Cele mai mari jafuri din istorie

Cei mai multi oameni au avut, probabil, o fantezie sau doua odata in viata privind cum gardienii muta sacii de bani dintr-o banca in masina blindata. Cu totii am avut in cap un astfel de scenariu al unui jaf in valoare de cateva milioane de dolari. Din fericire, cei mai multi dintre noi sunt suficient de sanatosi la cap pentru a nu duce la capat un astfel de plan. Mai jos sunt cativa oameni care nu au fost. Singurul criteriu pentru înscrierea pe aceasta lista este ca trebuie sa fi ajuns departe cu banii, cel putin temporar. Oricine este prins în act nu se califica pentru aceasta lista. Fie ca este vorba de numerar, bijuterii, arta sau orice altceva care merita sume imense, puteti paria ca exista cineva, undeva, care a planificat pana la ultimul detaliu cum si cand sa le fure. Toate valorile sunt în dolari americani sau in lire sterline apartinand celor mai bogate economii din lume, tari vizate indeosebi de acesti specialisti ai jafurilor la scara mare. Am adaptat sumele conform inflatiei pentru a putea compara vechile jafuri cu unele moderne care s-au desfasurat chiar sub nasul nostru. Incredibil, nimeni nu a fost ucis în timpul jafurilor de mai jos, iar asta spune multe despre cum actioneaza adevaratii profesionisti. Simtiti-va liberi sa ne transmiteti daca mai cunoasteti astfel de “personalitati” notabile.

Harry Winston
05 decembrie 2008, Paris, Franta: 108 milioane dolari

Harrywinston.Jpg

Patru barbati înarmati au intrat într-un magazin de bijuterii de lux, la scurt timp înainte de ora închiderii, Trei dintre ei au fost costumati cu peruci si îmbracaminte pentru femei. Dupa curatarea metodica si rapida a vitrinelor si a altor elemente de afisare a bijuteriilor, au fortat personalul sa jefuiasca zona de depozitare, pentru ca bijuteriile din vitrine care valorau milioane de dolari nu erau suficiente pentru ei. Au curatat locul, fara sa traga vreun foc, a comentat politia. Actiunile Harry Winston au scazut la bursa cu 9%, a doua zi dupa ce cuvantul jaf a fost rostit. Din acest magazin hotii au strans bijuterii in valoare de 10 milioane de euro. Unii ar putea crede ca, probabil, ar fi mai ieftina angajarea unor gardieni înarmati decat sa fii jefuit la asemenea scara. Douazeci si cinci de persoane au fost arestate pentru investigatii cu varste cuprinse intre 22 si 67 de ani. Cel putin nu exista discriminare de varsta între hoti.

Antwerp Diamond Center
16 februarie 2003 – Belgia: 100 de milioane de $ +

06Antwerp 600.jpg

80% din diamantele netaiate din lume trec prin Anvers, si ghici unde s-au mutat hotii? Orasul a vazut destule jafuri, dar acesta a fost incredibil atat prin valoarea sa cat si prin metoda cu care a fost executat. Acest jaf a fost planuit la o scara atat de mare încat hotii pur si simplu nu au putut scoate intreaga prada afara din sala, dar au reusit totusi sa goleasca circa 123 dintr-un impresionant numar de 189 de cutii de depozit pline ochi cu diamante. Leonardo Notarbartolo, un hot de cariera de 30 ani, a fost liderul acestei bande care a facut un spectacol elegant. Jaful a fost planuit ani la rand, cu cel putin patru persoane implicate. Ei au închiriat spatii de birouri în cladire cu trei ani mai devreme, iar Leonardo a pozat ca un negustor de diamante italian ca sa castige încrederea si credibilitatea necesara loviturii. El a participat la întalniri si a facut oferte mici, si nimeni nu a suspectat vreodata ceva. Cand a fost în sfarsit timpul sa se mute, au introdus benzi false în camerele de securitate pentru a-si acoperi miscarile. Bolta a fost protejata de 10 de straturi de securitate, inclusiv detectoare de caldura in infrarosu, radar Doppler, un camp magnetic, un senzor seismic, si un sistem de blocare cu 100 de milioane de combinatii posibile. Jaful a fost numit jaful secolului, si chiar si acum politia nu poate explica exact cum s-a produs. Notarbartolo a fost prins dupa ce unul dintre complicii sai nu a ars un sac cu dovezi incriminatorii. Valoarea de 100 de milioane de dolari in pietre pretioase si diamante nu a fost gasita si Notarbartolo ispaseste în prezent o pedeapsa de 10 ani. Interesant, Notarbartolo a sustinut ca un negustor de diamante evreu l-a angajat pentru jaf si ca ei de fapt au furat doar aproximativ 20 de milioane de dolari, deoarece multe dintre casetele din depozit erau deja goale. El crede ca el si gasca lui au fost folositi ca parte a unei fraude de asigurari foarte mare. Politia a negat aceasta posibilitate. Dar cine poate sti care-i adevarul? Noi ne intrebam doar unde ar putea fi diamantele?

Jajul de la Unite California Bank
24 martie 1972 – SUA: 30 de milioane de $

21 Safedepositboxes

În timp ce 30 de milioane de dolari nu poate parea mult în comparatie cu alti monstri de pe aceasta lista, trebuie avut în vedere faptul ca acest lucru s-a întamplat tocmai în 1972. Prin standardele de azi, ar fi meritat mai mult de 100 de milioane de dolari. La acea vreme, era o suma demna de un record mondial. Un grup de sapte oameni din Ohio, condusi de Amil Dinsio, au intrat într-o sucursala a Bancii California Unite în Laguna Niguel, California, si au jefuit seiful de valori. Datorita naturii seifului si continutului nedeclarat, doar o estimare este posibila.În cele din urma ei au fost retinuti de catre FBI. Unul dintre barbatii implicati, Phil Christopher, a avut atat de mult tupeu incat a scris o relatare a jafului în cartea “Superthief“. Nu am putut gasi prea multe informatii despre acest jaf, intrucat chiar si site-ul FBI-ului nu are o relatare sau o investigatie privitoare la caz, asa ca, daca cineva doreste sa adauge mai multe informatii în comentarii, nu ezitati. E foarte ciudat ca acest jaf a ramas neinregistrat si mult mai ciudat este continutul seifului.


Aeroportul Schiphol Heist
25 februarie 2005 – Amsterdam: 118 milioane $ 

Schiphol-Airport.Jpg

Acesta este cel mai mare jaf de diamante din istorie. 118 milioane dolari este estimarea, iar foarte multe dintre pietre au fost netaiate, ceea ce le face mult mai greu de evaluat si bineinteles, de urmarit. În timp ce multe alte jafuri de pe aceasta lista implica planificare eleganta si executie impecabila, acest jaf a fost mult mai asemanator cu o joaca gen “prinde si fugi”. Cu doua saptamani înainte de jaf, patru barbati au furat un camion de marfa KLM si uniforme KLM pentru a devia orice suspiciune pana în ultimul moment, astfel încat acestia sa se poata misca liberi si nestingheriti în jurul zonelor securizate ale aeroportului. (KLM este o companie olandeza mare) Pe 25 februarie, hotii au condus pana la un camion KLM, care transporta o captura mare de diamante netaiate destinate livrarii catre Anvers. Avand în vedere ca jaful se desfasura in plina zi si in jur era plin de martori, talharii au ordonat soferului sub amenintarea pistolului sa opreasca pur si simplu, au intrat în camion de parca nimic nu s-ar fi intamplat si au condus mai departe. Datorita faptului ca stiau exact care camion era tinta, politia suspecteaza ca aveau pe cineva care lucra din interior si le-a furnizat informatii. Aceasta a fost a doua oara în sase luni cand terminalul aeroportului a fost jefuit. Mai multi barbati au fost arestati în legatura cu jaful.

Banca britanica din Orientul Mijlociu
20 ianuarie 1976 – Beirut, Liban: € 25 milioane

Bbme 468X320

Anii 1970 au vazut aparitia OEP, un grup terorist condus de Yasser Arafat, al carui scop era de a sculpta o patrie pentru poporul palestinian. Ei au fost în razboi permanent, iar razboaiele costa bani. O multime de bani am putea zice. Libanul a fost în mijlocul unui razboi civil, si în mijlocul haosului, un grup asociat cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a jefuit o duzina de banci, iar cea mai mare a fost Banca britanica din Orientul Mijlociu. Grupul a plecat cu o uimitoare suma de £ 25 milioane plus aur, bijuterii, actiuni, bonuri de trezorerie si valuta, evaluate la mai mult de 100 de milioane de dolari în banii de azi. Grupul a spart peretele bancii, care era împartit cu Biserica Catolica de alaturi. Cu ajutorul unor lacatusi corsicani profesionisti, au deschis seiful si au jefuit continutul pe parcursul a doua zile. Unele dintre actiuni au fost ulterior vandute înapoi la proprietarii lor.

Knightsbridge Depozit de valori
12 iulie 1987, Marea Britanie: £ 60 milioane de euro

A31 Knightsbridge

Valerio Viccei a emigrat în Marea Britanie din Italia în 1986, unde a fost acuzat de peste 50 de jafuri armate. El a decis sa-si continue activitatea sa de succes în noua sa patrie, unde el si un complice au intrat în seiful depozitului de valori Knightsbridge si au cerut sa închirieze un seif. Dupa ce a fost condus în seif, au supus managerul si gardienii. Valerio atarna un semn exterior care sa ateste ca depozitul a fost temporar închis pentru a împiedica mai multi clienti sa intre, iar apoi a mers si a dat drumul inauntru altor complici. Gasca apoi a jefuit seiful in deplina siguranta si fara nicio grija ca ar putea fi deranjati furand un estimat de 60 de milioane de lire sterline, ceea ce se traduce aproximativ într-o enorma suma de 174 milioane dolari în banii de azi. Politia nu a fost alertata decat la o ora dupa jaf, oferind o multime de timp raufacatorilor pentru a fugi de la locul faptei. Valerio a avut atat de mult timp la dispozitie incat a fugit în America Latina în timp ce complicii sai au fost arestati, Apoi, dupa un timp, s-a intors prosteste în Anglia,  pentru a-si recupera iubitul sau Ferrari, si a fost ulterior prins. El a fost condamnat la 22 ani de închisoare. Unii ar putea crede ca, o parte din cei 174 de milioane de dolari ar fi putut cumpara cel putin un Ferrari. Sau doua. El a fost ucis în 2000 ca urmare a unui schimb de focuri cu politia.

 

Jaful de la Bagdad
12 iulie 2007 – Bagdad, Irak: 282 milioane $

05Dollars431X300.Jpg

Angajatii de la Dar Es Salaam Bank au venit la locul de munca într-o dimineata pentru a gasi usile deblocate, seiful deschis, iar toti banii disparuti ca prin farmec. Se crede ca trei gardieni de la banca au plecat cu uimitoarea suma de 282 milioane de dolari în acest jaf enorm. Da, mai mult de un sfert de miliard de dolari! Asta inseamna mai multi bani decat întregile economii ale unor tari mai mici. Nu este clar de ce banca a avut o astfel de suma mare in depozit, dar totul a fost in moneda SUA. S-a suspectat chiar faptul ca gardienii au avut sprijinul militiilor, pentru a evita detectarea de la punctele de control de securitate din jurul Bagdadului. Avand 282 milioane de dolari în portbagajul masinii ar fi putut ridica ceva suspiciuni. Nimeni nu a fost adus în fata justitiei pentru aceasta crima si niciun ban nu a fost recuperat. Jaful a primit o acoperire surprinzator de mica din partea mass-media.

Muzeul Boston
18 martie 1990 – Boston, SUA: 300 milioane dolari

1110568007 4018

Numarul trei pe lista noastra este, de asemenea, considerat cel mai mare jaf de arta din istorie. Doi barbati îmbracati ca ofiteri de politie au convins doi agenti de paza fara experienta de la Muzeul Gardner. Acestia nu si-au folosit altceva decat abilitatile de persuasiune. Celor doi politisti le-a fost permis accesul pe baza uniformei lor si pe baza faptului ca s-au prezentat acolo din cauza unei perturbari. Gardienii s-au lasat inselati si au fost legati fedeles in subsol. Hotii au petrecut urmatoarele 81 de minute admirand frumoasele capodopere, savurand arta si selectand calm 12 piese de arta cu o valoare combinata de peste 300 de milioane de dolari. Bineinteles, pentru colectia proprie. Iar acest lucru a fost acum 20 de ani. Printre tablourile furate au fost trei Rembrandt si un Vermeer. Cei doi au luat casetele de supraveghere si au plecat spre alte galerii si vernisaje. Nu s-a mai auzit nimic despre ei, desi în 1994 a fost facuta o oferta de a inapoia picturile pentru suma de 2,6 milioane de dolari si imunitate de urmarirea penala, dar amicii nostri erau mari iubitori de arta.  Cazul nu a fost rezolvat nici pana in prezent si exista o recompensa de 5 milioane de dolari pentru orice informatie referitoare la întoarcerea operelor de arta catre muzeu. De asemenea, autoritatile au anuntat ca nu vor urmari penal pe nimeni care are picturi si se ofera sa le restituie. Asadar, daca matusa poseda vreun Rembrandt de care nu stiati, fuga cu el la Boston.

Marele Jaf al Obligatiunilor
02 mai 1990 – Londra, Marea Britanie: € 292 milioane

Ukonemillion626X454

John Goddard a fost un mesager in varsta de 58 ani care lucra pentru brokerul Sheppards, care a fost jefuit în timp ce ducea o servieta pe o strada linistita laterala din Londra. Cu toate acestea, continutul  servietei continea £ 292 milioane în obligatiuni la purtator. Goddard livra certificate de trezorerie de la Banca Angliei la banci si societati de constructii. Datorita naturii lor, obligatiunile la purtator, numeau pe oricine le detinea proprietar. Ele sunt la fel de bune ca banii. A fost amenintat cu cutitul în timp ce agresorul a plecat cu 301 de titluri de stat, fiecare valorand aproape un milion de lire sterline. Keith Cheeseman a fost arestat în legatura cu jaful si a primit sase ani si jumatate. Politia crede ca jaful a fost realizat de catre Patrick Thomas, dar el a fost gasit mort cu o plaga împuscata în cap înainte de a putea fi retinut. Cu exceptia a doua obligatiuni, toate au fost recuperate dupa ce politia si FBI-ul s-au infiltrat in banda respectiva. Este uimitor insa ca al doilea cel mai mare jaf din istorie a fost efectuat de catre un hot orarecare fluturand doar un cutit pe o strada laturalnica.

Banca Centrala a Irakului
18 martie 2003 – Bagdad, Irak: 1 miliard dolari

1976466

Unele jafuri necesita o planificare atenta. Altii folosesc forta bruta. Dar cel mai mare jaf din istorie a fost la fel de simplu cat a fost de eficace. Saddam Hussein a tratat Irakul ca pe propriul sau fief personal, deci nu e de mirare ca el ar fi simtit ca Banca Centrala a Irakului a fost contul sau bancar personal. Cu o zi înainte ca fortele coalitiei sa înceapa bombardarea Irakului, a trimis pe fiul sau Qusay pentru a face o retragere în numele sau cu o nota scrisa de mana. Qusay a supravegheat retragerea de cutii umplute cu hartii de o suta de dolari într-o operatiune care a durat cinci ore, aducand dictatorului aproximativ 1 miliard în dolari SUA. Nu a ajuns prea departe, fiind arestat de fortele americane, iar fiul sau ucis in lupta. Aproximativ 650 milioane dolari au fost gasite mai tarziu de catre trupele americane ascunse în peretii din unul din palatele sale, desi restul de 350 milioane dolari nu a fost recuperat si este considerat pierdut.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 820 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.