Festivalul indian al culorilor Holi

Festivalul culorilor din India incepe pe 28 martie. Este un festival sacru dedicat primaverii. Satenii sunt imbracati la propriu in culorile primaverii, se bucura si canta in cinstea zeului Vishnu care a coborat pe pamant in dreptul regiunii Uttar Pradesh din India de nord. Festivalul hindu celebreaza victoria impotriva intunericului si negativismului. 

Festivalul este celebrat in prima zi dupa luna plina din luna Phalguna care cade de obicei in jurul lunii Martie. In seara cu luna plina premergatoare sarbatorii sunt aprinse multe focuri in aer liber pentru a alunga demonii si spiritele rele si pentru a cinsti victoria binelui asupra raului.

Participantii la festival folosesc apa colorata si pudre stralucitoare si puternic colorate numite “gulal” in timpul petrecerii publice care se desfasoara pe strada, in temple, peste tot. Ei arunca aceste pulberi in culori deosebit de vii asupra prietenilor, familiilor si strainilor care vin de departe sa asiste la festival.

Festivalul si desfasurarile de trupe dureaza de obicei doua zile, dar in unele regiuni acesta se intinde.

Miturile si legendele vorbesc despre o sarbatoare Holi Alba, dedicata culorii pure. Cea mai populara povestire hindu in acest sens este cea a lui Prahlad, un tanar devotat lordului Vishnu si fiul unui rege rau si arogant. Pe durata povestirii aflam ca aroganta regelui merge atat de departe incat cere supusilor si fiului sau sa i se inchine lui in locul devotiunii catre adevaratul zeu Vishnu.

Dupa ce incearca sa-si omoare fiul de cateva ori, regele il condamna sa fie ars de viu. Protejat de Vishnu acesta scapa teafar si nevatamat din foc si de atunci toti cei se inchina lui Vishnu si care au dragoste adevarata si credinta sunt protejati de acesta.

 Hindusii sarbatoresc in templul Banke Bihari din Vrindavan, India. Holi  isi mai trage radacinile si  dintr-o legenda care ii implica pe zeita Radha si zeul Krishna. Conform mitologiei hinduse, tanarul Krishna era gelos pe Radha si la sfatul mamei sale Yashoda a pictat-o in culori. De atunci, pictatul fetei in culori vii a celor dragi a constituit o parte importanta a festivalului.

Traditii unice si dansuri ceremoniale au loc in timpul festivitatilor. Se gatesc de asemenea mancaruri rituale. Satenii din Barsana si Nandgaon, satele de bastina ale lui Radha si Krishna, celebreaza un ritual aparte: barbatii din Nandgaon calatoresc la Barsana si supara femeile, iar acesta ii alunga cu bete, reiterand legenda si retraind acele timpuri din Rig-Veda.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,198 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Festivalul indian al culorilor Holi”

  1. Pingback: Cele mai bizare si cele mai populare festivaluri din lume | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.