Anul Nou. Din Times Square pana in inima Africii, Anul Nou are suprinzator aceleasi caracteristici, dar e atat de diferit.
Anul Nou, moment al renasterii naturii si al vietii, ca o reeditare a actului creatiei, nu este specific crestinismului, el se regaseste la toate comunitatile din lume, din cele mai vechi timpuri.
Cu 2000 de ani in urma, in Mesopotamia, de pilda, era numit Akitu si sarbatorit o data cu luna noua din preajma echinoctiului de toamna (in Asiria, la jumatatea lui septembrie). Egiptenii, fenicienii si persanii il sarbatoreau la echinoctiul de toamna (21 septembrie), iar grecii, pana in secolul al V-lea i.Hr., la solstitiul de iarna (21 decembrie). La romani, pana in anul 153 i. Hr., anul incepea la 1 martie, dupa aceea data oficiala fiind 1 ianuarie, data confirmata de calendarul iulian (46 i.Hr.). La iudei, anul incepea cu prima zi a lunii Tishri (6 septembrie-5 octombrie Rosh Hashana).
Anul Nou marcheaza o tranzitie. Iata cum se sarbatoreste Anul Nou in lumea intreaga. Va prezentam unele dintre cele mai interesante si extravagante si traditii de Anul Nou.
FESTIVALURI SI OBICEIURI DE ANUL NOU IN LUME
NOUL AN IN MAREA BRITANIE
Obiceiurile englezilor sunt legate de ospitalitate si caldura sarbatorilor. Ei cred ca primul oaspete care intra in casa de Noul An le va aduce noroc.
Trebuie ca acest oaspete sa fie barbat, nu trebuie sa intre pe usa din fata si trebuie sa aduca daruri traditionale, paine pentru bucatarie, bautura pentru capul familiei si carbune pentru aprinderea focului. Altfel nu este primit in casa. Englezii cred ca asta va aduce noroc de-a lungul anului.
In Tara Galilor, in timpul noprii, usa din spate a casei este deschisa repede si apoi inchisa. Asta simbolizeaza eliberarea vechiului an si a ghinionului. La 12 noaptea, usa este deschisa pentru Noul An, pentru noroc si prosperitate.
ANUL NOU IN DANEMARCA SI TARILE SCANDINAVE
In Danemarca, localnicii pastreaza o gramada de vase, toate sparte, in fata usii. Pentru asta ei pastreaza vasele vechi si le arunca in usile prietenilor de Anul Nou. Asta simbolizeaza prietenia si camaraderia. Obiceiul spune ca acela cu cele mai multe vase sparte in fata usii are cei mai multi prieteni. Unii danezi sar si peste scaune in timpul Noptii de Anul Nou.
ANUL NOU CHINEZESC
In China exista un fel unic de a celebra Anul Nou. Fiecare prag al usii si intrarii este pictat in rosu. Rosul simbolizeaza fericirea si norocul. Chinezii ascund cutitele ca sa nu se taie nimeni in aceasta zi. Aceste cutite pot taia norocul intregii familii in anul care vine.
Anul Nou Chinezesc este sarbatorit peste tot in lume. Are loc la sfarsitul lui ianuarie si inceputul lui februarie. Aceasta sarbatoare contine cele mai importante zile din an. Din New York pana in San Francisco, pana in Chinatown din Sydney, Austrlia.
Dansul Leului este foarte important aici. Se ofera monezi invelite in plic rosu (Lai See) pentru noroc.
ANUL NOU IN BRAZILIA, CHILE, PUERTO RICO SI OBICEIURILE DIN BRAZILIA SI TARILE LATINE
Brazilienii cred ca lentilele semnifica bogatia si prosperitatea. Asadar, ei servesc orez de Anul Nou. In Ajunul Anului Nou, preotii se imbraca in albastru si alb pentru ceremoniile dedicate zeitei apelor. O barca ceremoniala incarcata cu bijuterii, lumanari si flori este purtata de la plaja din Rion de Janeiro. Barca simbolizeaza bogatia, sanatatea si fericirea.
In Chile oamenii merg in multimi sa viziteze cimitirele de Anul Nou. Asteapta aici Anul Nou pentru a-l sarbatori impreuna cu strabunii.
In Puerto Rico oamenii arunca galeti de apa pe fereastra si isi curata casele. Asa vor curata vechiul an si vor alunga spiritele rele.
ANUL NOU LA INDIENII NAVAJO
Indienii Navajo din America de Nord sarbatoresc Anul Nou adunandu-se intr-un luminis din padure pe care-l ingradesc cu crengi de brad. Imbracati in alb, ei danseaza in jurul focului, purtand in maini bete impodobite la un capat cu pene. In timpul dansului, penele se aprind, dar nu in mod expres, ci in cursul miscarilor dansului (ceea ce presupune ca aduce noroc tot anul). In timpul acestei adunari, 116 barbati voinici fixeaza un glob rosu in varful unui brad. Toata adunarea striga: “ S-a nascut un soare nou! A sosit Anul Nou”. Apoi taie deschideri, in ingraditura de brad, spre cele patru puncte cardinale, pentru ca Soarele sa lumineze intreg Pamantul.
OBICEIURI DE ANUL NOU IN GERMANIA, AUSTRIA, BELGIA
In Austria de Anul Nou se cauta talismane purtatoare de noroc. De obicei, sunt facute din soric de porc. Se servesc la masa cu inghetata de menta ca deserturi ale norocului.
In Germania, se considera ca plumbul este norocos. Se toarna plumb incins in apa calda, iar forma pe care o ia prezice viitorul. Formele de inima simbolizeaza casatoria, iar cele rotunde norocul. Ancorele reprezinta nevoia de ajutor, iar crucile un deces apropiat al cuiva.
In Belgia, Ajunul Anului Nou se numeste Seara Sfantului Silvestru. Se dau petreceri in familie, unde toti se pupa, schimba daruri si felicitari. Copiii strang bani pentru a le da batranilor felicitari decorate de Anul Nou.
In Olanda se aprind ruguri imense din pomii ramasi de Craciun. Peste tot ard ruguri aprinse de olandezi, alungand vechiul si intampinand noul.
ANUL NOU IN EGIPT
Egiptenii cred ca Anul Nou incepe doar cand luna in crestere este vizibila pe cer. Creaza un festival electrizant si anuntul oficial este facut in Cairo intr-o moschee sfanta, unde liderul religios se aclama.
ANUL NOU IN GRECIA
In Grecia, Anul Nou se cheama Ziua Sfantului Basil, unul dintre stramosii, parintii bisericii grecesti. Cu aceasta ocazie se coace o paine speciala cu o moneda in aluat. Servitul acesteia este unic. Prima felie este oferita lui Dumnezeu, a doua castigatorului painii, a treia este dedicata casei. Daca ultima va contine moneda, primavara va veni mai devreme in anul viitor. Cine nimereste felia cu moneda va primi mult noroc in anul care vine.
ANUL NOU IN JAPONIA
Anul Nou Japonez este numit Oshogatsu. Atunci familia celebreaza cu decoratiuni, cautand norocul si sansa. Casele se curata si treburile sunt amanate. Se urmeaza traditii specifice. Aceasta se cheama traditia celor trei lucruri:
- ramura de pin, numita kadomatsu, denota longevitatea
- o gramada de bambus, simbolizeaza prosperitatea
- un pruninflorit ce semnifica nobilitatea.
Inainte ca ceasul sa atinga ora 12, se suna din 108 clopotei care sa arate ca toate cele 108 necazuri au fost alungate. Se coc prajituri decorate din orez numite mochis. Funiile din paie la intrare aduc noroc.
ANUL NOU IN FILIPINE SI BALI
Filipinezii cred ca fiecare lucru rotund aduce Noroc de Anul Nou. Asadar, consuma struguri, poarta monezi la ei, se imbraca cu fuste cu buline crezand ca lucrurile circulare vor atrage norocul si banii. Deasemenea, de Anul Nou se arunca monezi pentru prosperitate si bogatie.
In Bali Noul An coincide cu cel lunar. Este o perioada dedicata linistii si meditatiei prin yoga si alte activitati.
ANUL NOU IN SPANIA SI ITALIA
In Spania se mananca 12 struguri la fiecare bataie a ceasului pana la ora 12. Asta va aduce noroc si fericire in urmatoarele 12 luni.
La Roma se sarbatoreste trei zile decorand casele. Se ofera daruri precum aurul, argintul pentru prosperitate, mierea pentru dulceata etc.
ANUL NOU LA IUDEI
Nu toate sarbatorile de Anul Nou au loc pe 31 Decembrie. Evreii sarbatoresc Rosh Hashanah in Septembrie. In timpul acestei sarbatori de doua zile, familiile celebreaza traditia prin mancare si rugaciuni. O sarbatoare traditionala va include intotdeauna felii de mere in miere, un simbol al noului an dulce. Aceasta este prima dintre Marile Zile Sfinte.
NOUL AN IN BISERICA ORTODOXA: RUSIA, MACEDONIA, SERBIA, UCRAINA
Biserica Ortodoxa din Rusia, alaturi de Macedonia, Serbia, Ucraina, celebreaza Noul An pe 14 Ianuarie. Este numit Anul Nou dupa rit vechi. Este sarbatorit si in Republica Moldova. Este o sarbatoare religioasa, celebrata prin petreceri.
TRADITII DE ANUL NOU IN INTREAGA LUME
De ce facem zgomot de sarbatori?
- In Thailanda antice se tragea cu pustile de Anul Nou pentru alungarea demonilor
- In China, petardele alungau fortele intunericului
- In coloniile americane, pistolul era folosit cu acelasi scop
- Astazi, italienii bat clopotele, elvetienii tobele, iar americanii suna sirenele pentru a-si lua ramas bun de la vechiul an.
Ce mancaruri aduc noroc in Noul An si de ce?
- In Spania se mananca 12 struguri pentru cele 12 luni si noroc
- In America, in sud, mazarea si porcul prevestesc norocul.
- In Scotia tot porcul este avantajat, aici se sarbatoreste Hogmanay, iar oamenii plimba bile de foc pe strada
- In Olanda trebuie sa mananci olie bollen, o gogoasa rotunda, de Anul Nou. Orice lucru rotund iti va aduce noroc in Anul care vine si vei incheia cerul.
- Irlandezii pretuiesc patiseria numita bannocks
- In India si Pakistan, orezul semnifica prosperitatea
- La iudei se mananca mere in miere, o traditie veche de Anul Nou de Rosh Hashanah
- La elvetieni, smantana simbolizeaza bogatia anului care vine. Ea este aruncata pe jos.
Bauturi ce poarta noroc de Anul Nou
- wassail este un punch numit de galezi “sanatate buna” si servit in unele parti ale Angliei de Anul Nou
- un fel de bere picanta este versiunea scotiana a wassail. Traditional, scotienii inchina unul in sanatatea altuia. Ei inchina pentru prosperitate si ofera mici cadouri cu aceasta ocazie.
- In Olanda, se inchina cu vin iute, aromat.
Daruri simbolice in noaptea de Anul Nou
- nuci sau monezi sunt daruite in Roma
- oua, simbol al fertilitatii, sunt schimbate de persani
- in Scotia se daruiesc carbuni, paine si argintarie pentru noroc. Si neaparat trebuie sa intri cu piciorul drept in casa de Anul Nou.
Folclor si credinte de Anul Nou
- saruta persoana pe care o iubesti in secret
- pentru abundenta, incarca-ti buzunarele
- daca anul trecut a fost ca un leu, anul ce vine va fi un miel
- plateste-ti toate datoriile si incepe anul nou curat
- daca vantul bate de la sud in noaptea de Anul Nou, aduce noroc si caldura.
Dupa cum reiese si din cele de mai sus, indiferent de spatiu, timp sau cultura, de data la care este sarbatorit sau de credinta comunitatii, Anul Nou are un fond propriu de credinte si obiceiuri care este universal valabil.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5
5