Cele mai bune aparitii ale Satanei

 

Carti, filme, televiziune, benzi desenate. Trebuie sa recunoastem ca acolo unde apare El, apare si o enorma putere de fascinatie. Mai mult sau mai putin placute, publicate sau primite de publicul larg sau de specialisti in diverse arii, textele sau imaginile care il evoca sau il invoca, dupa caz, au avut parte de aclamatii sau huiduieli. Unii s-au speriat teribil si si-au scuipat in san, intonant grav cuvantul blasfemie, dar altii au ras copios.

De sute de ani, scriitorii s-au obisnuit sa se inspire din caderea lui. L-au transformat intr-un trickster care se poate metamorfoza, un rebel-erou, un monstru teribil, un tip sarmant si volubil si lista poate continua. O fi el radacina a tot ce-i rau in lumea asta, dar trebuie sa recunoastem ca e versatil.

Am refacut o lista cu portrete ale lui Satan in carti, filme si televiziune care merg pana la Vechiul Testament. Vom lasa la o parte robotii-diavol sau alte creatii SF contemporane, pentru a ne adanci in adevaratele mistere ale creierului omenesc. Vrem sa vedem ce fel de reprezentari au avut oamenii in minte cand s-au gandit la Diavol, la rau, la incarnarea lui.

Sarpele din Geneza

 

Cele mai bune aparitii ale SataneiFoarte multi cred, aici vorbim in special de crestini, ca Sarpele din Geneza este adevaratul rau. El apare chiar in primul capitol din Geneza si o convinge pe Eva sa cada in pacat. Astfel, el o convinge pe Eva sa muste din fructul interzis din Pomul Cunoasterii si astfel ea si Adam sunt alungati din Rai. Asta e o lectie destul de clara si serioasa, nu? Sa nu ai incredere in serpii vorbitori.

Ispitirea lui Hristos in desert

 

ispitirea lui IisusNoul Testament il gaseste pe Satan tinandu-se de aceleasi vechi trucuri, doar ca de data aceasta incearca sa-l corupa pe insusi Hristos, presupusul fiu al lui Dumnezeu. Iisus pleaca intr-un fel de cautare spirituala, un soi de calatorie dupa viziuni in salbaticie si Satan apare si il provoaca sa faca anumite miracole ciudate, ca schimbarea pietrelor in paini. Pictura celebra a lui Juan de Flandes (1496-1519) care a asternut destul de sugestiv aceasta scena in care Iisus pare a spune: O, drace, nu pacalesti pe nimeni deghizat asa!”

Infernul lui Dante

 

Infernul lui DanteO foarte mare parte din imagistica si simbolistica, o si mai buna parte din conceptiile moderne despre iad ne parvin sau sunt influentate de acest mare autor. Un foarte interesant aspect de notat este ca viziunea lui Dante despre Infern sugera mai degraba si era asociata direct cu frigul si nu cu zapuseala. Satan este portretizat ca o fiara uriasa, un monstru literalmente inghetat in mijlocul iadului si atunci cand isi flutura aripile gigantice de liliac provoaca vanturi inghetate infricosatoare. Asa ca vorba veche “cand o ingheta iadul” s-ar putea sa nu mai prinda atat de bine.

Paradisul pierdut al lui James Milton

 

Paradisul pierdut - James MiltonDe Milton mi-e cel mai drag. De ce? Pentru ca a reinventat complet imaginea lui Satan acordandu-i prezumtia de nevinovatie. Textul lui dezbate dilema conform careia Dumnezeu este un tiran din perspectiva lui Satan si ca ingerii cazuti au hotarat sa decada pentru ca e mai bine sa fii rege in iad decat servitor in rai. Milton ne-a aratat ca putina simpatie pentru diavol ne poate schimba mult perspectiva. Cum e sa vezi “istoria” povestita prin ochii invinsului?

Dragonul rosu al lui William Blake

 

Dragonul rosu - William BlakeMiscat profund de versiunea lui Satan de Milton, Blake nu a facut decat sa ridice miza prin capodopera sa –  The Marriage of Heaven and Hell. Deasemenea el a creat si imaginea bestiei in Picturile Marelui Dragon Rosu – Great Red Dragon Paintings, care vor inspira cea mai infricosatoare continuare a Tacerii Mieilor – Silence of the Lambs. Aceasta portretizare este inca un pas in evolutia lui Satan in anti-erou mai degraba decat raufacator sadic si fermecator, caracterizare care va persista pana in zilele noastre. Nu stiu de ce nu va place un Satan tanar, jovial, sarcastic si putin schizofrenic? N-ati vazut oare Shine?

Faust de Goethe

Langa Paradisul Pierdut se poate spune ca opera Faust de Goethe este cea care a influentat cel mai mult descrierea Diavolului. Una dintre cele mai bine scrise carti ni-l prezinta pe  Mephistopheles. Exista zeci de carti pe tema targului faustian, a vanzarii sufletului catre Diavol. Avem chiar suave sugestii despre anumiti oameni de marca, cantareti si nu numai care au facut-o. Targul cu diavolul nu e ceva simplu. Si daca faci targuri din acestea cu fiinte din alte lumi, ar trebui sa le si respecti.

Muzica si Diavolul

 

VenomIn 1968 Rolling Stones lanseaza piesa Sympathy for the Devil si zic ca a prins bine, nu? Cine nu a ascultat vreodata Black Sabbath? Dar pe marele Ozzie Osbourne? Dar putini stiu ca adorau Diavolul, asa-i? Sau asa sustin unii. Iron Maiden au deschis un concert cu urmatoarele cuvinte: “Welcome to Satan’s Sanctuary”. Motley Crue au un cantec numit ” God bless the Children of the Beast!”

S-a spus despre ei ca erau satanisti sau Iluminatti. Despre Marilyn Manson s-a zvonit chiar ca era preot al Bisericii lui Satan. Au fost acuzati de vrajitorie, ocultism, practici ezoterice, muzica cu mesaje subliminale si cate si mai cate. Nici saracii Led Zeppelin n-au scapat. Ce e drept e ca multi dintre ei au ajutat la conturarea unei alte imagini despre diavol – un rocker inrait, cu gusturi bune in muzica, un rebel-erou pe coperta multor discuri. Sau chiar si tapul in alte imagini – trupa Venom – Welcome to Hell.

Copilul lui Rosemary

 

suchsatans8_SlideRomanul lui Ira Levin’s Rosemary’s Baby si adaptarea sa cinematografica a fost primele care au suprapus imaginii de rau absolut a Diavolului inocenta perfecta a unui copil. Aceasta combinatie a fost atat de nelinistitoare incat Copilul lui Rosemary a dat nastere peste noaptea altor doua povesti la fel de terifiante: The Exorcist si The Omen. Copiii-demoni, intruchiparea lui Satan sau a Legiunii au devenit cosmarul multora. Raul poate fi si acolo unde te astepti cel mai putin.

Avocatul Diavolului cu Al Pacino si Keanu Reeves

 

Avocatul DiavoluluiDaca Diavolul ar arata asa sunt sigur ca orice femeie si-ar vinde sufletul. Pe langa ele, ar mai fi si avocati, bancheri, hoti, criminali, dar nu asta conteaza. Al Pacino joaca demential aici rolul unei legende. El insusi devine legenda. Lucru ciudat, sau poate doar o intosatura a scenaristilor, numele caracterului jucat de Pacino este chiar John Milton. Oare cat ar fi stabilit cautiunea un astfel de avocat?

Lucifer Morningstar – Steaua diminetii

Daca exista cineva care poate da viata unui caracter prafuit acela cu siguranta este Neil Gaiman. Tipul si-a facut o cariera nemaipomenita din a reinventa si reimagina figure mitologice in lumea moderna. A luat cel mai faimos inger cazut si l-a transformat in seria Sandman intr-un tip suav ca iadul care conduce un piano bar in Los Angeles.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,005 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.