Orasul Alb al Zeului-Maimuta
Arheologia a avansat mult in ultimul deceniu. Mai mult de atat, tehnologia s-a aruncat pe culmi de necrezut. Am invatat mai mult, am descoperit si ne-am schimbat constant viziunea asupra lumii. Acest demers, acest imbold a impins un avion de cercetare arheologica cu echipament laser de ultima generatie sa survoleze jungla din Mosquita, Honduras in 2012.
Ceea ce pareau a fi ruinele unui oras antic au fost descoperite astfel. Imediat dupa descoperire, ca intr-un film cu James Bond, locatia a devenit secret de stat. Guvernul din Honduras a luat toate masurile necesare pentru a tine totul sub tacere. Si nu era prima oara cand se intampla asta. In 1927, intr-un alt zbor de investigatie deasupra aceleiasi jungle, un american pe nume Lindberg relateaza despre cladiri ciudate din piatra alba. Foarte extaziati de descoperire, unii au declarant ca au descoperit chiar marele Oras Alb al Zeului Maimuta. Deocamdata n-a fost furnizata nicio dovada in acest sens.
Tocmai in anii ’40, tot un american, Theodore Morde, descopera si transporta din Honduras nenumarate artefacte. Tine secreta locatia intrucat dorea sa se intoarca. Reuseste sa vanda obiectele respective, dar nu mai ajunge inapoi niciodata. In 1954 se sinucide din motive necunscute. Aura de mister ramane in continuare.
Se vorbeste de orase pierdute in jungla, de bogatii si comori fara seaman, de constructii nemaipomenite, de civilizatii nemaiintalnite.
Casa Blanca, orasul pierdut din jungla
Anul trecut, guvernul din Honduras autorizeaza o expeditie americana in zona insotita de militari. Cercetatorii nu aveau voie sa miste nici macar o piatra din loc.
Surpiza a fost magnifica. Sub imensa jungla stateau ingropate ruine de proportii, cladiri ceremoniale, canale de irigatii, o intreaga lume pierduta. A fost descoperita si o piramida de pamant unde au gasit numeroase obiecte, creaturi stilizate si statui de ceremonie decorate cu serpi si vulturi inchinate Zeului Maimuta. Posibil ca locatia sa aiba legatura cu reincarnarea samanilor, dupa spusele localnicilor. Reprezentari in mitologie si folclorul local ne trimit cu gandul la oamenii-maimuta. Un sit nedescoperit inca, departe de mainile jefuitorilor, este cu adevarat o comoara arheologica.
Intr-o regiune greu accesibila, ticsita de mlastini si rauri, dominata de munti cu vegetatie luxurianta, a fost descoperit acest oras. Triburile din zona vorbesc despre “Casa Blanca” (Casa Alba), locul unde s-au refugiat de conchistadorii spanioli. Asezat intr-o caldare, zona padurii tropicale nu a fost calcata de foarte multa vreme de vreun picior de om, intrucat animalele par a nu se teme de cercetatori. Lui Morde triburile i-au vorbit despre un popor maret ce a trait pe timpul mayasilor si care adora un zeu-maimuta, reprezentat de o imensa statuie care se presupune a fi ingropata sub vegetatie. Mai spuneau si ca faceau sacrificii umane si practicau canibalismul in cinstea marelui lor zeu. Tot el sustine ca aici un vazut un ritual cumplit in care localnicii macelareau si mancau maimutele, apoi isi faceau masti din ele.
Ritualul era condus de samanul tribului Dama Suk-ya Tara care purta un colier din cranii de maimuta, dinti umani si pungi de venin ale serpilor din jungla. Corpul sau era pictat in intregime in creta alba si purta in varful degetelor colti imensi de crocodil. Desi specialistii nu le-au dat un nume, Morde i-a numi Chorotegan. Tot localnicii mai cred ca in trecut maimutele rapeau fecioare din sat si dadea nastere “oamenilor parosi”, iar ruinele erau blestemate.
Cel mai sangeros sacrificiu
Morde si alti etnologi sunt de parere ca aceasta populatie era adepta unui ritual infricosator, preluat apoi de natiunea razboinica a aztecilor. In fiecare an, un tanar viguros, de obicei un preot, era ales sa fie Zeul-Maimuta pentru un an. Era adorat si ingrijit ca un zeu, trimitandu-i-se cele mai frumoase fecioare. La sfarsitul anului el era dus in varful piramidei si sacrificat ritualic. Inima sa era scoasa, iar corpul sau erau rupt in bucati si impartit de preoti adoratorilor.
Orasul Alb al Zeului Maimuta a fost construit cu aproximativ 3.000 de ani in urma de o populatie misterioasa. Din 1920, arheologi si aventurieni au incercat, fara succes, sa il descopere pâna in 1940.
Diferita de civilizatia maya, aceasta cultura straveche, cu abilitati artistice si cunostinte ingineresti pe masura, a prosperat in aceasta zona nemaiumblata de peste 600 de ani.
Capete de jaguar sculptate in piatra pandesc intrarile. Aici se aud din adancuri soaptele a doua mari orase. O civilizatie redusa la tacere de umbra copacilor junglei. Nu exista inca un nume pentru poporul zeului-maimuta, insa se crede ca dateaza din anii 1000-1200 e.n.
Localnicii vorbesc de un Eden mistic in inima padurii tropicale, din care nimeni nu se mai intoarce vreodata. Ciudad Blanca recent descoperit a fost unul dintre acele orase de aur despre care povestea Hernando Cortez. Multe astfel de orase s-au dovedit a fi doar legende. Acesta va deveni din nou istorie.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Cetatea pierduta in jungla | Lupul Dacic