Cimitirul navelor spatiale. Asta suna de-a dreptul ciudat. Imaginati-va un loc pe Pamant unde ajung sa moara si sa rugineasca toate navele spatiale create vreodata. Un adevarat cimitir al spatiului. Un loc care ar putea fii plin de fiinte extraterestre. Si chiar la noi in curte!
Iar acest loc exista. Se numeste punctul NEMO, un loc special din Pacific unde ajung navele spatiale, satelitii si multe alte obiecte.
Punctul Nemo: cimitirul navelor spatiale, cel mai ciudat loc de pa Pamant!
Insa acest punct numit NEMO este atat de ciudat incat se afla la o departare de 2.250 km de orice palma de pamant. Adica ai putea ajunge mai repede la luna decat in apropierea civilizatiei umane. Tocmai de aceea aici sunt aruncate statiile spatiale. Tot in acest punct a cazut si statia spatiala chineza in 2011 cu o viteza de peste 270 km/h. Se presupune ca doar 10% din aceasta statie a ajuns in ocean. Ea cantarea aproape 9 tone.
Insa punctul NEMO adaposteste ramasitele a peste 260 de nave spatiale. Nu va faceti griji pentru ca este un loc imens de peste 17 milioane de km patrati. Din 1971 pana in prezent aici cade cerul: statii americane, navete rusesti din era sovietica, statii spatiale chineze, nave spatiale al Agentiei Spatiale Europene, o racheta de-a lui Elon Musk, sateliti si multe altele.
Cititi mai multe despre:
SAPTAMANA ASTRONOMIEI: TOTUL DESPRE STELE, ASTEROIZI, GALAXII, PLANETE, QUASARI SI GAURI NEGRE
Unde gasim punctul NEMO?
Punctul NEMO a primit numele evident dupa cartea lui Jules Verne in care apare celebrul personaj, capitanul NEMO. In limbaj de specialitate el se numeste pompos: „polul oceanic al inaccesibilitatii”.
Daca vrei neaparat sa faci o vizita poti inota 3.300 km din Noua Zeelanda in Pacific. Dar ai nevoie de coordonate GPS si un pic de nebunie pentru ca nu vei gasi decat apa.
Punctul Nemo se afla la aproximativ 2.688 kilometri distanta de cele mai apropiate trei insule:
- Insula Ducie (parte a Insulelor Pitcairn) în nord;
- Motu Nui (parte a Insulelor Pastelui) în nord-est;
- Insula Maher (langa coasta Antarcticii) în sud.
Imensa zona este un fel de desert oceanic, aproape lipsit de viata si situat in centrul curentului Pacificului de Sud, astfel incat sa nu afecteze viata marina.
In 2028 aici va ajunge si Statia Spatiala Europeana aflata azi in functiune. Ea isi va gasi locul in linistitele ape printre suratele ei din spatiu.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
5