Cele mai cautate comori din lume, cele mai ascunse si cele mai interesante comori din lume

Fascinatia comorilor ascunse in locuri din cele mai stranii pe suprafata Terrei starneste de mii de ani interesul celor manati de spirit de aventura pentru descoperirea de tezaure nepretuite, insotite fara exceptie de o istorie iesita din comun.

 

Comori celebre: cele mai cautate, cele mai bine ascunse si cele mai interesante descoperite

 

Dar daca ar fi sa stabilim un criteriu de departajare al acestora in functie de celebritatea lor, am obtine trei categorii semnificative:

 

  • Cele mai cautate din lume;
  • Cele mai bine ascunse;
  • Cele mai interesante descoperite recent.

 

 

Comori celebre: cele mai cautate din lume

Exista oameni a caror pasiune pentru descoperirea de comori depaseste orice limita, fiind dispusi sa nu precupeteasca niciun efort pentru a aduce la iveala tezaure ascunse in diferite colturi ale lumii.

Cautatorii de comori moderni, dotati cu tehnologii din cele mai sofisticate si nu in ultimul rand, de un nestavilit spirit intreprinzator, dispun azi de mijloace optime pentru a reusi sa-si atinga obiectivele, dar chiar si asa, comori celebre despre care se cunosc anumite detalii, au ramas ascunse pana in zilele noastre, reusind intr-un fel sau altul sa scape din plasa celor ce iscodesc istoria lor.

 

In topul acestora se situeaza fara indoiala celebra Comoara a Templierilor (secolul XIV), care cuprinde bogatiile acumulate de cavalerii ordinului si care a disparut fara urma la Paris, in octombrie 1307.

Nimeni nu pune la indoiala existenta aesteia, intrucat documentele istorice confirma versiunea potrivit careia expeditiile cavalerilor templieri constituiau prilej de acumulare a unor cantitati impresionante de monede din aur, bijuterii cu pietre pretioase si alte obiecte de pret, aduse de pe meleagurile strabatute pe durata faimoaselor cruciade incurajate de Biserica Catolica.

Istoricii atribuie disparitia comorii aviditatii regelui Frantei, Filip al IV-lea cel Frumos (1268-1314), care ar fi confiscat-o in mod cat se poate de discret, supunand cavalerii templieri persecutiilor continue, pana la eliminarea definitiva a acestora din peisaj.

 

Pe locul al doilea in top se plaseaza Aurul Nazistilor (1939-1945), care se presupune ca ar zace undeva pe fundul lacului Toplitz, in Austria.

Odata cu agonia celui de-al Treilea Reich, lazi intregi, doldora de aurul evreilor, au fost aruncate in apele lacului, pentru a nu cadea in mainile Aliatilor.

Nu putini sunt cautatorii de comori care si-au pierdut viata incercand sa descopere acest tezaur aflat in adancurile impresionante ale lacului (cca 108 metri), in care armata nazista testa torpile.

Fundul lacului prezinta insa o particularitate aparte, fiind acoperit cu trunchiuri de copaci, asemenea unei paduri doborate si lasate sa putreazsca in adancuri – un loc pe cat de intrigant, pe atat de periculos pentru scufundatorii ce se aventureaza in cautarea de comori.

Cu toate acestea, publicatia germana Stern a finantat in anul 1959 un grup de specialisti pentru a efectua o incursiune pe lac, cu obiectivul de a recupera fie si macar in parte aceste lazi, iar misiunea a fost incununata de un succes partial, reusindu-se aducerea la suprafata a… milioane de lire sterline false, alaturi de masinaria cu ajutorul careia au fost produsi in cadrul operatiunii secrete Bernhard, puse la cale de nazisti pentru destabilizarea financiara a britanicilor.

Adevarata comoara pare sa fi ramas insa neatinsa pe fundul lacului, asteptandu-si inca descoperitorii.

 

Cel de-al treilea loc in clasament ar fi ocupat de comoara ofertelor din Guatavita (Columbia) (1200-1500), care ar constitui din aurul daruit zeilor de catre populatia indienilor Muisca (cultura Chibcha).

Laguna Guatavita tinde sa fie identificata drept izvorul mitului El Dorado, gratie istorisirilor potrivit carora indienii ce populau odinioara aceasta arie, aruncau in ape obiecte din aur, pentru a dobandi favoruri din partea zeilor sau chiar in semn de adorare a acestora.

In ciuda eforturilor sustinute ale cautatorilor de comori, aurul nu a fost regasit, ci continua sa ramana invaluit in mister, incitand interesul pasionatilor genului.

 

Comori celebre: cele mai bine ascunse

Daca va imaginati ca era piratilor si comorilor ascunse a apus demult, ei bine sunteti departe de adevar: topul celor mai bine ascunse comori incita inca din plin curiozitatea aventurosilor cautatori, care detin chiar o lista a celor considerate drept cel mai dificil de regasit, fiind ascunse in locuri tainice.

 

Campioana secretelor in acest context este socotita comoara lui Forrest Fenn: dupa ce a devenit pilot de avioane de vanatoare, in anii ’60, viata lui Fenn parea sa cunoasca un curs absolut normal, pana ce nu a decis sa efectueze calatoria vietii in zona anticului Pompei, in cautare de artefacte.

Misiunea a fost incununata de succes, potrivit documentelor oficiale, iar Fenn a intrat in randurile celor mai faimosi si mai excentrici colectionisti de arta din lume.

Diagnosticat cu cancer la rinichi in anii ’80, Fenn a decis sa ascunda tezaurul recuperat, oferind indicii pentru identificarea locului in care se afla depozitata aceasta impresionanta comoara, a carei valoare este estimata la circa 1-3 milioane de dolari, in aur, bijuterii cu pietre pretioase si alte obiecte de valoare antice.

In ciuda faptului ca zestrea de informatii oferite post-mortem de documentele lui Fenn ar trebui sa elucideze misterul ce invaluie locul depozitarii comorii, nimeni nu a reusit inca sa descifreze indiciile lasate in memoriile sale intitulate The Thrill of the Chase”, publicate in anul 2010.

 

O alta comoara, ascunsa cu abilitate de fratii Jean si Pierre LaFitte – pirati francezi care atacau navele comerciale ce navigau pe rutele din apele Golfului Mexic, s-ar afla undeva in adancurile unui teren accidentat din Barataria Bay, aproape de New Orleans.

Documentele vremii mentioneaza ca cei doi frati au decedat candva intre anii 1823 si 1830, lasand in urma lor certitudinea existentei unei comori colosale, care starni o veritabila febra a cautatorilor din zona Louisisanei si imprjurimilor acesteia.

Se pare ca o cantitate imensa de obiecte de pret ar fi fost scufundata de cei doi, undeva in laguna Borgne, in imediata vecinatate a coastelor din New Orleans, dar si la circa cinci kilometri de vechiul drum spaniol din vecinatatea raului Sabine, intr-un crang cu ceva boscheti si arbori de cauciuc.

Desi in paginile faimoasei reviste National Geografic a fost publicat interviul si teoria potrivit careia comoara ar fi fost descoperita in anul 2007 de catre un arhitect de gradini de lux pe nume Tommy Todd, se pare ca este vorba despre un cu totul alt tezaur, ce apartinea bogatasului Emmet Baird – un personaj extrem de controversat, care s-ar fi imbogatit rapid de pe urma unor speculatii, in 1897.

In realitate inca nu au fost recuperate obiecte sau documente care sa ateste aparteneta aurului regasit, lucru care a alimentat legenda regasirii comorii celor doi faimosi pirati, desi aceasta continua sa-si astepte descoperitorii.

 

Tot dupa modelul comorii lui Fenn, in anul 1993, un individ ce imprumuta pseudonimul de „Max Valentin”, lansa un soi de concurs de tip „goana dupa aur” in intreaga Franta, anuntand ca ar fi ascuns intr-un loc tainic, o „bufnita de aur”, promitand o recompensa de un milion de franci celui ce va reusi sa o gaseasca.

Unii sustin ca bufnita de aur constituie doar numele de cod al comorii, altii ca ar fi vorba efectiv despre un obiect realizat in aur masiv, cu forma zburatoarei in cauza, dar toata lumea e de acord asupra faptului ca tezaurul de un milion ar fi ascuns undeva „la tara”, intr-un satuc francez modest, care nu atrage atentia prin nimic.

Misteriosul Max Valentin a furnizat amatorilor de astfel de expeditii, „11 indicii asupra locului in care se afla ascunsa bufnita de aur”, dar nimeni nu a reusit sa descifreze complet cimilitura, asadar comoara se afla inca la dispozitia cautatorilor.

Grazie celebritatii sale si faptului ca intre timp a fost lansata moneda euro, bufnita de aur ar putea valora azi mult mai mult decat milionul de franci promis de excentricul Max Valentin, care a si decedat in anul 2009, afirmand ca cineva s-ar fi aflat la un moment dat foarte aproape de ascunzatoarea bufnitei, fara insa sa o descopere.

 

Comori celebre: cele mai interesante descoperite recent

Printre cele mai impresionante comori descoperite, se numara cea de la Hoxne (Anglia): in anul 1993 au fost regasite 14 mii de monede din aur si argint, apartinand epocii romane, intr-un cufar vintage din lemn.

Conjunctura in care a avut loc evenimentul este una cat se poate de banala: cautandu-se un ciocan pentru a efectua o reparatie oarecare.

Comoara se afla expusa la British Museum din Londra.

 

Un alt caz faimos este considerat cel al comorii din Grosseto (Italia): in anul 2004, la Manastirea San Mamiliano, au fost descoperite 500 de monete de aur, batute intre anii 450-474, ceea ce le sporeste in mod considerabil valoarea efectiva.

Descoperirea a transformat complet tabloul micii asezari, la nivelul careia a fost amenajat rapid un muzeu, pentru a oferi tuturor – localnici sau turisti, deopotriva – posibilitatea de a admira neobisnuita comoara.

 

In anul 2009, in Anglia, are loc un eveniment la fel de surprinzator: protagonistul este un barbat in varsta de 50 de ani – un simplu somer care cauta ceva monede pierdute, cu un metal-detector de-a lungul raului trent, in Staffordshire.

Omul deveni instantaneu cel mai bogat somer din lume, descoperind cea mai impresionanta comoara de pe teritoriul Regatului Unit – peste 4,5 kilograme de aur si 2,5 kilograme de argint – un tezaur evaluat la ametitoarea cifra de 3 milioane de lire sterline, achizitionat de Birmingham Museum & Art Gallery.

Aceste trei cazuri se refera la o  perioada relativ recenta, respectiv in ultimii 15 ani, dar la categoria celor mai interesante comori descoperite vreodata, topul este extrem de dificil de intocmit.

Tezaure precum cel din mormantul lui Tutankamon (Egipt), comoara din Java (Indonesia), atat de disputata comoara de pe galionul Nuestra Senora de las Mercedes (1804), adjudecata in final de Spania, sau tezaurul din Sroda Sleska (Polonia), au declansat furori la nivel mondial, de indata ce au fost descoperite.

 

Dar lista este lunga si cuprinde si alte nume de localitati necunoscute, devenite celebre dupa regasirea tezaurelor cu pricina: Insula Antikythera (Grecia), Panaghiuriste (Bulgaria), Cesarea (Israel), Bactria (Afganistan) sau Buckinghamshire (Anglia), ca sa enumeram doar cateva.

Legendele care le insotesc sunt la fel de fascinante ca si comorile respective, aprinzand imaginatia aventurierilor din mai toate colturile lumii, spre a porni in expeditii temerare, cu scopul de a descoperi noi si noi astfel de tezaure ascunse in locuri din cele mai surprinzatore.

 

Bibliografie:

  1. Terhart, Franjo – Il tesoro dei Templari. Le ricchezze nascoste, titlul original „Der Scatz der Tempelritter”, traducere de Roberta Gado Wiener, 2002;
  2. Valentin Max & Becker, Michel – Sur la trace de la chouette d’or, 1993;
  3. Von Frankenstein, Norbert – Comori pierdute si regasite (Ce si Cum), traducere in limba romana de Mihai Moroiu, 2002.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,282 times, 1 visits today)

1 thought on “Cele mai cautate comori din lume, cele mai ascunse si cele mai interesante comori din lume”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.