mumificarea in egiptul antic

Cum sa faci o mumificare ca la carte!

Mumificarea egipteana este o tehnica aparte. Egiptenii antici erau atat de priceputi incat oamenii mumificati au fost gasiti dupa mii de ani avand pielea, parul, cicatricile si tatuajele inca intacte.

Cuvantul “mumie” vine din arabicul “mummiya“, ceea ce inseamna “bitum“. Fiecare egiptean, cu exceptia celor mai nenorociti criminali, erau indreptatiti la imbalsamare si o inmormantare cumsecade.

mumificarea in egiptul antic

 

Istoria mumificarilor in lume

 

Se pare ca cele mai vechi mumificari din lume apartin civilizatiilor din Peru si Chile. Aici s-au inregistrat primele mumii pe cale artificiala. Acestea apartin populatiei Chincherro. Aici s-a inceput prin mumificarea copiilor. Cea mai veche mumie din lume e datata aproximativ din 5050 i. Hr.

Cea mai veche mumie din Egipt este datata in 3000 i. Hr. in perioada predinastica. Dupa unirea celor doua zone ale Egiptului, Egiptul de Sus si Egiptul de Jos, mumificarea se extinde.

Istoria mumificarii in Egiptul antic

 

Corpul era dus la imbalsamatori de rude. Acestea alegeau atunci metoda si calitatea mumificarii. Cea mai buna si cea mai scumpa dintre metode erau folosite doar de cei foarte bogati. Dar existau si alternative mai ieftine pentru cei saraci.

Exista corpuri mumificate in Perioada Tarzie care sunt negre si stralucitoare, de aceea s-a crezut ca au fost scufundate in bitum. Insa era cunoscuta metoda de mumificare prin uscarea corpurilor in nisip incins. Dar aceasta nu era o solutie potrivita. Dar Nilul le-a oferit rezolvarea perfecta.

La fiecare revarsare, Nilul lasa in urma balti de natron. Aluviunile fac terenul fertil.

In timpul Vechiului Regat, au existat numeroase incercari. La inceput nu s-a reusit pastrarea formei corpului. De aceea au inceput sa imbalsameze corpurile in rasini. La alte mumii de mai tarziu s-au pastrat foarte bine chiar si ridurile. Cateva secole mai tarziu, se foloseau uleiuri aromate, bijuterii si parfumuri. Doar inima era pastrata in interiorul cadavrului mumificat ca “forta vietii”.

Istoricul grec Herodot care a trait in secolul al V-lea i. Hr., a descris diferitele metode folosite.

Cum se facea mumificarea in Egiptul antic

 

Pasii pentru cea mai scumpa mumificare:

  1. Scoateti creierul prin nari cu un carlig
  2. Scoateti intregul continut al stomacului si curatati interiorul cu vin de palmier si condimente
  3. Umpleti burta cu smirna curata, scortisoara si alte mirodenii, dupa care o coaseti
  4. Acoperiti totul innatron (carbonat de sodiu cristalizat) care trage ?i absoarbe umezeala pentru 70 de zile
  5. Spalati corpul si inveliti-l in panzeturi de in fine

 

Mumificarea mai putin costisitoare:

  1.  Umpleti burta cu ulei de cedru folosind o seringa printr-o mica deschizatura. Continutul va dizolva intestinele si organele interioare
  2. Dupa numarul de zile cu tratamentul cu natron, uleiul de cedru este scos si corpul ramane doar piele si oase
  3. Se returneaza corpul familiei.

 

Cea mai ieftina mumificare:

  1. Curatati burta cu un purgativ
  2. Pastrati corpul in soda timp de 70 de zile
  3. Returnati corpul familiei.

 

Vasele canopice si sufletul la egipteni

Plamanii, ficatul, stomacul si intestinele erau asezate in vase canopice. Capacele lor erau sculptate in forma unor zeitati protectoare – cei patru fii ai lui Horus. Inima ramanea in corp ca sa fie cantarita in sala de judecata cu pana zeitei Maat. Corpul erau uneori umplut cu natron si lasat la deshidratat 40 de zile.

A doua parte din proces tinea 30 de zile. Acesta era momentul cand decedatul devenea fiinta semi-divina. Erau folosite uleiuri pentru scopuri rituale, dar si pentru a impiedica distrugerea membrelor si oaselor. Cateodata corpul era colorat cu o rasina aurie. Asta proteja corpul de bacterii si insecte.

Se mai si credea ca fiintele divine au carnea de aur. Corpul era infasurat in bandaje cu amulete in timp ce un preot recita rugaciuni si ardea tamaie. Imbracamintea oferea protectia fizica, iar cei mai bogati aveau chiar si masti de inmormantare. Procesul de 70 de zile era conectat de Osiris si de steaua Sothis.

 

Cultura si civilizatia egipteana este una foarte interesanta si complexa care a starnit interes de la simpli calatori, la academicieni si arheologi pana la jefuitori de morminte care îsi doreau bogatiile ascunse. Mumificarea este probabil cel mai important aspect al spiritualitatii lor, ipoteza care este întarita prin numarul mare de ritualuri si obiceiuri care au aparut în jurul lor. Toata credinta este axata pe perpetuarea spiritului dupa aceasta viata în Eden alaturi de zeii mult adorati. 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,691 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Cum sa faci o mumificare ca la carte!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.