În multe cazuri, originea sau inspiratia prin care unele orase au ajuns sa fie atat de multicolore sunt chestii de legenda, iar de multe ori adevaraul s-a pierdut cu secole in urma. Ar putea fi adevarat ca insula din Caraibe – Curaçao a fost obligata prin decret guvernamental sa vopseasca toate vilele de pe malul apei in alb, pentru a calma migrenele unui guvernator bolnav.
Nu stim de ce locuitorii oraselor respective sunt asa innebuniti dupa culori (de fapt, nici macar nu stim daca le plac) dar credem ca n-ar strica niste fatade multicolore sau acoperisuri in toate nuantele curcubeului nici pe la noi prin tara. Pana atunci, calatorim in cele patru colturi ale lumii, pe aproape toate continentele, ca sa furam un pic de inspiratie si culoare.
De la un orase monocromatice indiene pictate in culoarea roz pentru un englez pana in Miami South Beach unde casele arata ca niste bomboane colorate, aceste peisaje aduc un nou nivel de vibratie in lumile noastre. Printre deserturi austere, munti, mahalale, ele reprezinta amprenta umanitatii asupra mediului.
Un spectacol cinematografic din Spania
Dintr-un albastru monocromatic în Spania la o paleta completa de culori în Buenos Aires, aceste orase sunt o adevarata incantare pentru ochiul privitorului. Printre orasele reprezentantive albe din Andaluzia, orasul Júzcar colorat albastru uniform pare aproape scos din alta lume. Pe vremuri a fost varuit in aceleasi culori albe, insa directorii de la Hollywood i-u întrebat pe locuitorii daca si-ar picta casele in albastru pentru un blitz de promovare la filmul Smurfs. Sony Pictures, compania, s-a oferit apoi sa picteze la loc oraselul, insa cei 220 de cetateni s-au gandit la potentialul turistic si albastrul a ramas.
Cerul azuriu din Maroc
Chefchaouen, un mare oras din Muntii Rif din Maroc, este cunoscut ca un paradis pentru labirinturile scaldate in culoarea albastru. In secolul al XVI-lea acest oras a fost refugiu pentru evreii spanioli care fugeau de Inchizitie. Evreii au plecat in Israel, dar culorile au ramas martore ale trecerii lor.
Remediu vibrant din Curacao
Legenda spune ca atunci cand olandezii au condus insula din Caraibe – Curaçao în secolul al XIX-lea, pe atunci guvernatorul atribuia migrenele sale puternice soarelui reflectat de peretii albi ai vilelor in stil colonial. Verdictul a rezultat într-un decret oficial care a poruncit cetatenilor pentru a picta structurile de orice culoare, dar alb. Astazi, capitala este Patrimoniul Mondial UNESCO Willemstad si datoreaza atractia turistica unei maladii.
Riomaggiore face parte din Cinque Terre, cele cinci sate care se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Celelalte sate sunt Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso al Mare. Riomaggiore este in special cunoscut datorita pictorului Telemaco Signorini care a realizat mai multe picturi infatisant satul.
Riomaggiore dateaza din secolul XIII si este faimos pentru infatisarea istorica si pentru vinurile produse de podgoriile de aici. Aici se afla o mica plaja marginita de case inalte. Via dell`Amore este o carare ce leaga Riomaggiore de Manarola. Biserica parohiala contine un amvon un reliefuri din marmura si un crucifix din lemn. Deasupra intrarii se poate vedea un triptic din secolul XV. Pe un deal din nord-estul satului se afla ramasitele unui castel din secolele XV-XVI.
Bo-Kaap, Cape Town, Africa de Sud
Nu, nu e un curcubeu la poalele Signal Hill: petele de culoare urcand sinuos pantele sunt tipice pentru cartierul musulman istoric Cape Town, unde moscheile si casele alcatuiesc un caleidoscop plin de culori acvamarin, fuchsia si var. Comunitatea Cape Malay descinde din sclavii adusi de catre olandezi din Asia de Sud-Est în anii 1600, iar locuitorii au început prin a-si picta casele pentru a sarbatori sfarsitul apartheidului. Bo Kaap este considerat cartierul musulman al capitalei Cape Town. Este un loc plin de istorie ce leaga centrul orasului de Fort.
Guanajuato – Mexic
Capitala statului cu acelasi nume, Guanajuato este faimos pentru strazile foarte inguste care serpuiesc prin tot orasul. Majoriatea sunt impracticabile pentru mijloacele de transport in comun, locuitorii fiind obligati sa foloseasca biciclete sau mopede. Guanajuato mai este faimos si pentru Muzeul Mumiilor, loc care adaposteste cea mai mare colectie de mumii de pe continentul american, majoritatea fiind conservate in mod natural in perioada secolelor XVIII si XIX.
Sf. Ioan, Newfoundland, Canada
Exista un motiv pentru aceasta portiune istorica din centrul orasului. St. John este numit Jellybean Row: capitanii de nave si-au vopsit casele in culori distincte si vii pentru a fi observate de departe atunci cand se intorceau de pe mare.
Orasul este capitala regiunii Newfoundland si Labrador si este considerat prima colonie britanica de pe teritoriul Americii. A fost pe rand ocupat de catre olandezi si francezi intre 1500 si 1600, dar de fiecare data a fost recuperat de catre britanici si refortificat.
St. Johns a jucat un rol foarte important in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, atunci cand aici a fost construita cea mai mare baza anti-submarin din America.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.