charlemagne

Charlemagne: faimosul imparat si dusmanul paganilor

CHARLEMAGNE, cel mai faimos imparat

Catedral Moulins, Franta, sfarsitul secolului al XV-lea. Photo: Vassil/wikipedia

CHARLEMAGNE, cel mai faimos imparat, protector al educatiei si inamicul paganilor

Pentru unii a fost un erou national. Pentru altii, o figura semi-legendara. Dupa moartea sa, intr-un fel, a ramas inca in viata. Viata sa a fost comemorata si reusitele sale au inspirat Cruciadele. Mai tarziu, lideri eurpeni precum Louis al XIV-lea, Napoleon si Hitler i-au urmat exemplul. Chiar si astazi, Charlemagne ispira respecta. El este vazut ca primul unificator al Europei.

Charlemagne a dat dovada de fine abilitati de diplomat si de abil administrator al unui regat foarte intins. In acelasi timp, era si un dusman de temut pentru inchinatorii pagani.

Era un entuziast promotor al literaturii, respectand educatia si iubind cartile. Un invatat excelent in multe arii, inclusiv matematicile. Din nefericire, nu a invatat niciodata sa scrie.

CHARLEMAGNE, cel mai faimos imparat

Charlemagne a fost un cuceritor desavarsit. I-a cucerit pe lombarzi si a purtat campanii pana in Spania si Ungaria.

Cuceritor, patron al educatiei si promotor al crestinismului

Charlemagne s-a nascut in 742, dar locul nasterii sale este necunoscut. Se cunosc foarte putine despre copilaria sa. A angajat oameni invatati care sa-i citeasca cu voce tare in timpul cinei. A studiat gramatica, retorica, invatand sa vorbeasca latina si intelegand greaca.

Cand tatal sau, Pepin cel Scund a murit (714 – 768) regatul a fost impartit intre el si fratele sau Carloman. Insa acesta a murit in 771. Astfel, Charlemagne intra pe scena istoriei. Va prelua regatele france si le va reunifica. A fost angajat in multe batalii in timpul domniei sale.

CHARLEMAGNE, cel mai faimos imparat

Incoronarea lui Charlemagne de Papa Leo al III-lea. Photo: Wikipedia

A cucerit Saxonia in secolul al VIII-lea. A raspandit crestinismul in nordul Europei. A impus catolicismul in zonele cucerite si i-a macelarit pe cei care au refuzat. A finantat biserici si a protejat papii. A transformat bisericile in adaposturi. De la Papa Leon a primit titlul de Imparat Roman.

Tot el a sponzorizat crearea unor noi moduri de a copia carti si dezvoltarea manualelor pentru a invata latina. Charlemagne a promovat invatatura infiintand scoli monastice si incurajand autorii si artistii.

El a divizat sistemul monetar folosit in Anglia pana in 1970. A murit in 814 lasand imperiul in manile fiului sau, Louis Piosul.

Mostenirea sa culturala supravietuieste si astazi.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 772 times, 1 visits today)

1 thought on “Charlemagne: faimosul imparat si dusmanul paganilor”

  1. Pingback: Harun al-Rashid, sultanul celor O mie si una de nopti - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.