Ca si in filmele cu James Bond sau Star Trek, conditionarea psihologica sau grefarea personalitatii incepe sa devina un subiect real.
Modificarea memoriei si personalitatii
Grefarea unei alte personalitati pe cea existenta a subiectului
Conditionarea psihologica si razboiul psihologic
Ancora mentala
Manipularea psihologica este un tip de influenta sociala ce vrea sa schimbe comportamentul sau perceptia altora prin tactice abuzive, inselatoare si neortodoxe.
Influenta nu poate fi insa doar negativa. De exemplu, doctorii incearca sa-si convinga pacientii sa renunte la obiceiuri nesanatoase. Depinzand de context si motivatie, si copiii pot fi astfel influentati sau manipulati.
Potrivit psihologului George K. Simon, manipularea psihologica include:
- ascunderea intentiilor si comportamentelor agresive
- intelegerea vulnerabilitatilor psihologice ale victimei pentru determinarea tacticilor eficiente
- necesitatea unui profil psihologic axat pe victimizare
Cum isi influenteaza si controleaza manipulatorii victimele:
- intarirea pozitiva: laude, simpatia superficiala, scuzele excesive, banii, aprobarea, darurile, atentia, expresiile faciale ca rasul fortat, zambetul, recunoasterea publica
- intarirea negativa
- intarirea partiala sau intermitenta: crearea unui climat al fricii si indoielii (exemplu: in cazul pariurilor)
- pedepsirea: tipatul, tratamentul silentios, intimidarea, amenintarea, injuratul, santajul emotional, aruncarea vinei, plansul, imbufnarea, jucatul rolului victimei
- invatarea prin lectii traumatizante: abuz verbal, manie exploziva
Tehnici manipulative:
- minciuna: unii psihopati sunt experti in asta, minciuna devine reala cand este prea tarziu
- minciuna prin omisiune: o forma subtila precum propaganda
- negarea: manipulatorul refuza sa admita ca a facut ceva gresit
- rationalizarea: o scuza pentru comportamentul deviant
- minimalizarea: un tip de negarea cuplat cu rationalizare. Manipulatorul crede ca acest tip de comportament nu este gresit sau iresponsabil pentru ca totul este facut in gluma
- atentia selectiva
- diversiunea: atunci cand nu da un raspuns direct la o intrebare clara
- evaziunea
- intimidarea: prin amenintari
- capcana vinei: o tactica speciala de intimidare in care manipulatorul il face pe celalalt sa creada ca a gresit: indoiala, anxietatea si pozitia submisiva
- rusinea: manipulatorul foloseste sarcasmul pentru a creste indoiala si frica in interlocutor
- acuzarea victimei de abuz prin demonizarea actiunilor ei
- jucatul rolului de victima pentru a castiga mila, simpatia si compasiunea
- jucatul rolului de servitor obedient care doar isi face treaba
- seductia: sarmul, ruga, complimentele si oferirea increderii si loialitatii
- proiectarea vinei asupra celorlati, de obicei cautand un tap ispasitor
- simularea inocentei si confuziei
- jucatul maniei explozive, furiei pentru a soca victimele
- efectul de turma: manipulatorul pretinde ca si altii au urmat exemplul
Vulnerabilitati exploatate de manipulatori:
- “boala” de a te face placut
- dependenta de acceptarea si aprobarea celorlalti
- Emotofobia (frica de emotii negative, frica in exprimarea maniei, frustrarii etc)
- lipsa abilitatii de a spune “nu”
- un simt indecis al identitatii si granitelor personale
- independenta foarte scazuta, incredere putina
- naivitate sau contrariul, rationalizarea excesiva a situatiei
In aceste categorii de oameni foarte usor influentabili pot intra:
- dependentii
- imaturii
- naivii
- impresionabilii
- cei care au incredere prea multa si o acorda prea repede
- singuraticii
- narcisistii
- altruistii
- materialistii
- lacomii
- masochistii
- batranii
Spalarea pe creier
Spalarea pe creier sau controlul mintii, controlul gandurilor sau reeducarea, este conceptul conform caruia creierul uman poate fi modificat sau controlat prin anumite tehnici psihologice.
Aceasta “spalare” se crede ca poate reduce sau rapi abilitatea subiectului de a gandi independent sau critic, poate introduce ganduri noi sau chiar atitudini, valori si credinte.
Originile spalarii pe creier si metode de spalat creierul folosite de chinezi
Originea acestui concept pleaca de la guvernul lui Mao in China. Acesta tintea sa transforme revolutionarii sau alte elemente subversive in cetateni model. Termenul folosit avea legatura cu taoismul – adica “curatarea”, “spalarea inimii sau mintii” inainte de a intra intr-un altar.
In razboiul koreean, (1950-1953), s-au creat noi premise pentru aceste operatiuni. Desi studiile au aratat ca este posibil, prizonierii de razboi se intorceau la normal cand reveneau in tara.
In 1956, armata americana a numit spalarea pe creier “o prejudecata populara”.
Controlul mintii in cultura populara
In cartea “1984” a lui George Orwell, subiectul principal este intemnitat, torturat si izolat pentru a se supune ordinii totalitariste a regimului. Pana si J.R.R Tolkien cu Stapanul Inelelor foloseste in lumea sa imaginara acest concept.
In anii ’50 multe filme americane includeau astfel de cazuri cu prizonieri de razboi: The Rack, The Bamboo Prison, Toward the Unknown, si The Fearmakers. Forbidden Area.
In 1962 apare Candidatul Manciurian, bazat pe nuvela lui Richard Condon, a pus spalarea pe creier in topuri.
Mai tarziu, Joost Meerloo, un psihiatru olandez, inventeaza conceptul de “ucidere a mintii” – anumite tehnici folosite de nazisti.
Tema controlului mintii ramane foarte importanta in science fiction.
Razboiul psihologic: viitorul
Razboiul psihologic face referire la operatiuni ce au in centru psihologia. Acestea numara:
- MISO
- operatiuni PSY
- razboi politic
- “inimi si minti”
- propaganda
Aceste tehnici targeteaza valorile unui sistem, credintele, emotiile, motivele, ratiunile sau comportamentul anumitor indivizi, grupuri sau natiuni si guverne.
In prezent, aceste tipuri de tehnici au devenit uzuale, folosite ca o forma de agresiune indirecta intre natiuni sau grupuri. Acest tip de propaganda este folosit impotriva regimurilor totalitare. Deasemenea, este foarte greu sa te protejezi in fata acestor atacuri si sunt foarte greu de prevazut si dovedit.
Istoria razboiului psihologic in lume
Inca din timpuri preistorice, despotii si sefii de clanuri au inteles ce importanta este inducerea terorii in inamici. Intimidarea si cruzimea erau arme necesare.
In Batalia de la Pelusium, anul 525, intre Imperiul Persan si Egiptul antic, persanii au folosit pisici si alte animale impotriva egiptenilor ce evitau sa le faca rau datorita credintelor religioase.
Alexandru cel Mare era recunoscut pentru cucerirea prin cultura si asimilare.
Genghis Khan, liderul imperiului mongol din secolul al XIII-lea, distrugea sate intregi pentru a nu mai fi nevoit sa lupte. Vestea se ducea mai departe. La urmatorul sat cine nu se supunea era facut una cu pamantul. Masacrele intampinau orice rascoala.
Hanul folosea si alte tehnici: isi facea armata sa para mai mare legand cozi de caii care alergau ridicand nori de praf sau aprinzand focuri multe in timpul noptii. Tot el catapulta capetele taiate ale prizonierilor pentru a semana teroare si a imprastia boli.
Aceste inselatorii par a fi banale astazi, dar ele au cucerit cetati, orase si chiar imperii.
Startul adevaratului razboi psihologic apare in primul razboi mondial. Cum s-a facut asta? Prin mass-media: ziare, pliante, brosuri, postere si reclame.
Numai englezii au publicat peste 1160 de pamflete cu autori celebri: Arthur Conan Doyle, Ford Madox Ford, G. K. Chesterton, Thomas Hardy, Rudyard Kipling si H. G. Wells. Avioanele lor au aruncat peste 26 milioane de pamflete in toata Europa.
Hitler a mers atat de departe incat a numit chiar un ministru al Propagandei, Joseph Goebbels. Englezii si americanii au mai folosit radiouri-pirat, momeli si aparatura care sugera inamicului forte acolo unde nu era nimic.
In timpul razboiului din Vietnam, americanii au devenit si mai inventivi. Au asasinat peste 19.000 suporteri ai frontului liberarii sau Viet Cong. Operatiunea se numea “Programul Phoenix”. Mortilor li se puneau carti de joc in gura.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
4.5
Pingback: Virusii intrigii contagiaza prin cercetari “stiintifice”: Din nou despre „frangerea” lui Gheorghe Lazar | Fragmentarium Politic