De ce credem in miracole?

Miracolele, minunile, dovezile supranaturale pareau a fi fapte de legenda. Zvonuri neconfirmate, urme istorice nedezvaluite, teorii criptate sau conspirationiste. In ultimul timp insa, miracolele au devenit o adevarata moda. Mai rau de atat, o mare industrie. Si nu numai biserica se ocupa de “administrarea” lor.

Daca Biserica Catolica are chiar un “departament” care se ocupa de verificarea miracolelor si numirea sfintilor. altii nu sunt atat de morali sau religiosi. In tarile din lumea a treia, si nu numai, au aparut tot felul de obiecte, artefacte, presupuse dovezi ale unor miracole mai mici sau mai mari.

Nevoia de a crede in ceva, mai presus de puterea omeneasca, este atat de mare si atat de inradacinata in unele triburi si popoare, incat nu si-ar putea inchipui existenta fara asa ceva. Ganditi-va ca ati purta o discutie civilizata cu un membru al unui trib din Africa, Papua-Noua Guinee, Australia sau multe altele. Viata lui se invarte in jurul divinitatii si al miraculosului. El vede zei peste tot pe unde merge. Sau lucruri facute de zei, binecuvantate de zei, atinse de zei. Insa el traieste in mijlocul divinitatii, caci prin simplitatea sa si a gandirii sale, totul, inclusiv existenta lui, este un miracol.

Civilizatia sau statele civilizate, cu tot cu oamenii lor de stiinta, au analizat aceste presupuse miracole raportate peste tot in lume si si-au dat seama ca dincolo de orice dovada stiintifica sau motivatie, exista ceva intrinsec omului care il face sa creada. Cu alte cuvinte, omului ii place sa se automageasca in acest domeniu. Si unii stiu foarte bine sa vanda iluzii.

Miracolele si DE CE credem in ele?

Oamenii au nevoie sa creada intr-o putere supranaturala care ii va scoate din impas si le va oferi solutii extraordinare. Vom aborda aceasta problematica din punct de vedere filosofic, psihologic si mai departe vom vedea ce simbolistica au minunile in principalele religii ale lumii.

Credinta in miracole este larg raspandita.

Conform unor studii recente, peste 50% din oameni cred ca au loc minuni. De ce atat de multi oameni cred in minuni in epoca moderna a stiintei si tehnologiei avansate? Sa analizam pe scurt trei raspunsuri posibile la aceasta intrebare.

 

Oamenii au nevoie de miracole

Primul raspuns posibil este ca pur si simplu miracolele au loc de fapt tot timpul. Daca se intampla tot timpul, nu este o surpriza ca multi oameni cred in ele. Cu toate acestea, filosofii sunt de acord ca miracolele implica intotdeauna o incalcare a legilor naturii.

Acte ca vindecarea unei rani fatale sau transformarea apei in vin sunt considerate minuni, in primul rand pentru ca incalca legile naturii – ele nu pot fi indeplinite fara a sfida legile fizicii, chimiei, biologiei si asa mai departe. Cu toate acestea, natura este un sistem uniform si stabil. Prin urmare, chiar daca miracole pot aparea in principiu, pur si simplu nu pot sa apara in mod regulat.

“Wishful thinking”

Cel de-al doilea raspuns posibil este ca credinta in minuni este o proiectie a gandirii pozitive. Astfel, multi oameni cred in minuni pentru ca vor sa creada ca au loc. Exista un adevar in acest raspuns.

Credinta in vindecarea miraculoasa este deosebit de obisnuita deoarece oamenii vor sa aiba speranta chiar si atunci cand sufera o boala grava. Pe de alta parte, un studiu recent a demonstrat ca plasarea controlului in mainile divinitatii poate reduce eforturile de a cauta un tratament sau de a lua masuri preventive, cum ar fi renuntarea la fumat sau o dieta sanatoasa. Oamenii care cred in miracole, lasa in mana divinitatii rezolvarea problemelor de sanatate. Stiintific, aceste persone au raportat un rezultate mai slabe in ceea ce priveste sanatatea lor.

 

Cititi mai multe despre:

 

Stigmatul, miracol sau stiinta?

Ce este reincarnarea si credinta in suflete

 

 

Credinta in miracole pare a fi incompatibila cu viata moderna

Al treilea raspuns, care se adreseaza originilor cognitive si de dezvoltare ale credintei in minuni, pare a fi cel mai convingator. Credinta in miracole are origini cognitive si de dezvoltare. Conform cercetarilor psihologice recente, un mecanism cognitiv care detecteaza incalcari ale legilor naturii este prezent inca de la inceputul copilariei. Credinta in miracole a supravietuit atat de mult timp, pentru ca miracolele au un caracter comun: “contraintuitivitate minima“. Adica, miracolele se abat usor de la asteptarile intuitive, dar nu implica elemente excesiv contraintuitive. Ipoteza contraintuitivitatii minime a fost sustinuta de experimente psihologice. Multe povestiri despre miracole binecunoscute sunt intr-adevar minim contraintuitive, deoarece sunt doar putin contraintuitive. Este important de retinut insa ca acest raspuns nu implica faptul ca miracolele nu pot avea loc niciodata.

Miracolele in religii

Credinta in miracole se regaseste in principalele religii ale lumii. Studierea acestor povestiri este o modalitate de a descoperi cum fiecare religie dezvaluie semnificatia si puterea transcendentului in timp si spatiu. Urmeaza principalele principalele trasaturi ale religiilor despre natura si importanta miracolelor, precum si despre unele miracole-cheie care figureaza in credintele lor.

Miracolele si minunile din Crestinism

De la inceputul crestinismului, miracolele au fost o parte importanta a credintei crestine. Iisus a savarsit 30 de minuni in Noul Testament, incluzand vindecari si invieri. De asemenea, a mers pe apa, a hranit o multime de 5.000 de oameni prin inmultirea a cinci paini si doi pesti si a transformat apa in vin la o nunta. Iisus a dat de asemenea apostolilor puterea de a vindeca bolnavii. In denominatia crestina a catolicismului roman, oamenii cred ca sfintii si Fecioara Maria pot face minuni in numele lui Dumnezeu si viziteaza altare pentru a se ruga pentru vindecarea bolilor. Potrivit unui sondaj, mai mult de 90% dintre crestinii cred ca inca mai au loc miracole.

 

Miracole si minuni din Iudaism

Exista numeroase minuni in Biblia ebraica (la care crestinii se refera ca Vechiul Testament). In Exod, de exemplu, Dumnezeu il instruieste pe Moise sa faca minuni, astfel incat oamenii sa creada ca vorbeste in numele lui Dumnezeu. Talmudul si scrierile medievale evreiesti au acceptat de asemenea ideea miracolelor, ca semne ale interventiei lui Dumnezeu in lume.

 

Miracole si minuni din Islam

In timp ce crestinii si evreii il vad pe Dumnezeu ca intervenind uneori in mod miraculos in lumea umana, musulmanii il vad pe Allah ca fiind mult mai apropiati de lume si de fapt cauza directa a tuturor lucrurilor. Musulmanii fac o distinctie intre tipurile de evenimente extraordinare care ar putea fi considerate minuni in alte religii.

 

Miracole si minuni din Hinduism

Zeii si mitologia hinduse

Miracolele reprezinta o parte importanta a traditiei hinduse. In plus fata de faptele zeilor si zeitelor descrise in scriptura hindusa, multi cred ca mistica umana poate face fapte uimitoare, cum ar fi vindecarea bolnavilor, levitarea si supravietuirea ani intregi fara sa mancare sau apa. In hinduism, minunile apar cu scopul de a aduce eliberarea spirituala celor care le sunt martori sau citesc despre ei. Un astfel de miracol demonstreaza posibilitatea de eliberare de limitele lumii materiale si de povara spirituala a trecutului.

 

Miracole si minuni din Budism

Budistii nu se inchina unei zeitati care face minuni, dar cred ca mintea umana poate fi instruita pentru a dezlantui puteri care nu sunt in mod normal evidente, ceva miraculos. Scripturile budiste contin relatari despre minuni, unele dintre ele realizate chiar de Buddha.

In timp ce religiile majore au convingeri diferite despre miracole, acestea impartasesc, de asemenea, si elemente comune. Toate par sa creada ca miracolele sunt mai mult decat fapte uimitoare, ci si o modalitate de a ajuta oamenii sa devina mai spirituali si sa gaseasca o cale morala in viata lor.

 

Cititi mai multe despre:

 

Mitul si frica: satanismul modern sau cum si-a facut Dracul biserica

Ce stim despre ingeri si alte inchipuiri?

Profetiile secolului al XXI-lea

 

 

Surse: National Geographic, Washington Post

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 738 times, 1 visits today)

1 thought on “De ce credem in miracole?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.