Clubul Fantomelor

De la supranatural la realitate

Fondat în 1862, Clubul Fantomelor – Ghost Club, este cea mai veche organizatie din lume, asociata cu cercetarea acestor cazuri. Interesul lor principal erau fenomenele paranormale asociate cu fantome si case bantuite.

Investigatiile derulate pe parcursul noptii sunt tinute la site-uri presupuse bantuite pe tot parcursul anului, cu scopul de a observa si înregistrara fenomenele. Ar trebui subliniat faptul ca membrii clubului nu efectueaza exorcisme si nu utilizeaza placi Ouija, aceasta practica fiind strict interzisa. Scopul clubului este de a desfasura activitati de cercetare serioase, investigatiile fiind monitorizate si inregistrate minutios. Clubul Fantomelor este o organizatie non-profit si nu se percepe taxa membrilor sai ca sa participe la investigatii. Clubul nu are spatii sau personal platit. Consiliul este format din membri voluntari din Anglia, care au dedicat timp si munca acestui proiect. Sunt organizate întâlniri periodice la The Victory Services Club în centrul Londrei si intrarile sunt gratuite pentru toti membrii (si vizitatorii). În afara de anchete si întâlniri, membrii au o serie de evenimente sociale pe tot parcursul anului, inclusiv o petrecere de Craciun, care este întotdeauna foarte populara. Membrilor le sunt, de asemenea, transmise buletine informative trimestriale care acopera multe subiecte. Recenziile de carte, rapoartele de cercetare, informari, stiri paranormale, actualizari tehnologice pentru a numi doar câteva. Clubul este un club informal, democratic, cu membrii deschisi, si, spre deosebire de multe organizatii similare, scepticii interesati sunt întotdeauna bineveniti. Desi cu sediul în Marea Britanie, Clubul are multi membri din toata lumea. 

Istoria Clubului Fantomelor

Interesul principal pentru fenomene supranaturale a starnit admiratia unora, dar si spaima si scepticismul altora. Clubul a fost mentionat în numeroase carti, cele mai notabile fiind “This Haunted Isle” (1984), “No Common Task” (1983), “Nights in Haunted Houses” (1994) and “The Ghosthunters Almanac” (1993) de Peter Underwood, “Some Unseen Power” (1985) de Philip Paul si “The Encyclopedia of Ghosts and Spirits” (1992) de Rosemary Ellen Guiley

Clubul îsi are radacinile la Cambridge, atunci când, în 1855, tinerii de la Colegiul Trinity au început sa discute despre fantome si fenomene paranormale. Lansat oficial în Londra în 1862 (atragand dupa sine un articol ridicol în “The Times”), Clubul numara printre membrii sai timpurii pe Charles Dickens si cadre universitare de la Cambridge si clerici.

Acest grup a efectuat investigatii practice ale fenomenelor spiritiste, care erau mult în voga in acea perioada si se întâlneau pentru a discuta subiecte legate de fantome si aparitii. The Ghost Club pare sa se fi dizolvat în 1870 dupa moartea lui Dickens, dar a fost relansat în 1882 simultan cu Societatea pentru Cercetare Psihica (SPR), cu care a existat o suprapunere initiala a membrilor.

The Ghost Club a fost resuscitat de Ziua Tuturor Sfintilor in 1882 de A.A. Watts si un mediu contemporan celebru, reverendul Stainton Moise. În timp ce SPR a fost un organism dedicat studiului stiintific, Clubul a ramas o organizatie selectiva si secretoasa de credinciosi convinsi, pentru care fenomenele psihice erau un fapt stabilit. Stainton Moise a demisionat din functia de presedinte adjunct al SPR în 1886 si, ulterior, s-a dedicat Clubului. Intalnirile au devenit lunare, iar prezenta obligatorie. Existau 82 de membri de peste 54 ani – dar în aceasta perioada Clubul a atras unele dintre cele mai originale si controversate minti în cercetarea psihica, servind aproape ca un loc de refugiu pentru cei care nu au putut sa îsi continue activitatile în alta parte. Aici au fost inclus si Sir William Crookes.

În aceasta etapa a existentei sale, Clubul Fantomelor ar fi putut fi privit ca o societate spiritualista sau oculta victoriana care sarbatorea cu sfintenie data de 2 noiembrieSarbatoarea tuturor Sfintilor. Arhivele Clubului arata ca numele membrilor – atât vii cat si morti – erau recitati solemn la fiecare 2 noiembrie. Fiecare individ, viu sau mort, a fost recunoscut ca fiind în continuare membru al Clubului. Dar niciunul nu si-a facut simtita prezenta.

La inceputuri, întâlnirile au pus in discutie diverse subiecte, precum magia egipteana si al doilea vaz. Directorul de la Jesus College, Cambridge, Arthur Grey a transformat in fantezie Clubul Fantomelor in 1919 ca “The Everlasting Club” al Jesus College – o faimoasa poveste cu fantome de la Cambridge pe care multi înca o mai cred adevarata.

În acest cerc poetul W.B.Yeats (care s-a inscris in 1911) si mai târziu Frederick Bligh Bond (care s-a alaturat in 1925), au devenit faimosi si infami cu investigatiile lor obsesive în spiritism la Glastonbury. Bligh Bond a plecat mai târziu din tara si apoi a devenit membru activ în Societatea Americana de Cercetare Psihica si a fost hirotonit în Biserica Catolica, reintorcandu-se in Club la întoarcerea sa în Marea Britanie în 1935.

In preajma secolului al XX-lea trecerea stiintei si a metodelor stiintifice de la observare si investigatie la munca de cercetare si laborator a pus in umbra progresele Clubului. Deasemenea, Clubul ramane in urma cu cercetarile legate de noua ramura aparuta – parapsihologia in anii 1930.  Harry Price, cunoscut în toata lumea în anii 1930 ca un cercetator psihic s-a alaturat în calitate de membru în 1927, la fel ca si psihologul Dr.Nandor Fodor, care au reprezentat o abordare noua si schimbata dar care venea prea tarziu. Intereseul deja scazuse dramatic. Cativa din membrii supravietuitori au convenit sa lichideze Clubul în 1936, dupa 485 de întâlniri, iar acest lucru a avut loc pe 2 noiembrie1936. Înregistrarile Clubului au fost depuse la British Museum, sub conditia ca vor fi închise pâna în 1962.

Totusi, aceste evenimente s-au dovedit doar o suspendare temporara pentru aproape 18 luni iar Clubul s-a relansat cu mare fast ca un eveniment social unde cercetatorii si medii discutau la cina. Printre membrii din aceasta perioada se numara Dr.C.E.M. Joad, Sir Julian Huxley si Kathleen Goldney.

Dupa moartea lui Price, în 1948, activitatile de cercetare au incetat si Philip Paul si Peter Underwood au incercat sa-l readuca la viata.

De la fondarea sa în 1862, Clubul Fantomelor a primit multe minti de geniu si multe minti iluminate în calitatea de membru. Lista include pe Charles Dickens, Sir William Crookes, Air Chief Marshall Domnul Dowding, Arthur Koestler, Dr.C.E.M Joad, Donald Campbell, Sir Julian Huxley, Sir Osbert Sitwell, W.B.Yeats, Sigfreid Sassoon, Dennis Wheatley, Dennis Bardens si Peter Cushing. Membrii prezenti il includ deasemenea pe exploratorul si fondatorul Operatiunii “Drake” si “Raleigh” colonelul John Blashford-Snell, investigatorul paranormal Maurice Grosse, John si Anne Spencer si reverendul Lionel Fanthorpe, precum si autorul Lynn Picknett. Un presedinte anterior al Clubului a fost W.T.G. (Tom) Perrott, un membru marcant si o figura eminenta în domeniul cercetarii psihice. Clubul a investigat mai multe locatii celebre în timpul vietii sale, cum ar fi Biserica Borley, Chingle Hall, Casa Reginei, Muzeul Aerospatial Cosford, Castelul Glamis, Teatrul Winchester, Woodchester Mansion, Michelham Priory si inchisoarea Clerkenwell.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 363 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.