Filme care se joaca cu perceptia ta

Cateva filme de la Netflix sau aiurea ne-au atras atentia in aceasta perioda. Iata recomandarile noastre, iar unele dintre ele vor schimba industria pentru totdeauna. De la filme interactive unde poti face alegeri, la cele mai terifiante filme care profita la maximum de cele mai intunecate temeri ale tale. SF, clasice, thrilere.

 

Bird Box – cand sfarsitul lumii te ingrijoreaza doar cand deschizi ochii!

Bird Box – un scenariu apocaliptic care se joaca nu nervii tai, dar mai ales cu perceptia. Cum ar fi sa vina sfarsitul lumii, dar sa nu-l poti vedea? De fapt, niste creaturi ciudate care aduc sfarsitul lumii sunt atat de terifiante si ciudate incat nu pot fi urmarite cu ochiul liber. Oricine le vede innebuneste pe loc si se sinucide. Mai mult de atat, toti sociopatii si nebunii alearga liberi prin lume, cu “ochii larg deschisi” incercand sa te faca sa “vezi” adevarul.

Un thriller foarte bun tocmai pentru ca se joaca cu temerile cele mai profunde ale umanitatii. Lipsa de viziune, faptul ca nu poti vedea ce se ascunde in fata ta. Sa fii condamnat sa mergi mereu in intuneric!

 

Black Mirror – Bandsnatcher, iti poti alege finalul, dar suporti consecintele!

Primul lung-metraj de la Netflix cu scenarii alternative interactive. Realitati paralele, jocuri mentale care te lasa sa alegi ce se va intampla in continuare.

In Bandsnatcher controlezi viata unui adolescent. Problema este ca si el intelege ca faci asta si incearca, cu toate puterile, sa nu innebuneasca si sa mentina controlul. Ce? Tu nu ai face la fel?

Cum ar fi daca te-ai trezi o marioneta controlata? Ca in jocul Pac Man? Un om prins la nesfarsit intr-un labirint. Daca mori o iei de la capat. Daca iesi printr-un capat al labirintului nu ai scapare pentru ca vei aparea automat prin altul.

Oglinzile pot fi cai spre viitor sau spre trecut, spre realitati paralele in care deciziile tale vor influenta toate celelalte realitati si “euri” ale tale! Cati de “eu” pot exista pana la urma?

Te poti intoarce in trecut, poti maslui viitorul? Cineva te controleaza chiar acum cand citesti acest articol? Gandeste-te bine! Chiar a fost decizia ta? Ce parametri poti controla cu adevarat in scenariul pe care il numesti “realitate”?

Si, dupa toate astea, ramane o singura intrebare! Cine face toate astea? De ce? Poate esti controlat de cineva din viitor!

Este foarte greu sa explici acest film in cuvinte normale. Trebuie sa-l traiesti, exact ca pe un RPG. Ai la dispozitie 90 de minte si 4 posibile sfarsituri. Doar tu poti alege secventele pe care le vrei si poti determina ce se va intampla in continuare.

Filmul a fost lansat pe 28 decembrie si poti alege cerealele preferate, muzica favorita, interactiunile si multe altele. Poti ajunge de la un scenariu banal la lupte de karate cu intelegatoarea ta psiholoaga. Se pare ca aceasta este forma de divertisment pe care Netflix o va prezenta, proiecta si promova in viitor.

2 optiuni de “Da” sau “Nu” iti stau la dispozitie. Optiuni morale sau cotidiene care variaza extrem: de la sanatate psihica la probleme familiale, de la acceptarea drogurilor pana la uciderea tatalui.

Black Mirror Bandersnatch te introduce in viata unui adolescent programator care isi da seama ca ii controlezi viata si fiecare decizie. Provocari, mentalitati, pericole. Dar fiecare alegere pe care o vei face pentru el va avea consecinte. Vei putea relua episodul, dar si alegerile. Daca vei da gres. Si credeti-ma, veti da gres de zeci de ori. Pare un labirint fara iesire la un moment dat. O definitie Netflix a vietii.

Cei de la Black Mirror ne-au provocat pana acum in 4 sezoane fara precedent. Fiecare episod este diferit si nu exista, aparent, nicio legatura intre acestea. Dar totul este interconectat intr-un imens univers.

Black Mirror Bandersnatch vine sa depaseasca aceste sezoane si sa le aseze o gigantica si mult prea savuroasa cireasa pe tort. Mai mult decat atat, nu este un film  pentru oricine. Nu stiu nici daca il mai putem “lasa” in categoria filmelor.

Tehnologia, atat in seria Black Mirror, cat si in realitate, depaseste si va depasi noi frontiere. Ne va dicta viata intr-un fel greu de imaginat inca. Ne identificam cu aceste scenarii pana la cele mai adanci dorinte ale noastre.

David Slade s-a ocupat de regie, iar Charlie Brooker de scenariu. Inspiratia folosita pentru lung-metraj este Alice in Wonderland de Lewis Carroll, adica Alice in Tara Minunilor. Aici Bandersnatch era o creatura terifianta descrisa de Carroll in 1872 in romanul Through the Looking-Glass, Alice in Tara din Oglinda.

 

Deciziile tale vor fi inregistrate de Netflix

Este normal ca deciziile tale sa fie inregistrate si urmarite de Netflix. Mai mult decat atat, in viitor, acestea vor fi folosite pentru marketing si a-ti “impinge” seriale recomandate. Imaginati-va posibilitatile!

SPOILER ALERT!

Pana acum, Netflix a anuntat 5 finaluri principale. 2 ore si jumatate de filmari, organizate in 250 segmente. Finalurile includ: sinucidere (done that!), inchisoare (been there!), schimbarea istoriei, castigarea jocului si ultimul pe care vi-l las surpriza. Fiecare dintre aceste scenarii separate are nenumarate permutari, dar care nu vor altera prea mult finalul.

Demoni, vise, paranoia, teorii conspirationiste, experimente guvernamentale. Mare atentie la ce decizii luati! Urmati-va instinctul sau nu! Sfarsitul nu este niciodata sfarsit!

 

Anon – un fel de Inception care se joaca cu mintea ta pana o determina sa nu mai inteleaga nimic

In Anon poti sterge amintiri, dar poti si implanta altele noi. De fapt, poti pirata mintea umana. Despre viata, libertate, liber arbitru. O lume utopica in care totul este supravegheat online. Nu te poti misca, nu poti gandi fara sa fii inregistrat.

Anonimitatea este un lux si o amenintare pentru autoritati. Intr-o lume super-digitalizata, a fii anonim este exceptia. Un fel de Max Payne si Blade Runner la un loc. Poate si un pic de Altered Carbon.

 

Diablero

Exista doua forte in lumea asta. Una buna si una rea! Printre noi umbla demoni. Daca nu luam masuri, vom muri toti! Cine te va ajuta? Ei sunt Diablero! O echipa care se ocupa cu mentinerea ordinii supranaturale. Un recipient pentru demoni, un parinte catolic, o vrajitoare Santera, un univers plin de demoni. Vine sfarsitul lumii! Obisnuieste-te, va fi mai ciudat de acum incolo.

Demonii cutreiera liberi lumea, ingerii ne-au parasit de mult!

 

Travelers

Omenirea are o data de expirare. Sfarsitul va veni. Dar pana atunci tehnologia viitorului ne va salva. Constiinta se va putea muta in alt corpt.

Cinci oameni vin din viitor sa ne salveze de cei mai mari dusmani: noi insine.

 

Errementari – Fierarul si diavolul

Un film basc. De ce? Un fierar brutal  tortureaza un demon pe care il invinuieste pentru viata sa. Dar fierarul isi vanduse sufletul. Intre timp, un copil orfan va schimba intreaga poveste intrand in “gura lupului”. De fapt, in barlogul fierarului, o fierarie veche intr-o padure din muntii basci. O poveste inspirata din folclorul basc. Daca nu stiti ce e ala, aruncati un ochi aici

 

The Sinner – Pacatosul

Cu cat vei sapa mai adanc, nu stii ce vei descoperi. Iar povestea unui copil care isi ucide parintii este oricum terifiant de socanta. Cine a facut-o? Nici macar asta nu conteaza! Ci de ce!

Nu va vom spune prea mult despre acest serial cu 2 sezoane in derulare. Pentru ca este proaspat lansat de Netflix si se pune accent pe detalii si cosmaruri. Il avem si pe Bill Pullman daca nu v-am convins. Joaca rolul detectivului in aceasta serie nominalizata pentru Premiile Globul de Aur.

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,639 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Filme care se joaca cu perceptia ta”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.