CELE MAI BUNE LEGENDE MEDIEVALE

Cele mai interesante legende urbane medievale

Cui nu-i place o legenda buna? Acestea sunt extrem de populare in multe cazuri si au devenit deja subiect de conversatie. Unele zboara fara retinere pe internet, iar altele devin adevarate legende urbane. Desi nu sunt deloc adevarate. Astazi vom vorbi de personaje, locuri si istorii din timpurile Evului Mediu.

Evul Mediu este o perioada foarte controversata in istoria Europei. A inceput in secolul al V-lea si a durat pana in secolul al XVI-lea. Deci o gramada de timp. Evului Mediu i-a urmat perioada numita Iluminism. Mileniul precedent a fost criticat si condamnat, la fel cum astazi condamnam actiunile din timpul erei victoriene. Insa Evul Mediu a dat si unele dintre cele mai frumoase si interesante legende urbane. Si unele dintre cele mai longevive.

Cele mai interesante legende urbane medievale

Despre Incubus si Sucubus in Evul Mediu

Un incubus este un demon sub forma de barbat care viziteaza femeile in timpul somnului. Se presupune ca le chinuie si isi face voile cu ele, potrivit unui numar de traditii mitologice si legende. Demonul-femeie este numit sucubus. Un incubus poate avea relatii sexuale cu o femeie pentru a avea un copil asa cum apare in legenda lui Merlin. Unele surse ne povestesc ca poate fi identificat dupa  … penisul sau nenatural de rece. Traditiile religioase sustin fervent ca relatiile sexuale cu astfel de demoni, incubusi sau sucubusi, pot rezulta la deteriorarea starii de sanatate sau pot merge chiar pana la moarte. Cred si eu … de la atata sex ‘fierbinte”. Cu trecerea timpului au fost oferite multe explicatii pentru originea legendelor legate de incubusi.

Aceste explicatii au inclus preocupari medievale legate de pacat, in special pacatele sexuale ale femeilor. Ce vina or fi avut sarmanele femei? Victimele aveau parte de vise lucide si paralizie in somn.

Triburile pierdute ale lui Israel

Cele 10 triburi pierdute ale lui Israel se refera la triburile antice israelite ce au disparut din relatarile biblice. Asta s-a intamplat dupa ce regatul Israel a fost distrus, iar oamenii facuti sclavi si dusi in exil in Asiria antica. Multe grupuri de evrei au scos doctrine privind continuarea existentei ascunse a acestor triburi, sau chiar intoarcerea lor viitoare.

Acesta este un subiect care se bazeaza partial pe fapte documentate istoric si autentificate. Dar numai partial. Partial se bazeaza pe traditii religioase si speculatii. Exista o literatura vasta in privinta celor 10 Triburi. Dar nicio sursa nu poate fi sigura pentru gasirea unui raspuns clar.

Unii savanti si cercetatori au incercat sa faca lumina asupra subiectului. In unele momente istorice au fost facute diferite declaratii si incercari de a gasi dovezi despre Cele 10 Triburi Pierdute. Totursi, sursele religioase si scriptice raman principalele argumente in aceasta credinta pierduta. Doar Cartea lui Mormon sugereaza ca indienii nativ-americani sunt din doua triburi pierdute ale lui Israel.

Fantana Tineretii

Fantana Tineretii este o legenda care isi are originea in timpurile Evului Mediu. Se credea ca ea iti poate restitui tineretea daca bei din apele ei. Se crede adesea ca Florida este locatia acestei fantani miraculoase. Povestile despre aceasta fantana sunt cele mai asociate cu acest stat din America. Dar este posibil ca sursa sa fie de origine nativ-americana.

Chiar si in filmul Piratii din Caraibe a aparut aceasta fantana a tineretii vesnice. Pentru ca tineretea vesnica si viata fara de moarte sunt mereu cautate in mituri si legende. Chiar si in basmul popular romanesc Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, cules de Petre Ispirescu. La fel se cauta si piatra filosofala, remedii universale sau elixire ale vietii in intreaga Asie.

Din pacate nu se cunosc si alte relatari inainte de venirea spaniolilor in Lumea Noua. Dar chiar si dupa aceasta perioada exista o varietate de traditii in acest sens.

Evreul ratacitor

Evreul ratacitor este o figura din folclorul crestin medieval. Aceasta legenda a inceput sa se raspandeasca in Europa in secolul al XIII-lea. A devenit o fixatie a mitologiei crestine. Mai tarziu, a trecut in curentul romantic. Legenda vorbeste despre un evreu care il intarata pe Iisus pe drumul Golgotei. Pe drumul spre crucificare, lui Iisus preaumilul i-a sarit mustarul si s-a satural sa inghita calomniile acestui netrebnic. Asadar, a facut cel mai crestinesc lucru. L-a blestemat pe evreu sa rataceasca pe pamant pana la a Doua Venire. Un fel de Paste al Cailor la crestini. Ceva de genul sa mearga la nesfarsit pana cade lat.

Nu stim insa prea bine ce i-a putut spune evreul de s-a ofticat Iisus atat de tare. Relatarile privind indiscretiile evreului variaza de la sursa la sursa. Chiar am vrea si noi sa le aflam. Asta ar fi suprema jignire intr-o batalie a orgoliilor .. sau a trimiterilor legate de mame. Si caracterul si profesia respectivului se schimba, in functie de poveste. Incepe ca si pantofar si ajunge comerciant, alteori este portar pe proprietatea lui Pontius Pilat.

Originele legendei sunt si ele discutabile. Poate este vorba de un element legat de povestea Genezei si de Cain. Cain, fratele lui Abel, sufera o pedeapsa similara – sa rataceasca pe pamant, fara sa culeaga vreo recolta vreodata. In traducere pentru cei care primesc ajutoare sociale degeaba de la stat: fara sa munceasca vreodata. N-ar fi asta atat de rau, nu?

Poate evreul ratacitor este primul homeless care o arde chilleanu, doar cu un joint in coltul gurii si o desaga pe spinare. Imi si imaginez un rastafari incaltat de la Converse

 

Robin Hood lua bani de la bogati?

Robin Hood este deja o figura arhetipala in folclorul englez. Copii se costumeaza asa de fiecare Haloween. Eu unul as avea de comentat daca mi-as vedea copilul in izmene pe strada, dar hei asta-s eu.

Povestea sa isi are originea in vremuri medievale. Dar a ramas semnificativa si plina de invataminte morale pana astazi. Nu stim daca furtul (chiar daca este de la bogati) nu e pedepsit. Si eu as fura de la toti politicienii si de la ala de conduce BOR. Dar Robin Hood fura de la bogati ca sa dea la saraci. Si lupta impotriva nedreptatii si tiraniei. Dar asta e doar legenda. Banda sa de briganzi purta numele de Barbatii Voiosi (eu inclin spre altceva, dar nu vreau sa exagerez pentru ca sper sa intelegeti aluzia).

Robin Hood si banda sa de fugari, neadaptati, talhari si altele isi facusera sediul in padurea Sherwood. Legenda se pare ca s-a nascut din alte povesti cu alti banditi ce fugeau de lungul brat al legii. Unul dintre acestia era Hereward Treazul. Mai erau si altii precum Eustace Calugarul, Fulk FitzWarin, si William Wallace.

Exista mai multe teorii ce incearca sa identifice un Robin Hood istoric, dar pana acum nu s-au gasit evidente adevarate. Este si foarte dificil din cauza popularitatii numelui in Evul Mediu.

 

Sfantul Graal

Multi cred ca Sfantul Graal exista fara indoiala. Dar nu a fost gasit. E precum fantana tineretii vesnice sau oala de aur de la capatul curcubeului. Dar aceasta relicva mitologica a fost inventata tot in perioada Evului Mediu.

Potrivit mitologiei crestine (da, am zis mitologie, adica inchipuire, imaginatie, corp de legende), Sfantul Graal era la inceput o farfurie sau cupa pe care Iisus a folosit-o in timpul Cinei de Taina.

Se credea ca obiectul are puteri miraculoase. Asa cum cred unii astazi despre moaste. Conexiunea lui Joseph din Arimathea cu legenda Sfantului Graal dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea. Conexiunea apare la Robert de Boron.

Aici Joseph primeste Graalul de la o aparitie a lui Iisus si il trimite cu fanii sai in Marea Britanie. Dezvoltarea legendei Graalului a fost trasata si urmarita de istorici in detaliu. Este o legenda ce apare in mai multe forme romantice, derivand probabil din unele teme precrestine folosite in acele secole. Romantele scrise mai devreme se centralizeaza in jurul cavalerului Percival si seamana mai mult cu legenda de inspiratie arthuriana. Seamana foarte mult cu legenda Sfantului Pocal.

Regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde

arthur excaliburRegele Arthur este un conducator britanic legendar. Potrivit istoriilor medievale si romantelor, el a condus britanicii in infrangerea invadatorilor saxoni la inceputului secolului al VI-lea.

Detaliile povestii lui Arthur se amesteca cu cele ale lui Merlin, ale Sfantului Graal, Genevieve, Percival si Cavalerii Mesei Rotunde. Deasemenea, ele sunt compuse din inventii folclorice si literare. Evidentele istorice sunt dezbatute si disputate de istoricii moderni.

Baza istorica pentru existenta legendei tanarului Rege Arthur a fost lung invaluita in mister. Unii savanti si cercetatori cred ca Arthur este intr-adevar o figura istorica reala. Dovezile lor sunt citatele din Historia Brittonum (Istoria Britonilor) si Annales Cambriae (Analele Galeze). Arthur este vazut ca un conducator romano-britanic ce a luptat impotriva invadatorilor anglo-saxoni de la sfarsitul secolului al V-lea pana la inceputului secolului al VI-lea.

Insa lipsa dovezilor convingatoare ii fac pe multi istorici sa fie evazivi sau sa il excluda pe Arthur din relatarile lor privint Britania dupa ocupatia romana. Ce-i drept, s-au facut filme bune pe subiectul asta.

Copiii Cruciadelor sau Cruciada Copiilor

Cruciada Copiilor este un nume generic dat unei varietati de evenimente si fapte (fictive si adevarate). Acestea au avut loc in 1212. Elementele sunt mixate atat de bine incat e greu sa deosebesti adevarul de legenda. Este vorba de viziunea unui baiat, francez sau german. Intentia de a converti musulmanii de pe Pamantul Sfant in mod pasnic. Grupuri de copii marsaluind spre Italia si copiii care au fost vanduti in sclavie. Un studiu publicat in 1977 se indoia in privinta acestor evenimente. Multi istorici cred astazi ca nu a existat o cruciada, ci mai multe grupuri de copii sau saraci ratacitori in Germania si Franta. Unii dintre ei au incercat sa ajunga in Palestina, iar altii doar cautau un trai mai bun.

Versiunile timpurii ale evenimentelor sunt variate. Si, in plus, s-au tot schimbat cu trecerea timpului. Cercetari recente sugereaza ca participantii nu erau copii. Confuzia a aparut pentru ca acei cronicari de mai tarziu care au preluat legenda si nu au fost martori la evenimente in 1212 au tradus gresit. Fix ca in cazul bibliei. Adica au tradus cuvantul “pueri” din latina in “copii”, desi acesta se refera la “baieti

Prester John si Regatul Magic

In Evul Mediu oamenii puteau fi facuti sa creada tot felul de prostii. Si nu aveau televiziune sau facebook. Ganditi-va ce impact avem astazi.

Legenda lui Prester John este una dintre cele mai exagerate. Daca celelalte au sau pot avea un sambure de adevar istoric, aceasta este numai fictiune. Si … speranta crestina , “credinta”.

Legenda medievala a lui Prester John a devenit populara in Europa incepand cu secolul al XII-lea. A tinut pana in secolul al XVII-lea.

Se vorbea despre un patriarh crestin si rege ce conducea o natiune crestina pierduta printre musulmani si pagani. Locatia era tocmai in Orient. Era o utopie, visul unui nebun.

Relatari scrise despre acest regat apar in colectii variate de fictiune medievala populara. Se credea ca acest rege este un descendent al celor trei magi care l-au vizitat pe Iisus. Se spunea despre Prester John ca era foarte generos si virtuos, conducand un taram plin de bogatii si creaturi stranii..

Regatul sau adapostea si pazea minuni fara seaman. Aici crestinii le-au inghesuit pe toate: Portile lui Alexandru, Fantana Tineretii si chiar un fel de Paradis pamantesc.

Printre comori se afla si o oglinda prin care puteai vede orice provincie. Desi nu a existat niciodata vreun Prester John, credinta medievala in aceasta legenda a afectat cateva sute de ani istoria europeana direct si indirect. Poate a fost mai mult benefica caci multi exploratori, misionari, invatati si vanatori de comori au plecat in cautarea acestui minunat regat. Cam asa ca Narnia.

Se aplica pedeapsa cu moartea in Evul Mediu?

Multi asa cred. Si, in pofida acestei credinte populare raspandite, Evul Mediu a dat nastere sistemului impartial bazat pe jurati. Na ca v-am copt-o. Tribunalele si judecatile erau in general corecte.

Pedeapsa cu moartea era considerat extrem de severa si era folosita doar in cele mai grave cazuri. Printre acestea erau crima, tradarea si incendierea. Abia la sfarsitul Evului Mediu, oameni precum Eizabeta I au inceput sa foloseasca pedeapsa cu moartea pentru a-si scapa natiunea de oponenti religiosi. Tot religia …

Executiile publice si decapitarile nu erau asa cum sunt prezentate astazi in filme. Pe esafod ajungeau de obicei doar bogatii si nu erau facute in public. Cea mai comuna metoda de executie era spanzurarea. Arderea  era extrem de rara si, de obicei, facuta dupa ce criminalul fuses spanzurat inainte.

Oamenii din Evul Mediu tineau bibliile incuiate?

Se crede ca bibliile erau inchise si tinute sub lacat in Evul Mediu. Si asta pentru ca se dorea ca oamenii sa fie tinuti in intuneric, nestiutori. De parca daca ar fi citit biblia s-ar fi luminat.

In timpul Evului Mediu (pana la aparitia lui Gutenberg care a facut posibil tiparul si raspandirea bibliei) toate cartile erau scrise de mana. Va dati seama ce efort imens implica asta. Era o munca titanica ce putea dura luni intregi, in special cu o caramida ca biblia.

Munca de a scrie de mana cartile era lasata la calugarii din manastiri. Aceste carti erau incredibil de valoroase si rare. Era nevoie de astfel de carti in fiecare biserica pentru ca erau citite la slujba. Pentru a le proteja erau inchise in siguranta. Nu exista nicio conspiratie pentru a tine departe adevarul de ochii curiosi. Si pentru a nu intelege ca doar catolicii faceau asta, cea mai faimoasa biblie “inchisa” cu lacate si lanturi era cea a lui Henric al VIII-lea, protestant de felul sau.

In Evul Mediu saracii mureau de foame

Este si acesta un mit al Evului Mediu. Complet fals. Taranii ce lucrau la camp primeau terci de ovaz si paine zilnic. Chiar si bere. Nu va imaginati un meniu cu stele Michelin, dar nu mureau de foame. In fiecare zi mai primeau diferite feluri de carne, branzeturi, fructe si legume din zona. Puiul, pasarile de curte, ratele, gastele, porumbeii nu erau atat de rari pe mesele taranilor. Alti tarani cresteau albine.

Daca ar fi sa alegem intre McDonalds si mancarea medievala, cred ca ultima era mai gustoasa si mai nutritiva. Bogatii traiau clar mult mai bine. Mancau mai multe feluri, foloseau condimente scumpe si asa mai departe.

Se mergea si pe ideea (sau pe mitul) ca taranii tineau animale in pod sau traiau cu ele. Dar nu se practica asa ceva. Deasemenea, pe langa munca grea existau si festivaluri, turnee, jocuri. Se practicau sahul, damele, jocul cu zaruri. Nu aveau console, dar hei, asta-i viata.

Oamenii erau violenti, cruzi, ignoranti si nu se spalau

Exista mitul conform caruia perioada Evului Mediu a fost extrem de violenta. In special multumita filmelor de la Hollywood. Se crede si ca Evul Mediu era plin de superstitii religioase si ignoranta. Doar ce am vazut pe teveu mii de oameni asteptand sa pupe moaste. Asa ca judecati singuri cine sunt ignorantii.

Violenta era prezenta, dar nu s-a putut ridica la inaltimea unui Stalin modern, Hitler sau Mao Zedong. Inchizitia nu era atat de sangeroasa pe cat sugereaza legendele. In plus, nu au existat decat 2 criminali in serie notabili in Evul Mediu: Elisabeth Bathory si Gilles de Rais.

Dar tocmai in Evul Mediu au rasarit primele universitati in toata Europa. Evul Mediu a produs cele mai interesante opere literare, muzicale si artistice din toata istoria. Boethius, Boccaccio, Dante, Petrarch, si Machiavelli sunt apreciati, dezbatuti si predati chiar in zilele noastre ca minti luminate.

Catedralele si castelele din Europa sunt si astazi in picioare, nu? Deasemenea, reprezinta unele dintre cele mai frumoase opere de arta arhitectonice.

Exista si mitul ca oamenii nu se spalau, ca tamaia era folosita in biserica pentru a ascunde mirosurile oribile, ca oamenii se casatoreau in mai si iunie pentru ca atunci se spalau si ei

Insa cele mai multe orase aveau case de imbaiere, iar ritualurile de curatenie erau legate de cavalerism. Si foloseau apa calda.

Femeia era inferioara barbatului si pamantul era plat

Mult timp s-a crezut ca femeia este inferioara barbatului. Multi nefericiti o mai cred si astazi. Ideea a aparut in 1960-1970. Dar daca ne gandim la cateva femei faimoase din aceasta perioada putem inchide gura linistiti pe acest subiect.

Sfanta Ioana D’Arc, Fecioara din Orleans, a primit pe mana o armata fiind foarte tanara. Hildegard von Bingen era asa de faimoasa incat regi, papi si lorzi ii cereau sfatul. Muzica si scrierile sale exista si astazi. Elizabeta I a domnit ca o adevarata regina atotputernica peste alte natiuni.

In plus, regulile cavalerismului spuneau ca o femeie trebuie tratata cumsecade si cu demnitate. In Evul Mediu se credea ca femeile sunt “egale in demnitate, diferite in functii”.

Celebrul calugar Copernicus a dat lovitura mult inainte ca Galileo sa fie acuzat de erezie. Copernicus nu a fost pedepsit. Savantii de azi cred ca cei din Evul Mediu stiau, in cercurile invatate, de sfericitatea pamantului si de circumferinta lui.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,932 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Cele mai interesante legende urbane medievale”

  1. Pingback: Nasterea statelor medievale | Mythologica.ro

  2. Pingback: Femeile papilor si coruptia de la Vatican | Mythologica.ro

  3. Pingback: Cum mancau si chefuiau domnitorii romani in Evul Mediu? | Mythologica.ro

  4. Pingback: Top 10 domnitori romani de care nu ai auzit niciodata | Mythologica.ro

  5. Pingback: Societate, cultura si religie in Evul Mediu romanesc | Mythologica.ro

  6. Pingback: Bolile romanilor din Evul Mediu: ciuma, lepra, sifilisul, frigurile rele si deochiul | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.