La intrebarea – de ce au disparut neanderthalienii – nu exista un raspuns cert nici pana in prezent. Dovezile arheologice sunt neconcludente, asadar teoriile sunt la mare cautare.
Oamenii de stiinta au dezbatut timp indelungat ce anume a cauzat moartea si disparitia brusca a neanderthalienilor din lantul trofic.
O crestere demografica spectaculoasa si neasteptata a oamenilor moderni i-a pus in inferioritate numerica pe verii neanderthalieni din Europa cu aproape 10 la unul, fortand disparitia lor acum 40.000 de ani, sugereaza un studiu facut pe unele site-uri franceze arheologice.
Oamenii de stiinta au transformat aceasta enigma intr-o adevarata diputa academica, incercand sa-si dea seama ce anume a determinat disparitia lor, facand loc pentru populatia prospera si mai avansata de Homo sapiens, care au venit din Africa in Europa.
Cele mai recente teorii, publicate în reviste stiintifice (Science Magazine) , se bazeaza pe o analiza statistica a artefactelor si a probelor din regiunea Perigord din sudul Frantei, unde se afla cea mai mare concentratie de Neanderthali.
Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au gasit mai multe site-uri unde oamenii moderni s-au stabilit, folosind suprafete mai mari de locuire, o densitatea mai mare de instrumente si cantitati mai mari de animale si produse alimentare ramase, sugerand ca neanderthalienii au fost impinsi afara.
Homo sapiens, de asemenea, au avut probabil mai multe retele sociale si creierul mai elaborat, eventual, mai dezvoltat, dupa cum reiese din uneltele de piatra gasite, bijuteriile si operele de arta pe care le-au lasat in urma, care au fost mult mai avansate decat creatiile Neanderthalienilor.
Sosirea lor in numar atat de mare a fortat probabil neanderthalienii sa paraseasca asezarile lor obisnuite si sa se retraga in locuri în care hrana si adapostul erau mai greu de gasit, spune autorul studiului, profesorul Paul Mellars de la Universitatea Cambridge.
“In mod clar, aceasta serie de noi inovatii tehnologice si comportamentale care a permis populatiilor umane moderne sa-si mareasca numarul proportional si sa supravietuiasca ca populatii din ce in ce mai mari decat cele ale neanderthalienilor precedenti pe intreg continentul european, a fost impulsul necesar”, spune el
“Confruntati cu acest tip de competitie, neanderthalienii par sa se fi retras initial in regiunile mai izolate si mai putin atractive ale continentului.”
Ultimele urme de oameni de Neanderthal, care au supravietuit pe continent pentru aproximativ 300.000 de ani, au fost descoperite in pesterile din Spania si Gibraltar.
Mellars sugereaza ca lovitura finala care i-a dus in pragul extinctiei, putea fi livrata de un val de frig aspru, o teorie care a fost dezbatuta in comunitatea stiintifica de mai multi ani.
Disparitia neanderthalienilor probabil ar fi fost accelerata in continuare de o deteriorare brusca climatica de pe continent care s-a intamplat acum 40.000 de ani, ” spune el. Aceste teorii si noi descoperiri ne ofera o viziune asupra trecutului. O imagine din care putem invata. Cine stie, oare puteam fi chiar noi in locul lor? Am avut doar mai mult noroc sau ne-au salvat inovatiile tehnologice si evolutia genetica?
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Mica nelamurire: Oamenii de Cromagnon, care i-au inlocuit pe Neanderthalieni, veneau din…Africa. Acestia cum au rezistat frigului ????
Mi se pare mai sustenabila teoria exterminarii Neanderthalienilor, un fel de ramura nereusita a evolutiei…
Nu neaparat prin dovezi. Tocmai de aceea unele dintre ele raman doar teorii.
5
Pingback: Am gasit hobiti in Indonezia! | Mythologica.ro
2
5