Energia viitorului si omenirea de maine

Energia inseamna viata – fara acest motor de propulsie sau izvor al dinamicilor de orice fel, nu ar exista decat un univers dezolant, amorf si tern precum un tablou lipsit de culoare, sau poate ca nici macar acesta.

Oamenii de stiinta si-au indreptat atentia in mod asiduu asupra unor alternative la sursele de energie conventionala, avand in vedere faptul ca viitorul omenirii este legat in mod indiscutabil de identificarea unor astfel de solutii.

 

Energiile de maine – surse incredibile dar posibile

Exista variante care propun utilizarea de energii renovabile sau altele care avanseaza formula energiei nucleare, lasand la o parte aspectele legate de gravele accidente inregistrate in trecut si de situatiile extrem de periculoase pe care aceasta ultima solutie le poate implica.

Ceea ce constituie insa un adevar de nestramutat in acest context, este faptul ca omenirea concorda in acceptarea ideii ca viitorul energiei nu e legat nici de petrol, nici de carbune, nici de gaze naturale.

In prezent, aceste surse furnizeaza circa 87% din consumul total de energie la nivel global, dar sunt toxice pentru toate componentele ambientale, ceea ce constituie un semnal de alarma in perspectiva asigurarii unei vieti sanatoase a planetei si a civilizatiei noastre in viitor.

Constientizand faptul ca la randul lor, rezervele de petrol sunt epuizabile, iar consumurile corelate inregistreaza ritmuri impresionante, statisticile intocmite de specialistii in materie au relevat faptul ca in mai putin de un secol, omenirea risca sa ajunga la fundul sacului, puturile petroliere de pe intreaga planeta urmand sa devina complet secatuite.

Acestea sunt premisele care se afla la baza intenselor eforturi depuse de un numar tot mai mare de leaderi mondiali in domeniul optiunilor energetice alternative, menite sa inlocuiasca treptat tot ceea ce cunoastem azi ca surse de energie bazate pe combustibili.

Potrivit unor estimari ale expertilor, pana in anul 2035, energiile renovabile vor furniza aproximativ 25% din energia mondiala – socotind dupa reactia consumatorilor la nivel global dupa tragicul accident nuclear de la Fukushima, procesul ar putea inrgistra chiar o accelerare considerabila.

 

Ce alte solutii mai propun oamenii de stiinta?

In perspectiva identificarii unor alternative viabile, oamenii de stiinta nu se dau in laturi de la avansarea unora din cele mai surprinzatoare solutii, pornind de la cateva deja testate si recunoscute ca eficienta, precum hidroenergia, energia eoliana sau cea furnizata de parcurile solare si continuand cu altele, mai putin familiare, dar demne de luat inseama: energia cinetica, energia de unda, energia mareelor, energia geotermala si alte asemenea propuneri care, chiar daca azi ar putea parea bizare, in viitor s-ar putea transforma in solutii cu adevarat miraculoase.

Dedicand variantelor ceva mai iesite din comun o buna parte din atentie, am putea afirma ca acestea continua sa suscite interesul multor echipe de cercetatori antrenati in munca de identificare a noi surse de energie.

Energia cinetica – o propunere pe cat de interesanta pe atat de controversata, constituie un subiect generator de polemici, avand in vedere ca propune fructificarea miscarilor corpului omenesc in scopul producerii de energie, asa cum se intampla atunci cand se recurge la pedalare de pilda, pentru a genera energia necesara dinamului ce aprinde becul unei biciclete. Parerile sunt impartite: daca unii considera ca centrele de fitness din intreaga lume pot utiliza acest gen de energie in propriul avantaj si ca acest model poate fi extrapolat la nivel global, altii se declara sceptici, desi nu neaga posibilitatea dotarii pavajelor cu instalatii in masura sa capteze energia produsa de persoanele ce pasesc pe suprafata lor.

Energia de unda – aceasta solutie nu se refera numai la undele marilor si oceanelor, desi conceptul cuprinde si varianta acestora – lumea e plina de multiple forme de unde, ca fenomen constitit din propagarea de oscilatii intr-un anumit mediu, reflectand modul de oscilatie a unei marimi fizice dupa un model sinusoidal incadrat intr-o matrice de natura ciclica a valorilor. Desi exprimarea pare destul de complexa, unda poate fi reprezentata grafic asemenea unei oscilatii cu aspect de val si este perfect asociabila energiei din punct de vedere al tiparelor interactive.

Oamenii de stiinta apreciaza ca energia produsa de valuruile marilor si oceanelor, precum si de undele speciale obtinute de pe urma interactiunii unui camp magnetic cu unul electric (unde electromagnetice), sau radiatiile solare, considerate generatoare de unde aparte, ce caracterizeaza lumina propagata cu o viteza uimitoare, ar putea constitui surse alternative de nergie intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.

Primul experiment care a demonstrat eficienta unui astfel de concept a fost realizat in anul 2008, in Portugalia, sub forma unui parc energetic dedicat, amplasat la la circa 5 kilometri de coasta, care utilizeaza imensul potential al valurilor Oceanului Atlantic.

Energia mareelor – in mod similar celui precedent, energia generata de fenomenul mareelor ce se produc sub actiunea atractiei lunare, constituie o sursa considerabila de energie alternativa, desi accesibila numai in anumite puncte de litoral ale globului. Amplitudinea inregistrata insa de maree este cu adevarat impresionanta, putand atinge cote de 14 pana la 18 metri, care genereaza oscilatii de nivel ale apei la tarm – oportunitate ce poate fi fructificata sub forma unor „lacuri de acumulare” gigantice, asemenea unor estuare artificiale (sau naturale), menite sa stocheze apa pe termen scurt si sa capteze energia generata de aceasta atat la intrarea cat si la iesirea din bazin, respectiv la flux si la reflux.

Estimarile specialistilor releva faptul ca o astfel de solutie ar putea asigura energie electrica de aproximativ o suta de mii de ori mai mare decat totalul hidrocentralelor existente la ora actuala pe suprafata Pamantului.

Energia geotermala – constituie o alternativa spectaculoasa, care propune utilizarea sursei energetice ce-si are provenienta la nivelul nucleului Terrei, mai exact undeva la aproximativ 4000 de metri in adancul Pamantului – o sursa „cu contract de munca pe durata nedeterminata”, dupa cum afirma, nu fara urma de malitiozitate, James Warwick, din cadrul Departamentului de Energii Alternative de la NASA (SUA).

Islanda este taramul unde se exploateaza din plin aceasta resursa, reusindu-se ca doar cu ajutorul a cinci instalatii geotermale, sa se acopere aproximativ 25% din necesarul energetic national.

La extrema cealalta insa, tot specialistii de la NASA, propun si varianta „importarii” de energie din spatiu, produsa pe Luna, pe Marte sau pe o alta planeta, unde pericolul centralelor nucleare nu ar putea afecta omenirea – este vorba despre proiectul denumit „Kilopower”, gratie caruia pamantenii ar putea beneficia in viitor de energie sigura nu numai pentru misiunile de explorare spatiala, ci si pentru necesitatile concrete la nivel planetar.

 

Cele mai bizare surse de energie alternativa

Daca cele de mai sus nu constituie tocmai optiuni surprinzatoare, iata in cele ce urmeaza un top al celor mai bizare propuneri din domeniul energiei alternative:

  1. Bateriile pe urina: un grup de cercetatori britanici au avansat ideea utilizarii unor baterii stranii, care stocheaza energia gratie proprietatilor chimice extrem de active ale urinei. „Bogata in azot si compusi precum ureea, clorurile sau bilirubina, urina se demonstreaza deosebit de utila pentru realizarea de celule cu combustibil microbian”, se precizeaza in lucrarea de specialitate, care a starnit si interesul NASA, in contextul posibilitatii utilizarii rezervelor de urina acumulate la nivelul vechiculelor spatiale;
  2. Zatul de cafea: dupa petrul, cafeaua este produsul cel mai comercializat de pe planeta – spre diferenta de cel dintai insa, cafeaua poate oferi o solutie de utilizare a deseurilor sub forma de zat pentru producerea de energie electrica, demonstrand o eficacitate deosebita pe post de combustibil. Cercetatorii din cadrul Departamentului de Chimie si Inginerie a Materialelor din cadrul Universitatii din nevada (SUA), au demonstrat ca zatul de cafea contine un procent semnificativ de ulei „biodiesel”, de pe urma carora se pot obtine enorme avantaje energetice. Considerand ca Starbucks Coffee Company produce aproximativ 210 milioane de lire sterline de zat de cafea pe an, specialistii apreciaza ca aceasta resursa ignorata pana ain prezent, ar putea fi transformata in circa 90 de mii de tone de combustibil;
  3. Scutecele de unica folosinta pentru bebelusi: desi ne-am obisnuit sa numim „Pampers” orice scutec de unica folosinta pentru bebelusi sau chiar pentru adulti, firmele producatoare sunt extrem de numeroase, iar consumul acestor articole este cu adevart uluitor – potrivit unor statistici recente, un bebelus are nevoie de circa 6.500 – 10.000 de scutece de unica folosinta pana la varsta la care poate renunta definitiv la „chilotelul minune”, motiv pentru care Knowaste – o companie suedeza cu initiative green, nu a ezitat sa puna la punct instalatii dedicate pentru recuperarea scutecelor folosite si transformarea lor in reziduuri organice utilizate pentru producerea de energie,
  4. Meduzele bioluminescente: o anumita specie de meduze bioluminescente este dotata cu proteine speciale, in masura sa asigure energie atunci cand sunt utilizate in combinatie cu electrozi de aluminiu si expuse la lumina ultravioleta – procesul genereaza miscari de electroni producatoare de electricitate,
  5. Insectele care produc petrol: este vorba despre structuri biologice modificate genetic, sub forma unor „insecte lucratoare”, menite sa digere reziduurile agricole si sa produca hidrocarburi similare petrolului – nu este un scenariu de tip SF, ci o solutie avansata de un grup ce cercetatori britanici, care sustin avantajele multiple ale alternativei – nu numai ca insectele lucratoare ar produce carburant, ci pot indeplini o sarcina suplimentara nu mai putin importanta, constituind in reducerea substantiala a cantitatii de  anhidride carbonice prezente in atmosfera;
  6. Ploaia: poate constitui nu numai o resursa de apa, ci si de energie cinetica provenita de la picaturile ce cad pe diferite suprafete – cele ale acoperisului de pilda, ar putea capta aceasta energie, transformand-o in electricitate pe timp de toamna, cand instalatiile solare „se odihnesc”;
  7. Baloane acumulatoare: o companie britanica a pus la punct un prototip de balon realizat pe jumatate dintr-un material transparent si cealalta parte din pelicule subtiri din plastic si metal – suprafata transparenta permite „recoltarea” luminii in iteriorul balonului, in timp ce receptorilor metalici le revine sarcina de a se ocupa de partea „practica” a transferului de energie. Solutia pare deosebit de putin costisitoare si simplu derealizat, dar reticenta investitorilor a impiedicat pana acum proliferarea metodei pe scara larga;
  8. Bauturile alcoolice: ideea soseste din Suedia, ca urmare a unei initiative adoptate inca din anul 2006, cand oficialitatile nordice au constatat cu stupoare ca populatia a importat ilegal peste 700 de mii de litri de bauturi alcoolice – cantitate confiscata de autoritati la frontiere si transformata ulterior in combustibil;
  9. Gaze de la vaci: blandele vacute au fost acuzate cu ceva timp in urma pentru degradarea mediului inconjurator din pricina… gazelor. Acestea ar fi responsabile chiar intr-o oarecare masura, de procesul incalzirii globale, in opinia anumitor specialisti, care propun la modul cel mai serios cu putinta, „recoltarea” vanturilor emise de vaci in vederea obtinerii de energie, impuscand astfel doi iepuri cu un singur foc;
  10. Recuperarea caldurii corporale – este o propunere testata deja in Japonia, la Tokyo, unde au fost instalate o serie de panouri piezoelectrice in zonele de trafic pietonal intens, cu scopul de a acumula orice strop de energie recuperat de la trecatori. In baza aceluiasi principiu, si pe Batranul Continent, mai exact in Tarile de Jos, a fost inaugurata prima discoteca dotata cu pardoseala „sustenabila”, care alimenteaza ledurile intregului local gratie curentului electric produs de clientii care danseaza.

Daca unele din aceste formule inedite pot parea pentru multi in clipa de fata povesti de adormit copii, ei bine, asa dupa cum sustine o zicatoare romaneasca, „nevoia te invata”, iar intr-un viitor nu tocmai indepartat, omul se va vedea silit sa invete sa produca energie electrica pana si dintr-un fluierat, in conditiile in care sursele actuale tind sa se diminueze intr-un ritm frenetic.

 

 

 

Bibliografie:

  1. Schultze, Giorgio C. – L’energia del futuro, 2013;
  2. Towler, Brian F. – The Future of Energy, 2014;
  3. Clò, Alberto – Fonti Energetiche Fossili, 2015;
  4. NASA, 2018 – https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/kilopower

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,335 times, 1 visits today)

1 thought on “Energia viitorului si omenirea de maine”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.