Decebal si Traian: noi (nu) suntem urmasii Romei

Suntem sau nu urmasii Romei, asta-i intrebarea. Si este una la fel de capitala ca a lui Hamlet. De ce? Tocmai pentru ca trecutul este atat de important. Pentru a-ti intelege prezentul, dar si pentru generatiile viitoare. Mai ales in contextul globalizarii, cand micile natiuni isi pierd identitatea nationala, exista un interes vadit de a integra trecutul in preocuparile noastre.

Urmasii Romei si urmasii Daciei

Asadar, teoria “noi NU suntem urmasii Romei” ar explica faptul ca suntem de “rasa pura”, iar colonizarea Daciei nu ar fi avut loc. Aceasta este teoria dacismului, mult vehiculata si articulata in media in ultimul deceniu. Oricat de mult am vrea sa credem intr-un astfel de puritanism etnic, sa ne credem stramosii un fel de vikingi ai Carpatilor, adevarul este foarte departe. Iar dovezile istorice il atesta fara putinta de tagada.

Chiar daca Traian a cucerit doar 14% din teritoriul marii Dacii conduse de Burebista, influenta si romanizarea s-a intins pe arii vaste. Nu puteai sta deoparte de gloria Romei. Sa afirmi ca esti DOAR urmasul Romei inseamna a contrazice istoria.

Unii nu cred ca aceasta colonizare ar fi avut loc. Asadar, nici romanizarea si nici etnogeneza poporului roman. Intr-adevar, nimic de zis despre varianta populista in care ne era prezentata nasterea poporului roman. Adica femeile dacilor si colonistii romani.

In anul 100, Oltenia, Banatul, Panonia, vestul Crisanei, Moesia, Tracia, Scitia Mica (Doborogea – controlata direct de Roma cu 128 de ani inainte de razboiul cu Traian), sudul Basarbiei, Carpatii dinspre Moravia erau fie ocupate, fie sub influenta Romei.

urmasii RomeiDecebal impotriva lui Traian: supravietuitorii

Desi am vrea sa credem intr-o constiinta nationala a acelei epoci, ea nu este atestata istoric. Dacii noridici – carpi, costoboci, dacii mari – nu l-au ajutat pe Decebal in lupta impotriva lui Traian.

Si sudul Olteniei si Muntenia, de la Drobeta Turnu Severin la Buzau si Caras au fost sub dominatia romana a lui Constantn cel Mare. In armata sa luptau unitati de daci, dar care erau cetateni romani, si poate crestini, la fel ca imparatul lor. Sa nu uitam ca marele Constantin insusi s-a nascut in Serbia., pe teritoriu trac. Dacii nu si-au abandonat limba si obiceiurile, ci s-au adaptat. Au invatat latina, au ajuns in fruntea orasleor si armatelor.

Constitutia Antoniana le dadea dreptul dacilor sa devina romani, cetateni liberi. Dar “roman” era un termen juridic, nu etnic. Conducatorii armatelor, ostasii Romei, magistratii, colonistii nu erau romani de la Roma. Insusi Traian era de origine iberica.

“Puritatea” dacica, oricat de mult am dori sa fie adevarata, este de fapt un amestec iranian la origine. Aici avem studiile ce arata originea cuvantului “tarabostes” sau asemanarea intre doinele romanesti si cantecele iraniene. Apoi urmeaza influenta culturii celte asupra locuitorilor teritoriului nostru.

Romania nu este decat “terra romanorum”. 

Prin urmare, in ciuda acestor “specialisti” aparuti peste noapte, incercati sa studiati dovezile istorice, scrise si cele arheologice. Nu va lasati purtati de idealisme. Tocmai de aceea nu este nicio rusine in etnogeneza poporului roman si nici in romanizare. Nu trebuie sa ne dezicem de trecutul nostru sau sa incercam sa il infrumusetam.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,120 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Decebal si Traian: noi (nu) suntem urmasii Romei”

  1. Pingback: 100 de ani de la Marea Unire – Centenarul – 1 Decembrie 1918, Ziua Nationala a Romaniei | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.