Epocile glaciare

Epocile glaciare au dat forma si fond Europei. Ele au fost testul suprem pentru supravietuitorii acestora – oameni si animale deopotriva.

Alpii, inima Europei. Milioane de vizitatori vin aici în fiecare an, sa se bucure de euforia iernii……o imagine a vremurilor cand mare parte din Europa era prinsa in ghearele unui inghet urias.
Urmele Epocilor Glaciare se gasesc pe tot continentul, dar aceasta e cea mai spectaculoasa…Matterhorn, o piramida de stanca care se ridica razlet la 4.500 m.
Inapoi in timp, acum 20.000 de ani, peisajul era total diferit.
O insula intr-o mare de gheata. Doar varful ei era vizibil. Pe atunci, conditiile din Alpi si nordul Europei erau foarte aspre. Nesfarsite furtuni de gheata biciuiau uscatul. Temperaturile coborau pana la -50°C.  Ce a declansat aceste schimbari violente? Orbita Pamantului, se modifica periodic apropiindu-se de… sau mai degraba se indeparta de… Soare.
In acelasi timp, intr-un ritm propriu axa Pamantului se inclina.

Acum aproape 2,5 milioane de ani, acesti factori s-au combinat determinand racirea Europei la latitudinile inalte.
Verile s-au scurtat… …si iernile au devenit mai severe. Dar numai frig nu inseamna epoca de gheata.Epoca de Gheata.

Inghetul a fost amplificat dramatic de o serie intreaga de alte evenimente… unul din ele a avut loc la mii de kilometri distanta, dincolo de Atlantic. In timp ce America de Sud si de Nord incepeau sa se uneasca, au blocat curgerea apei din Atlantic in Pacific, deviind un curent tropical, cald inapoi spre Europa.
Se nascuse curentul Gulfstream.
Odata cu el au venit cantitati masive de aer umed. Cand acesti nori au intâlnit atmosfera rece din nordul Europei, au eliberat cantitati uriase de zapada. Pe masura ce temperatura scadea, supravietuirea a devenit incredibil de dificila.
A aparut o intreaga clasa  de animale adaptate la frig… asemanatoare cu boul moscat din zilele noastre… cu blana mitoasa, impermeabila la vant si cu fire dense. In verile si mai scurte, animale pecum renii si-au adaugat lichenii si muschii in dieta. Dar pe masura ce temperaturile scadeau la -40°C chiar si aceste creaturi rezistente au fost impinse spre sud, spre locuri mai calde.
An dupa an, straturile de zapada depuse, s-au compactat in gheata solida, inghitind continentul. Pana si marea a inceput sa inghete. Extinderea ghetii a actionat ca o uriasa oglinda, reflectand caldura soarelui inapoi in spatiu. Paturi colosale de gheata groase de peste 2.000 m s-au raspandit peste continent acoperind Siberia, Scandinavia si Scotia. Stim cat de mult s-a intins gheata spre sud, datorita dovezilor gasite in niste locuri neasteptate. In timpul constructiei metroului londonez la sfarsitul secolului XIX, savantii au dezgropat niste sedimente de o forma neobisnuita chiar in centrul Londrei.

Imaginati-va cum ar fi aratat Londra acum o jumatate de milion de ani in urma, cand Epoca de Gheata era la apogeu.
Alte depozite glaciare arata ca marginea ghetii atinsese continentul european……pana la Amsterdam……si de asemenea la Berlin… Un inghet la o asemenea scara va schimba total forma continentului.
Sa luam spre exemplu Marea Nordului si tarmul Olandei. O echipa de savanti a plecat intr-o misiune neobisnuita, in cautarea unei capturi mai mult decat ciudata. Printre stele de mare, crabi si resturi de lemn gasesc ramasitele demult scufundate ale unui animal mult mai mare. Cand astfel de oase au fost ridicate la suprafata cu mai mult de un secol in urma, au fost aratate unui doctor local pentru identificare. El a afirmat ca sunt dovezile clare ale potopului lui Noe. Indiferent ce credeti despre Noe, doctorul a avut dreptate in ce priveste potopul, pentru ca acestea sunt oase ale unor animale terestre… unele chiar masive… mamuti lanosi.
Ce cautau ei in mijlocul Marii Nordului?
In timpul Epocii de Gheata, nivelul marii era cu 100 m mai jos decat astazi. Pe atunci Marea Nordului era uscat… apa ei fiind blocata în paturile de gheata din nord si in ghetarii montani.  Aceste oase de mamut ne mai spun si altceva.  Nu toata Europa era ingropata in gheata.  Marea Nordului era o vale intinsa, verde, o tundra. Inalti de trei metri si inveliti de o blana deasa, mamutii lanosi erau foarte bine adaptati vietii pe aceste campii reci si bogate in iarba, campii pe care le imparteau cu cu rudele antilopelor saiga de ast?zi.  Narile lor supradimensionate incalzesc aerul rece inhalat si retin umezeala pretioasa, cand expira. Antilopele saiga au venit in Eurasia din America de Nord, traversand stramtoarea Bering, un pod de pamant important atunci cand nivelul marii era jos. Odata cu ele au venit si caii Przewalski, stramosii cailor moderni.
Pe masura ce clima continua sa se schimbe, marginea paturii de gheata s-a schimbat si la fel intregul eco-sistem. Cei mai surprinzatori imigranti ai Epocii de Gheata au venit din sud.  Aici în Londra, in anul 1830, cand s-a inaltat coloana lui Nelson in Piata Trafalgar, s-au facut niste descoperiri extraordinare. Au dezgropat oasele unor animale care nu erau din Epoca de Gheata si nici din Europa. Hipopotami, rinoceri, hiene si chiar lei.
Acum 120.000 de ani, vestul Europei arata probabil mai mult ca estul Africii.
In ultimii 2,5 milioane de ani, clima s-a schimbat de la subtropicala la arctica si invers. Aceste perioade interglaciare calde…au durat cam 100.000 de ani… timp suficient pentru ca noi valuri de viata sa se stabileasca pe continent… inainte de a fi manate inapoi de urmatorul val de frig. Aceste impulsuri termice au fost rapide si extreme, cu cel putin 20 de cicluri climatice diferite.

Acum ne bucuram de una din aceste perioade calde. Gandind obiectiv aceste schimbari climatice extreme nu au fost exceptia, ci regula.
Ultima mare perioada glaciara a inceput in urma cu 115.000 ani. A avut un impact imens in modelarea formei de astazi a continentului. Atunci, cea mai mare parte a uscatului era inospitalier. Adaposturile naturale erau de nepre?uit. Una din creaturile epocii glaciare depindea total de aceste pesteri, anume ursul de pestera. In timpul iernii dintr-o epoca glaciara, pesterile adanci erau vitale pentru hibernarea ursilor.
Linistea si viitorul lor urmau sa fie zdruncinate de altii care cautau si ei adapost aici. Neandertalienilor, specialistii epocii glaciare, le placeau pesterile ursilor.
Au înfruntat cel mai aspru climat care a existat pe continent vreodata. Timp de 150.000 de ani, oamenii de Neandertal au ramas pradatorii de varf ai Europei.  Acum insa, o noua forta era in miscare… o forta destinata sa aiba un impact profund asupra continentului.

Dar toate astea ni se vor dezvalui in urmatorul articol.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 5,254 times, 2 visits today)

2 thoughts on “Epocile glaciare”

  1. Pingback: Epocile glaciare | Lupul Dacic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.