Cele mai inedite povesti despre crearea lumii

Mitul creatiei in religia lui Zoroastru

La inceputuri, adevarul si binele au luptat impotriva minciunilor si raului pana cand minciunule au pierdut. Adevarul a creat lumea, dintr-un ou cosmic, apoi minciunile s-au trezit iar si au inceput sa distruga creatia. Aproape au reusit,  dar samanta omului cosmic a scapat, a fost purificata si s-a intors pe pamant ca o planta cu tulpini ce cresteau: asa au aparut primii oameni. Intre timp, minciunile au fost inchise in capsula creatiei.

Mitul creatiei la maori – Noua Zeelanda

Poporul maori reprezinta nativii din Noua Zeelanda. Ca multe alte triburi, acestia au mituri legate de crearea lumii si de crearea omului. Potrivit miturilor maori, la inceputuri a fost nimicul. Aceasta stare a non-existentei este numita “Te Kore” de maori. In acest gol infinit doi zei au aparut: un zeu barbat al cerului numit Ranginui sau Rangi si o femeie zeita a pamantului, numita Papatuanuku sau Papa. Pamantul si Cerrul s-au impreunat avand 6 copii: Tawhiri, zeul vremii; Rongo, zeul recoltelor; Tu, zeul razboiului; Tangaroa, zeul marii; Tane, zeul padurilor; si Haumia, zeul plantelor.

Potrivit mitului, copiii nu aveau suficient spatiu in care sa traiasca din cauza parintilor prea apropiati unul de altul. Asadar, ei s-au revoltat si si-au separat cu succes parintii cand Tane a taiat mainile tatalui sau, Rangi. Copiii au putut vedea atunci lumina si cerul pentru prima data.

Insa acest conflict a provocat numeroase neplaceri zeilor legate de putere, control, gelozie si manie. Chiar daca toti cazusera de acord sa ii separeze pe parinti, zeul vremii si furtunilor, Tawhiri, s-a maniat tare cand a vazut plansul parintilor lui. A lansat un atac impotriva fratilor sai, iar Papa si-a ascuns copiii de urgia lui.

Omenirea a aparut cand zeul padurii, Tane, a folosit ocru rosu pentru a crea primul om si a-i da suflarea vietii. Tane a facut numeroase experimente pentru a creat si anima creaturi, asa aparand diversi copaci. Cand insa a cerut ajutorul mamei sale. Aceasta i-a dat sfatul existent in orice mit al creatiei din lume. Cu o singura diferenta: femeia este creata prima aici.

Este evident ca miturile maori au multe similaritati cu mitul creatiei de la babilonieni, dar au si puncte comune cu miturile Greciei antice.

 

Mitul creatiei la azteci

Civilizatia azteca a inflorit in America Centrala la cateva sute de ani dupa mayasi. Mitul creatiei, potrivit aztecilor, este o poveste continua de creatii si distrugeri, un ciclu al sorilor. Mitul care spune aceasta poveste se numeste Legenda celor Cinci Sori.

La inceputul lumii era numai intuneric, vid. Creatia a inceput cand dualul Ometecuhtli (Lordul Dualitatii)/Omecihuatl (Doamna Dualitatii) s-au creat. Acesti primi zei reprezentau bine si raul, barbatul si femeia, dand nastere altor patru zei: Huizilopochtli, Quetzalcoatl,Tezcatlipoca si Xipe Totec. Acesti zei au creat lumea.

Primele lucruri create de Quetzalcoatl si Huitzilopochtli au fost focul si o jumatate de soare. Apoi au trecut la crearea omenirii prin sacrificarea unui zeu al carui sange a format primul om si prima femeie, numiti Oxomoco si Cipactonal (Adam si Eva). Nastere fiecaruia din ei a durat 4 zile.

Dupa crearea omului, zeii au continuat creand lorzii lumii de subpamant, cerurile si apele, o creatura asemanatoare unui crocodil numita Cipactli si zeul ploii Tlaloc cu sotia sa Chalchiuhtlicue.

Cand creatia initiala a fost completa, un ciclu de 5 sori a urmat. Acestia au corespuns celor 5 lumi sau varste, fiecare terminandu-se cu o distrugere. Potrivit aztecilor, astazi traim in a 5-a varsta sau soare.

Primul Soare: elementul lui este pamantul. Tezcatlipoca a fost ales sa fie sacrificat pentru a crea o sursa de energie pentru planeta, desi a reusit doar sa devina o jumatate de soare.

In timpul acestei ere a inceput o lupta intre Quetzalcoatl si Tezcatlipoca. Primul a iesit victorios, dar ultimul s-a razbunat trimitand jaguarii pe pamant pentru a distruge gigantii. Asa s-a terminat era primului soare.

Al doilea Soare: elementul sau a fost aerul. Quetzalcoatl a controlat aceasta era. Oamenii au fost creati asa cum suntem noi astazi, dar au devenit corupti. Tezcatlipoca i-a transformat in maimute drept pedeapsa, iar Quetzalcoatl a trimis uragane pentru a-i distruge. Au exista si supravietuitori, maimutele de astazi.

Al treilea Soare: elementul este foc, iar zeul responsabil Tlaloc, zeul ploii si apei. A izbucnit o lupta intre Tezcatlipoca si Tlaloc, cand acesta i-a furat sotia. Din razbunare, Tlaloc a transformat omenirea in curcani, caini si fluturi. Quetzalcoatl a varsat foc si cenusa pe creaturi, distrugand pamantul.

Al patrulea Soare: elementul este apa, iar zeul ales sa guverneze este sora lui Tlaloc, Calchiuhtlicue. Plini ge gelozie, Quetzalcoatl si Tezcatlipoca au doborat soarele. Omenirea a fost transformata in pesti, iar totul s-a terminat prin imens potop.

Al cincelea Soare: aceasta este era noastra, iar zeul responsabil este Nanahuatzin. Legendele prezic terminarea aceste ere in cutremure.

Se observa ca certurile si razboaiele zeilor determina progresul si nasterea omenirii. La fel ca in textele egiptene, sumeriene, mitologia greaca si alte religii majore.

Mitul creatiei la japonezi

Acum foarte mult timp, toate elementele erau amestecate la un loc cu un germen al vietii. Acest germen a inceput sa agite lucrurile pana cand partile mai grele s-au scufundat, iar cele mai usoare s-au ridicat. O mare noroioasa ce acoperea intregul pamant s-a creat. Din acest ocean a crescut un lastar verde. A crescut pana a atins norii si a fost transformat in zeu. Devenind singur a creat alti zei. Ultimii doi zei creati, Izanagi si Izanami, au fost remarcabili.

Intr-o zi, ei se intrebau ce se afla sub ocean. Izanagi si-a scufundat toiagul in ape si picaturile prelinse au format insulele Japoniei.

Cei doi descendenti au mers pe aceste insule si au inceput sa le exploreze, fiecare in alta directie. Au creat tot soiul de plante. Apoi s-au casatorit si au avut copii care sa locuiasca pamantul. Primul copil a fost o fata de nespusa frumusete. Zeii au decis ca era prea frumoasa sa locuiasca in Japonia, asadar au asezat-o pe cer si a devenit Soarele (unul din putinele exemple in mitologie unde zeul soarelui este feminin). A doua fiica, Tsuki-yami, a devenit Luna, iar al treilea fiu, Sosano-wo, a fost trimis in mare, unde crea furtunile.

Mai tarziu, primul lor copil, Amaterasu, a avut un fecior ce a devenit imparatul Japoniei. Toti imparatii pretind ca au aceasta descendenta divina.

Mitul creatiei la bosimanii din Africa

Oamenii nu au trait intotdeauna pe suprafata pamantului. La un anumit moment in timp, oamenii si animalele au trait sub pamant cu Kang, Marele Maestru si Stapanul Vietii.

Ei bine, acesta chiar este un mit interesant si unic in mitologie. In acest loc, cred bosimanii, oamenii si animalele traiau la un loc. Se intelegeau unii pe altii si nimeni nu isi dorea nimic. Exista lumina desi nu era niciun soare. In acest timp al fericirii, Kang a inceput sa planuiasca minunile ce voia sa le creeze in lumea de sus.

Prima oara, Kang a creat un copac minunat, cu ramuri ce se intindeau peste tot. La baza sa, a sapat o groapa ce ajungea pana jos in lumea locuita. Dupa ce a aranjat lucrurile, l-a lasat pe primul om sa iasa prin groapa. Apoi a aparut prima femeie. In curand, toata lumea de jos a urcat la suprafata, mirata de ce vede in jurul ei. La urma, Kang a ajutat animalele sa urce.

Kang a adunat pe toata lumea si i-a instruit sa traiasca in pace. Le-a cerut barbatilor si femeilor sa nu construiasca focuri, altfel un mare rau se va abate asupra lor. Si-au dat cuvantul, iar el a plecat intr-un loc secret de unde poate urmari creatia.

Cand soarele a disparut la orizont, frica s-a strecurat in inima oamenilor. Uitand de avertisment, au aprins focuri si s-au incalzit. Insa focul a speriat animalele. Au fugit in pesteri si munti, iar oamenii n-au mai putut comunica cu ele pentru ca au incalcat porunca lui Kang. Frica a inlocuit prietenia.

Bosimanii din Africa cred ca animalele si plantele traiesc, au viata, dar si ploaia, tunetul, vantul, izvoarele. Ei sustin ca ceea ce vedem este numai exteriorul corpului. Inauntru exista un spirit viu pe care nu il putem vedea. Aceste spirite pot zbura dintr-un corp in altul. De exemplu, spiritul unei femeie poate zbura intr-un leopard, al unui om intr-un leu si asa mai departe. Poate tocmai de aceea animalele joaca un rol atat de important in cultura lor.

Mitul creatiei la aborigenii australieni

Era un timp cand totul era nemiscat. Toate spiritele pamantului erau adormite – sau aproape toate. Marele Tata al Spiritelor era singurul treaz. El a trezit-o usor pe Mama Soarelui. Cand ea a deschis ochii, o raza calda de lumina s-a intins asupra pamantului adormit. Tatal Tuturor Spiritelor i-a spus Mamei Soarelui: “Mama. am treaba pentru tine. Du-te pe Pamant si trezeste spiritele adormite. Da-le forme.”

Mama Soarelui a planat spre Pamantul ce era pustiu si gol. Pe unde trecea, plantele cresteau. Apoi ea s-a odihnit multumita de creatie. Tatal a fost multumit, insa i-a spus sa mearga in pesteri sa trezeasca spiritele.

Ea a mers in intunericul muntilor. Lumina ei a trezit spiritele si, dupa plecarea ei, mii de insecte au zburat din pesteri. Mama Soarelui a fost iarasi trimisa de Tatal mai departe.

Mai adanc in pamant, caldura ei a topit gheata si raurile au iesit in lume. Ea a creat pestii si serpii, soparlele si broastele. A trezit spiritele pasarilor si animalelor ce s-au revarsat in mii de culori. Tatal a fost si el multumit.

Mama si-a chemat creaturile si le-a instruit sa se bucure de bogatiile pamantului si sa traiasca in pace. S-a urcat la cer si a devenit Soarele.

Creaturile au privit cu mirare. Insa cand soarele a apus, s-au infricosat. Copii au invatat sa o astepte a doua zi in Est. La inceput creaturile pamantului au trait in pace. Dar invidia si-a aratat coltii. Astfel ca Mama Soarelui le-a dat fiecaruia puterea sa se schimbe in ce doreste. Dar rezultatul n-a fost cel asteptat: soarecii s-au transformat in lilieci, soparle gigantice si pesti cu limbi albastre si picioare, si alte animale ciudate.

Mama s-a hotarat sa faca noi creaturi pentru a nu se mania Tatal. Asa s-au nascut primii ei doi copii. Zeul era Steaua Diminetii, iar zeita a fost Luna. Lor li s-au nascut doi copii ce au fost trimisi pe Pamant. Ei au devenit stramosii rasei umane. I-a facut superiori animalelor pentru ca aveau parte din mintelea ei si nu-si puteau schimba forma niciodata.

Mitul creatiei la indienii irochezi nativ americani

Cu mult inainte ca lumea sa fie creata, exista o insula, plutind in cer, unde locuiau Oamenii Cerului. Ei traiau tacuti si fericiti. Nimeni nu murea si nimeni nu se nastea. Nu exista tristete. Insa intr-o zi, una dintre Femeile Cerului a realizat ca va da nastere unor gemeni. Cand a aflat sotul ei, a innebunit de furie. El a mers in centrul insulei si a distrus copacul ce dadea lumina insulei. In acele timpuri, soarele nu era creat. Distrugand copacul, o gaura s-a creat prin care se vedeau apele ce acopereau pamantul. Cand femeia s-a uitat in jos, sotul a impins-o.

Doua pasari au prins-o in cadere si au adus-o la celelalte animale. Determinate sa o ajute pe femeie, celelalte animale s-au scufundat si au adus mal de pe fundul apelor. Multe au esuat, numai Mica Broasca a reusit. Ea l-a imprastia pe spatele Marii Broaste Testoase. Malul a inceput sa creasca si a devenit continent.

Femeia Cerului a dat nastere la doi fii. Sapling a devenit bun, iar Flint rau si rece. Ei au crescut reprede si au umplut pamantul. Creatiile primului erau bune: animale folositoare oamenilor, rauri si pesti fara oase, plante comestibile. Flint i-a distrus munca si a creat tot ce este rau: oase in pesti si ghimpi, a creat iarna, monstrii. Acestia au fost alungati de Sapling sub pamant si a adus Primavara.

S-au decis pana la urma sa lupte pana unul va invinge. Niciunul nu a putut la inceput. Dar in final, Flint a fost invins. Insa nu putea sa moara pentru ca era un zeu. Asa ca a fost fortat sa traiasca pe spatele Marii Broaste Testoase. Din cand in cand, furia lui izbucneste ca un vulcan.

Irochezii respecta foarte mult animalele. Aceasta se reflecta in miturile lor si rolul animalelor in acestea. Fara ajutorul animalelor, Femeia Cerului ar fi murit si pamantul nu ar fi fost creat.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 5,359 times, 1 visits today)

1 thought on “Cele mai inedite povesti despre crearea lumii”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.