Cele mai frumoase locuri de pe Pamant

Traim pe planeta cu diversitatea cea mai mare din sistemul solar. Vasta sa bogatie ni se dezvaluie atunci cand exploram
varietatea peisajelor în care traim. Acest articol va prezinta cele mai spectaculoase sapte regiuni ale planetei, pline de minuni naturale. Acestea sunt, poate, tinuturile cele mai impresionante.

TlNUTURl MlRACULOASE

Sistemul nostru solar s-a nascut cu circa 5 miliarde de ani în urma. Acum mai mult de 200 milioane de ani în urma, supercontinentul Pamantului, Pangeea, a început sa se dezmembreze. În cursul acestor framantari, s-au format noi linii de coasta, continente, insule si munti. lmpresionantele tinuturi începeau sa capete forma.

Groenlanda a devenit cea mai mare insula de pe planeta. Africa a ajuns sa fie un continent separat. S-au format Delta Okavango si Desertul Namibian. Desprinsa din Africa, America de Sud a fost fragmentata de cursurile fluviilor Amazon si lguazu. lndia a intrat în coliziune cu Asia, conducand la ridicarea Marelui Platou Tibetan.

Madagascar

Madagascar s-a desprins de Africa, devenind o insula, unul din tinuturile cele mai impresionante. lntrat în deriva sub impulsul fortelor geologice, insula a devenit o capsula a timpului, în care viata a evoluat pentru 40 de milioane de ani în mod izolat. Aceasta insula adaposteste forme de viata unice în lume, comori vii ale locului si timpului. Aici este regatul lemurilor. Madagascar este singurul loc unde se pot întalni lemuri. Pe continent, stramosii lemurilor au pierdut competitia în fata maimutelor care au aparut mai tarziu. Dar, izolate în Madagascar, aceste primate au prosperat. Aici se gasesc cele mai multe specii ale ”arborelui cu coroana rasturnata’, ale carui radacini par crescute în aer……baobabul. Acest arbore gigantic traieste o mie de ani, pe aceeasi insula unde doua treimi din speciile de cameleon existente îsi pandesc prada. Dintre toate insulele, Madagascar este locul unde traiesc cele mai multe specii indigene. Aici, unde un cactus poate ajunge cat un arbore, lemurii cu coada încarligata s-au adaptat, transformandu-se din consumatori de frunze în ”devoratori” de cactusi. Dupa milioane de ani, ploile si vantul au scos la iveala stancile de calcar, ca niste tacute memento-uri ale fortelor care au modelat insula din momentul în care aceasta s-a rupt din corpul Africii. lzolarea Madagascarului a permis ca lemurii sa prospere, ca specia sa se diversifice. Exista numeroase specii, spre exemplu, lemurii negri. Masculii sunt negri ca smoala, femelele fiind de culoare brun-ruginiu. Aici traiesc lemurii cu coada încarligata, cei mai sociabili, si o specie numita shifak sau ”fantoma padurii”. Sunt printre putinii lemuri care ocazional coboara din copaci.  Aceasta e lnsula Madagascar, unul din tinuturile impresionante.

Tibetul

Acolo unde lndia si Asia au intrat în coliziune, în cei mai înalti munti, în Himalaia, s-a format cel mai înalt platou din lume, Tibetul. La fel de întins ca Europa de Vest, platoul este mai înalt decât cel mai înalt varf al Muntilor Stancosi. Totusi, aici au trait oameni de mii de ani, în locul pe care l-au botezat Chong-Tong adica Locul Singuratic. Budistii tibetani cred ca exista o legatura sacra între om si natura. Vantul flutura steaguri pe care sunt înscrise rugaciuni. Fiind nomazi, oamenii nu au distrus solul, schimband mereu pasunile pentru iacii, oile si caprele lor. Însasi supravietuirea lor depinde în mare masura de aceste animale. Oamenii fac comert si cu orz, dar viata lor e sustinuta de fapt de iaci. lacii sunt animale de povara, însa dau si lapte, unt si carne, aproape tot ce este necesar pentru a supravietui. Într-un tinut unde temperatura poate varia zilnic circa 27 grade C, din parul de iac se poate obtine lana si chiar un adapost. Pentru ultimii nomazi, pe cale de disparitie, adapostul înseamna supravietuire, este caminul lor. Rugaciunile lor sunt inscriptionate în interiorul rotilor pentru rugaciune învartite pentru ca rugaciunile sa se ridice la ceruri. Ca un semn al legaturii lor cu pamantul si cu religia, pelerinii strabat mii de kilometri, meditand în mers, ca sa ajunga în locurile sfinte. Unele lacuri din Tibet sunt considerate sacre. Aici se varsa raurile din Asia, apa lor iriga pamanturile din care îsi asigura traiul un sfert din populatia globului. Multi pelerini se îndreapta catre manastirile renumite care sunt adevarate centre educationale.

Ca semn al credintei lor, tibetanii se învart în jurul locurilor sacre asa cum Pamantul se roteste în jurul Soarelui. Prin cultura lor, toti oamenii sunt legati de locurile unde traiesc. Dar, pentru oricine, oriunde s-ar afla, natura este cea care sustine dansul vietii. Tibet…platoul cel mai înalt din lume.

Bazinul Amazonului

Raurile, una dintre cele mai distinctive trasaturi ale Pamantului, brazdeaza planeta în lung si lat. Si dintre toate cel mai mare este Amazonul. El traverseaza mai mult de doua treimi din continentul sud-american, în el se varsa mii de rauri, si asigura traiul oamenilor de aici. Peste tot raurile sunt arterele vietii, fie ca e vorba de orase mari sau sate marunte, asigurand hrana, apa, cresterea recoltelor sau transportul.

Bazinul Amazonului este o regiune vasta, plina de rauri si paduri, fiind aproape de marimea partii continentale a Statelor Unite, pe teritoriul sau traind noua natiuni. Viata oamenilor de aici urmeaza fluxul si refluxul raului, de-a lungul întregii lor existente. Aici omul este doar una din milioanele de specii a caror existenta se leaga de cel mai mare fluviu din lume. Gaze cat un pumn, soparle miniaturale, omizi veninoase si paianjeni de apa. Situat la doar cateva grade latitudine distanta de Ecuator, bazinul Amazonului primeste soare, aproape direct, tot anul. În caldura soarelui de dimineata, roua se evapora, iar aerul umed se ridica. Mai tarziu, condensandu-se, se transforma în nori. Stropii devin tot mai mari, si apoi cad sub forma de ploaie. Ploile zilnice reumplu raul. Pajisti plutitoare, formate dintr-o masa de plante de sezon si grohotis, totul miscat de curenti, sunt adevarate insule ale vietii. Unele dintre ele devin una cu mediul înconjurator, reusind chiar sa adaposteasca arbori si cele mai variate forme de viata în acest mediu generos. Acolo unde prin forta raului bancurile de argila sunt descoperite, se aduna papagalii pentru a-si lua pranzul. Argila consumata de ei actioneaza ca antidot împotriva semintelor toxice si asigura mineralele necesare vietii. Fluvii mari împanzesc planeta, iar Amazonul este cel mai mare dintre acestea. Peste tot raurile întâlnesc obstacole în curgerea lor. Cand traverseaza o zona de granita între roci dure si mai moi, se ajunge la denivelari importante.

Cea mai mare cascada din lume, Cascada lguazu, este de patru ori mai lata decat Cascada Niagara. La sud de bazinul Amazonului, la granita dintre Brazilia si Argentina, din vulcani stravechi candva se scurgea lava. Sub lava întarita, rocile mai putin rezistente s-au erodat. Aici raul lguazu se rasfira în peste 200 de cascade.

Desertul Namibian

De-a lungul partii de sud-vest a coastei africane, Desertul Namibian este în plina miscare. În acest desert, pe parcursul a 80 de milioane de ani, vanturile puternice au cladit cele mai mari dune de nisip din lume. Dune înalte de 300 de metri migreaza cu cate un fir de nisip în fiecare moment. Dintre toate desertele, aici se afla cea mai mare varietate a formelor de viata. Gaze care colecteaza umezeala pe spatele lor stand în varful dunelor, vipere care aduna provizii de apa între solzi si scorpioni veninosi. Gasim aici chiar si mamifere mari, ca gemsbok. Peste tot în lume, interactiunea elementelor  – pamantul, apa, aerul si viata – a condus la formarea unor tinuturi cu o diversitate uimitoare.
Desertul Namibian este unul dintre cele cinci locuri din lume care se întind de-a lungul unei coaste vestice, din vecinatatea unei mari reci. Atunci cand vantul cald ce trece deasupra apei reci, se produce ceata, care asigura umiditatea necesara vietii, dar nu se transforma în ploaie. Însa ceata poate aduce si moartea, marturie stau oasele împrastiate de-a lungul Coastei Scheletelor. Din amestecul curentilor reci care vin dinspre Antarctica si Oceanul Atlantic mai cald, se naste un mediu acvatic fertil în care abunda viata. Aceasta oaza din ocean asigura hrana focilor cu blana pentru tot anul, iar caldura desertului din vecinatate le protejeaza de apele glaciale. Desertul Namibian, desertul dunelor înalte.

Groenlanda

Situata în zona cercului polar arctic, cea mai mare insula din lume este acoperita de o patura de gheata permanenta. Sub greutatea enorma a calotei de gheata ce acopera Groenlanda, cel mai vechi teritoriu din lume s-a scufundat sub nivelul marii. În largul marii, ghetarii se transforma în aisberguri. Munti de gheata plutitoare, a caror parte vizibila este doar o cincime fata de ce se afla sub apa. Viata rezista numai în fasia îngusta, lipsita de gheata, de-a lungul coastei. Boul moscat poarta, chiar si în plina vara, cea mai calduroasa blana din natura. Povestitorul Groenlandei, dansand în ritmul tobelor, sarbatoreste cei o mie de ani de biruinta a oamenilor în aceste tinuturi înghetate. Aceasta e viata aproape de limita frigului pentru existenta umana. Pentru a supravietui aici, oamenii au fost nevoiti sa inventeze totul, lucruri precum harponul, saniile cu caini sau caiacul. Chiar si la temperaturi de -40 grade C, oamenii au reusit sa se adapteze. Groenlanda… polul frigului din diversitatea tinuturilor pamantene.

Delta raului Okavango

În Botswana, în sudul Africii, delta raului Okavango este cea mai mare oaza din Africa. Venind dinspre nord, Okavango aduce milioane de tone de nisip si grohotis, din care se formeaza cea mai extinsa delta continentala din lume. Un adevarat labirint de insule si lagune. Acest rau nu ajunge niciodata sa se verse în mare, ci inunda desertul Kalahari, si astfel, viata înfloreste în desert. Aceasta delta întinsa, înconjurata de uscat, se hraneste din ape care parcurg mii de kilometri si carora le trebuie jumatate de an ca sa ajunga în delta joasa, mai uscata. Pretutindeni, apa readuce viata. În acest Eden, nascut din Okavango, ca peste tot, diferitele forme de viata depind de pamant, aer si apa, precum si de formele de relief formate de acestea. Totul se afla într-o stransa conexiune. Chiar si cainii salbatici sunt legati pe viata înca de la nastere. O singura pereche da nastere unei generatii de pui din care creste o întreaga haita. Generatiile se succed într-un echilibru dinamic. Aici, în Okavango, ca peste tot în lume, procesiunea vietii este o reflectie a peisajului.

Traim pe singura planeta unde jocul elementelor a nascut atat de multe tinuturi impresionante, forme neînsufletite care sunt scena pe care se desfasoara drama vietii. Parteneri eterni, pradatorul si prada: o viata da nastere altor vieti.
Aici, în Africa, leaganul vietii, la fel ca pretutindeni, suntem deopotriva martori si actori la cele mai complexe modele nascute din pamant si viata. Asemenea tinuturi se gasesc doar pe o singura planeta. Trebuie sa exploram aceste locuri pentru a descoperi tot ce ne leaga … pentru a întelege ca avem acelasi miraculos camin… planeta cu diversitatea cea mai mare din întregul sistem solar, si poate din întregul univers… Pamantul
Cel mai miraculos tinut dintre toate!

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 964 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.