Drumuri legendare din Romania si misterele lor

Patru drumuri legendare pe care poti calatori in Romania –  Legende urbane si drumuri de poveste

 

Povestile cu locuri bantuite aduc groaza localnicilor si deliciul aventurierilor care le viziteaza in cautare de aparitii misterioase. Unii spun ca n-au vazut nimic, insa altii se jura ca entitatile le-au trecut prin fata ochilor, asa ca legendele se pastreaza si devin tot mai puternice.

 

Drumul National 7, tragedii provocate de o “mireasa moarta”

Se pare ca o anumita mireasa care isi cauta mirele provoaca terifiant de multe accidente si sta in centrul legendei legate de Drumul National 7. Aici, in apropiere de Gaesti, judetul Dambovita, ar fi murit cu decenii in urma o tanara, chiar in ziua nuntii ei. De vina a fost un accident de circulatie care l-a ucis si pe cel cu care trebuia sa se casatoreasca. De atunci au loc foarte multe accidente in acea zona, in special langa crucea ridicata de familie in memoria tinerei mirese.

Intr-o perioada de numai dou ani, 12 barbati necasatoriti au murit in apropierea acestei cruci, ceea ce ii face pe localnici sa se gandeasca la un blestem al miresei care, nu se stie de ce, nu a putut parasi aceasta lume impreuna cu logodnicul ei.

 

Cititi mai multe despre:

 

Legendele si cetatile celebre din Romania

Orase disparute ale lumii antice

Fascinant si totusi periculos

Se stie faptul ca fascinatia si adrenalina redata de riscul de a se intampla ceva nefavorabil au mers mana in mana intotdeauna, iar Romania pare a fi tara perfecta pentru aceasta combinatie.

Transfagarasan, un “ciocan cu doua capete”

Transfagarasanul este cunoscut ca fiind cel mai intalt, cel mai periculos si cel mai frumos drum asfaltat din Romania. Construit ca o sosea militara strategica de fostul dictator Nicolae Ceausescu intre anii 1970-1974,

Transfagarasanul leaga regiunile istorice Transilvania si Muntenia, precum si orasele Sibiu si Pitesti. Drumul a fost construit cu costuri foarte mari, 6 milioane de tone explozibil folosite in partea de nord si 40 soldati care si-au pierdut vietile in timpul constructiei, conform cifrelor neoficiale.

Bogatiile Transfagarasanului

Transfagarasanul, prin maretia si frumusetea sa, a antrenat o puternica dezvoltare economica a zonei. Din aceasta perspectiva turistica, locurile mai dezvoltate sunt si cele mai cunoscute, precum barajul si lacul Vidraru, Balea Lac, Cascada Balea si Valea cu Pesti. In aceste puncte s-au construit numeroase hoteluri, cabane si pensiuni.

 

Lacul Vidraru

Pe transfagarasan, Lacul Vidraru este locul de intalnire a Argesului cu raurile Capra, Buda si a catorva afluenti. Poate la o prima vedere ai zice ca nu sunt atat de impresionabile dimensiunile lui insa, in momentul in care incepi sa urci pe serpentine in jurul lacului, iti dai seama ce usor poti fi pacalit. Privelistea care ti se deschide imediat cum patrunzi prin tunelul care da spre baraj este atat de spectaculoasa, incat aproape toata lumea se opreste neconditionat sa-si faca o poza cu lacul si cu barajul.

Muntii se ridica aproape vertical de o parte si de alta, lacul pare nemiscat, undeva, dedesubt, iar norii care il traverseaza sunt singurii care te conving ca nu e facut din metal. Constructia barajului se sprijina pe versantii muntilor Plesa si Vidraru. Vazut de sus in jos iti da ameteli mult mai puternice decat cel de la Bicaz, alt baraj masiv din Romania.

Balea Lac

Circul glaciar Balea este dominat de creste crenelate din care se ridica, de la est la vest, varfurile Vanatatoarea lui Buteanu, Vaiuga, Iezerul Caprei si Paltinu, despartite de saua Caprei si curmatura Balii. Uneori, spre sfarsitul lunii octombrie, pe lacul Balea se instaleaza un pod de gheata care se mentine si pana la sfarsitul lui mai, deci peste 200 de zile, atingand si 1.20 m grosime.

Cascada Balea

Dupa ce Transfagarasanul te lasa la 1200 m, la cascada Balea, lasa-te coplesit de apa ce se pravale ropotitoare pret de 50-60 de metri, unii dintre cei mai impresionanti 50-60 de metri din Muntii Fagaras.

Intreaga poveste a acestei ape isi are inceputul la izvoarele paraului Balea, ajunge la apogeu in albia lacului cu acelasi nume si coboara pana aici ca sa-si ia, in cadere, numele de cascada Balea. Pe scurt unul dintre cele mai frumoase circuri glaciare.

Ion Bratu spunea despre Transfagarasan ca “reprezinta visul Mesterului Manole, transformat intr-o realitate de zis de catre urmasii sai.” Ruta a fost declarata si cel mai frumos drum din lume de catre mai multe publicatii internationale.

Transalpina, singurul drum din Romania care “te duce la nori”

Desi Transalpina este mai inalta ca Transfagarasanul, este mai veche si mai putin celebra. Istoria spune ca a fost construita de armatele romane pentru a invada Dacia si pentru a patrunde spre Sarmisegetusa si refacuta de nemti in Al II-lea Razboi Mondial, apoi data uitarii.

Probabil este cel mai frumos drum din Romania deoarece a pastrat salbaticia locurilor inconjuratoare din cauza accesului dificil si izolarii. Este singurul drum din tara pe care se poate ajunge cu masina pana la nori si chiar deasupra lor.

Intorsura Buzaului, supranumita si “Polul frigului in Romania”

Valea Buzaului reprezinta una dintre cele mai interesante vai, ca forma si evolutie, din tara noatra. Izvorand de pe clina ardeleana a Ciucasului si Tatarului Mare, dupa ce curge spre nord la localitatea Intorsura Buzaului, face un cot de aproape 180 grade, indreptandu-se spre sud. Fenomenul de intoarcere este atat de izbitor incat a dat chiar numele localitatii.

In prezent localitatea este cunoscuta pentru traditiile si obiceiurile populare din zona, dar are titlul neoficial de “polul frigului in Romania” datorita iernilor deosebit de reci ce pun stapanire pe depresiune.

 

Drumul Clinton, cel mai infricosator drum din America

Clinton este un drum asfaltat de 16 km, aflat in Hew Jersey, SUA. Se spune ca este cel mai infricosator drum din America datorita activitatilor stranii care au loc odata cu lasarea intunericului.

De-a lungul intinderii sale nu sunt case sau strazi adiacente, iar curbele dese il fac dificil de traversat. Marturiile vorbesc despre faruri fantoma care apar de nicaieri si urmaresc soferii la distante ingrijorator de mici. Se spune ca dintr-o gradina zoologica au scapat mai multe animale salbatice care au populat padurea inconjuratoare.

In plus, legendele vorbesc despre un pod blestemat, situat in apropiere, unde, daca o moneda este aruncata peste margine, fantoma unui baiat inecat acolo cu multi ani in urma o trimite inapoi.

Drumul Clinton mai este considerat a fi un loc preferat de vrajitoare, satanisti si de membri ai organizatiei Ku Klux Klan.

 

Tunelul Gouliang, denumit si “drumul care nu iarta erorile”

Acest tunel atrage in muntii provinciei Henan, China, o multime de turisti. Cu 40 de ani in urma, acest tunel inca nu exista si locuitorii satucului Gouliang puteau iesi in lumea mare doar pe o carare periculoasa din piatra. Pentru a schimba aceasta situatie,  localnicii au decis in anul 1972 si, cu propiile puteri, au pornit sa sape drumul chiar in muntii stancosi.

Lucrarile au durat 5 ani si, pe 1 mai 1977, calea de 1200 m a fost deschisa. Drumul prezinta un tunel ingust,  unde cu mare greu pot trece concomitent doua automobile.  Din aceasta cauza multi turisti calatoresc pe transporturi cu doua roti.

Asa-numitele ferestre foarte periculoase care pot fi intalnite de-a lungul intregului drum permit nu doar trecerea razelor solare, au fost cazuri in care automobilele au trecut prin ele si s-au prabusit in prapastie. Daca suferiti de claustrofobie, evitati neaparat acest tunel!

Canning Stock Route

Canning Stock Route este recomandabil doar pentru soferii carora le place adrenalina.

Soseaua are lungime de 1781 km si a fost construita pe traseul celui mai lung drum din lume pentru cirezile de vite. Cine se incumeta sa parcurga acest traseu, are nevoie de o masina pregatita, de piese de schimb, de mancare, de apa si combustibil de rezerva.

Calatoria poate sa dureze si 3 saptamani, iar benzina mai poate fi achizitionata la una sau doua comunitati de aborigeni care se intalnesc de-a lungul drumului. Daca masina se defecteaza, soferii raman blocati in mijlocul desertului. Drumul este practicabil doar in timpul lunilor reci.

 

Desi sunt deosebit de periculoase, toate aceste minuni ofera privelisti si experiente de neuitat si, daca hotarati sa va aventurati pe ele, nu uitati sa povestiti si prietenilor!

 

https://www.youtube.com/watch?v=QF8Grf9T0BE&feature=youtu.be

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,096 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Drumuri legendare din Romania si misterele lor”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.