Ne-am gandit de aceasta data si la cei mici, la cititorii nostri fideli. Cu alte cuvinte, care sunt cele mai frumoase povesti si cele mai frumoase legende ale lumii?
Iliada, Odiseea si Eneida – Biblioteca pentru toti copii
Cele mai frumoase povesti ale lumii – Iliada si Odiseea de Homer si Eneida lui Vergiliu – cu ajutorul partenerilor nostri de la Librarie.net
Aceste povesti sunt o treime a capodoperelor din vremuri antice. Inca de la inceput trebuie sa precizam ca cititorul de astazi, copilul din zilele noastre, va invata sa cunoasca si sa interpreteze miturile antice. Iar Homer este un urias poet copil. Mai departe, el canta lumea autentica, el are candoarea sacra a diminetii, este alcatuit din fabula si istorie, ipoteza si traditie, himera si stiinta.
Homer a fost considerat marele dascal al grecilor, primul invatatori al copiilor Eladei, deoarece in acele vremuri nu existau manuale, carti – ele fiind substituite de versurile poetilor, inainte de toate de Iliada si Odiseea. Iar acestea contin multe date geografice si istorice si canta vitejia, faptele de eroism, rezistenta in lupta cu greutatile. Aceste epopei ii ofereau micutului grec de acum mii de ani modele umane demne de a fi urmate spre binele patriei sale. Concomitent, invatacelul vedea si personaje negative demne de dispret, de osandire in numele adevarului, binelui, pacii.
Savuroasele canturi erau interpretate la marile sarbatori din secolele de pana la Hristos la diverse celebrari din polisurile elene in urma unor victorii de pe pamant sau pe mare, invocandu-se zeii, dar si eroii-oamenii-ostenii. Din agora pana in Olimp, de la zei la muritori ni se aratau personaje demne de a fi urmate, preluate ca modele indrumatoare, fara a fi excluse defectele lor.
Iliada – povestea razboiului intre Troia si ahei
Protagonistii coborati din mit, eroi si omanei sunt ostenii razboiului troian: Ahile, Odiseu, Eneas. In aceste fascinante naratiuni este de remarcat amestecul democratic de zei nemuritori si oameni muritori de rand sau eroi glorificati.
Zeii urmaresc razboaiele si se amesteca printre oameni. Iar zeii vor interveni, isi vor sustine favoritii sau ii vor pedepsi pe adversari. De partea asediatilor sau a celeilalte tabere vor lupta si zeii. Troienii vor fi salvati de Afrodita, zeita frumusetii, iar aheii cuceritori si razbunatori vor fi indemnati de Atena, zeita intelepciunii.
Un conflict grandios ce va modela intreaga lume greaca. Cele mai multe informatii le simt astazi de la Homer: 28 de regi ai aheilor plecati in ajutorul stapanului lor in cautarea frumoasei Elena. 1184 de corabii, iar pe fiecare dintre ele 100-120 de ostasi plecati in cucerirea Troiei. Atacul va fi condus de Agamemnon, fratele lui Menelaus, caruia ii fusese rapita Elena de printul Paris al Troiei. Printre ei si cel care avea sa produca o noua epopee: Odiseu sau Ulise, regele insulei Itaca. Si dintr-o poveste trecem in alta, pastrand acelasi ritm, mitologie si fantezie.
De pe puntile corabiilor scurteaza orizontul eroii Greciei: Ahile, Ajax, Patrocle, Diomede. Ei vor da piept cu adversari pe potriva, vitejii vitejilor troieni condusi de Hector, unul dintre cei 50 de fii ai regelui troian Priam. Alaturi de troieni va lupta si Paris, dar si Eneas, eroul ce va da nastere Romei, dar si unei alte epopei – Eneida.
Ne vom bucura sau vom suferi cand vom citi peripetiile prin care trec eroii nostri, vom tine pumnii stransi cand sunt raniti Ulise si Diomede, iar Ajax nu mai are putere sa apere corabiile aflate la tarm. Vom plange pierderea lui Ahile, moartea prietenelui sau Patrocle. Dar si moartea eroului troian Hector este furtunoasa, viteaza si sfasietoare.
Odiseea – povestea eroului Odiseu-Ulise si calatoriile sale spre insula Itaca
Odiseea este povestea intoarcerii acasa a eroului ratacitor. Dupa plecarea de la Troia, Odiseu va incerca sa se intoarca acasa, in insula Itaca.
Dar, ca in orice povestire, vor interveni zei nemilosi si razbunatori, oceane furtunoase, preoti nebuni, mancatori de lotusi, ciclopi, zei ai vanturilor si marii, canibali, dar si vrajitoare si sirene, monstrii si nimfe. Dupa toate acestea, daca nu era de ajuns, Odiseu va trebui sa coboare si in Infern.
In mitologia greaca, Odiseu este un binecunoscut erou, fiul lui Laertes si Anticlea. Odiseu, in varianta latina – Ulises, i-a condus pe greci in razboiul troian, una dintre ideile sale magnifice fiind inventarea calului troian pentru a sfarsi razboiul. Deasemenea, lunga sa calatorie inapoi spre casa a facut subiectul operei scriitorului grec, Homer – Odiseea.
Odiseu a fost inainte de toate un erou greu. Era regele unei insule numite Ithaca si a jucat un rol major in razboiul troian.
Eneida – povestea eroului Enea si intemeierea Romei
Dupa atatea batalii va urma un moment de reflexie, liniste si strategie: regii stransi in consiliu vor pune la cale planul calului troian. Iar Ulise va fi cel care va gasi aceasta solutie castigatoare pentru ahei. Va urma apoi distrugerea cetatii Troia, arderea si jefuirea ei. Singurul supravietuitor va fi Eneas care va fugi din Troia distrusa si va intemeia, mai tarziu, Roma antica.
Dupa caderea Troiei, Eneas, conform legendei, erou troian de origine divina, fiul zeitei Venus-Afrodita, porneste in lungi peregrinari, pana ajunge pe taramurile Italiei de astazi, unde incropeste o colonie care, mai tarziu, avea sa ramana si vatra de intemeiere a Romei, firul naratiunii spunandu-ne ca Ascanius, fiul lui Enea, o va avea de sotie pe Rhea Silvia, care ii va darui doi fii gemeni – Romulus si Remus.
Cele mai frumoase legende ale lumii, repovestite de Katharina Neuschaefer
Cartea “Cele mai frumoase legende al lumii”, repovestita de Katharina Neuschaefer si ilustrata de Felix Eckardt este o carte pentru copii ne introduce in lumea copilariei punandu-ne in fata cu eroii si zeii trecutului. Aici se intrec muritori si zei, eroi si monstri intr-o lupta continua intre bine si rau, lumina si intuneric.
Indiferent de continent, de cultura sau religie, aceste legende ne poarta prin intreaga lume: de la vikingi la greci, la germanici si asiatici.
Legende ale Nordului:
- taramul zeilor
- nasterea taramurilor
- zidul Asgard
- Loki
- Moartea lui Baldr
- Ragnaraok
Legende ale celtilor:
- taramul zeilor
- nasterea lui Arthur
- sabia din stanca
- vrajitoarea Morgana
- Sir Gawain si Cavalerul Verde
- Lancelot du Lac
- Lancelot si domnita Elaine
- Morgana si mantia din nestemate
- Percival
- Sir Galahad
- Mordred
- sfarsitul
Legende ale grecilor:
- taramul zeilor
- Hercule si leul din Nemea
- Hercule si hidra din Lerna
- Tezeu si minotaurul
- Dedal si Icar
- razboiul troian
- Ulise si ciclopul Polifem
- Ulise si sirenele
- intoarcerea acasa in Itaca
- taramul zeilor romanilor
- intemeierea Romei
Legende ale germanilor:
- taramul zeilor
- Faurul Wieland
- Inelul Nibelungilor
- Siegfried si Brunhilda
- razbunarea reginei Brunhilda
- sfarsitul
Alte legende europene:
- Robin Hood din Anglia
- Cantecul lui Roland din Franta/Spania
- Golemul din Cehia
- Olandezul Zburator din Olanda
- Wilhelm Tell si arbaleta sa din Elvetia
- Rubezahl, Duhul muntilor din Germania
- Barbarossa din Germania
- Taramul zeilor egipteni
- Isis si Osiris, zeii parinti ai egiptenilor
- Taramul zeilor popoarelor din Asia Mica
- Ghilgames – epopeea din Sumer despre crearea lumii, primii oameni si potopul
Aceasta recenzie a fost posibila cu sprijinul Librarie.net care ne-a pus la dispozitie cartile:
- Iliada, Odiseea si Eneida – Biblioteca pentru toti copii
- Cele mai frumoase legende ale lumii, repovestite de Katharina Neuschaefer
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.