi sau centrul universului. Na’vi au un deosebit respect pentru credinta in reincarnare precum credinta tibetana.

Zeita Eywa a Pandorei poate fi asemanata cu  Pachamama, zeitate venerata de popoarele indigene din Anzi. Cei care nu s-au putut abtine au deschis subiectul Gradinii din Eden.

Tribul Na’vi a fost asemanat cu zeii hindusi Krishna si Rama deoarece aveau pielea albastra si semne tilaj pe frunte. Reincarnarile lui Vishnu, metodele yoghine si practicile yoga de trezire din corp sunt si ele prezente.

Panteism vs. Crestinism

Sustine Avatar venerarea naturii si panteismul? Si daca da, foarte bine. Poate ca paganismul e iar la moda. Evident, la altii, nu la noi. Insa reintoarcerea la natura, la vechii zei, la vechile ritualuri nu poate fi decat binevenita. Traditia, un anumit soi, este binevenita.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,120 times, 1 visits today)

1 thought on “Filmul “Avatar” din perspectiva mitologica”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.