Se crede ca Egiptul n-ar fi ajuns atat de sus si nu s-ar fi dezvoltat cultural fara niste vecini puternici. Ba mai mult, niste vecini pe care i-a dominat. Atat prin forta armelor, dar si prin civilizatie, stil si rafinament. Unul dintre acesti vecini celebri a fost Nubia. Dar cu timpul, cei care furnizau sclavii s-au transformat in stapani. Roata s-a intors si asa a aparut dinastia faraonilor negri ai Nubiei pe pamantul egiptean.
Descoperirile din ultima perioada atesta raspunsul Egiptului impotriva Nubiei. Un raspuns sub forma unui razboi violent, o adevarata represiune la scala. Se dorea stergerea Nubiei de pe harta. Faraonul Psammetic al II-lea si-a aruncat in lupta cele mai bune trupe impotriva regelui Aspelta care il ataca frecvent pentru a cuceri Egiptul. Inaintea inscaunarii regelui Psammetic, regii nubieni au domnit timp de jumatate de secol in Egipt, un motiv de razboi cat se poate de serios.
La fel cum Egiptul a vrut sa stearga amintirea singurei femei-faraon de pe stelele sale, de pe inscriptii si temple, tot asa s-a vrut stergerea totala din istorie a nubienilor. Caci “faraonii negri” au realizat dinastia a XXV-a. Desi scurta, ea a fost o palma peste obrazul liniei de faraoni egipteni. Psammetic insusi a vrut sa-i anihileze, iar stelele sale glorifica cele mai sangeroase si pline de cruzime acte impotriva acestora. Peste 4000 de nubieni au murit la comanda lui.
Ca si in cazul femeii-faraon, orice inscriptie, orice dovada a trecerii faraonilor-negri prin Egipt a fost stearsa. Stelele au fost distruse, capital fortificata a nubienilor de la Dukki Gel a fost rasa de pe fata pamantului, totul a fost zdrobit, distrus sistematic si ars. Statui sparte, semn al celui mai profund sacrilegiu – privarea de viata vesnica. Ura si dorinta de razbunare a egiptenilor nu a cunoscut margini.
Din negura timpului si, scapand marii razbunari si epurari, rasar doua figuri – Taharga si Tanutamon – ultimii faraoni ai dinastiei negre din anii 700 i. Hr. Statuile lor au fost descoperite in 2007, sparte si salvate totusi intr-un naos.
Triburile nubiene de la sud de Egipt au constituit intotdeauna un pericol, insa lipsa de organizare si a unui lider i-a tinut mereu in loc. Iata ca in istoria lor zbuciumata apare un conducator pe nume Piye si soarta Egiptului se schimba prin mana acestuia la Teba. Caci hotararea lui este sa cucereasca Egiptul si sa fie uns faraon. Un an de zile dureaza aceasta campanie si, la sfarsitul ei, intregul Egipt este invins si supus.
35 de ani dureaza domnia lui si instaureaza Dinastia Neagra, cea care va dura 70 de ani. Egiptenii au cucerit Sudanul pentru minele de aur si au inceput sa influenteze cultura nubienilor. Acestia le-au preluat stilul de viata de la obiceiuri fastuoase pana la riturile de inmormantare. Insusi Piye a fost inmormantat intr-o piramida dupa toate obiceiurile egiptene. Lovitura decisiva a fost data de asirieni.
Cimitirul regal din El-Kurru (Sudan), leag? Egiptul Antic de Regatul Kush care a existat in acea zona. 255 de piramide mici inghesuite in trei cimitire cu o vechime de peste 3000 de ani. Egiptul a continuat sa-si influenteze vecinii mult dupa ce ei nu au mai construit piramide.
[WpProQuiz 2] |
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Zeii si mitologia Egiptului Antic - Mythologica.ro
Pingback: Istoria piramidelor si cei mai longevivi faraoni din istorie | Mythologica.ro
Pingback: Cei 9 zei ai Egiptului antic | Mythologica.ro