Cei mai mari dinozauri care au trait pe Pamant

De-a lungul milioanelor de ani, Terra nu a fost populata doar de oameni si in niciun caz nu se poate pune problema sa fi fost populata de animalele salbatice care se gasesc in orice colt al lumii. Evident, este vorba de aproximativ 250 milioane de ani in urma, cand toata hrana si apa Pamantului se aflau in proprietatea dinozaurilor.

 

Faptul ca existau intre 50 000 si 500 000 de specii de dinozauri, fara a include si pasari mezozoice iti poate da fiori reci pe sira spinarii si te face sa iti pui un semn de intrebare: oare care au fost cei mai mari dinozauri care au calcat pe Pamant si cum a putut fi ucisa o diversitate atat de mare de reptile gigantice?

Dinozaurii: de la puterea naturii la stiinta

Cercetatorii nu-si pot explica dimensiunile lor colosale, dar au venit cu o serie de teorii. Pe baza unor studii, expertii au ajuns la concluzia ca dimensiunea enorma a unor specii de dinozauri ar putea fi legata doar de caracteristicile lor particulare.

Cu totii am fi tentati sa credem ca unicul si inegalabilul Tyrannosaurus rex a fost cel mai mare si mai feroce dinozaur din toate timpurile. Ei bine, trebuie sa stim ca acest dinozaur nu este tocmai inegalabil, cum probabil ne-au dat impresia multe filme si seriale cu tema “Jurassic park”, deoarece multe alte specii ocupa podiumul pentru “Cei mai mari dinozauri care au calcat pe Pamant”.

TOP 3 Cei mai mari dinozauri de pe pamant

Locul 1 este detinut de Argentinosaurus, cel mai mare sauropod din toate timpurile. Erbivor fiind, acesta cantarea 80-100 tone, adica echivalent a doua camioane pline cu marfa, ceea ce este enorm de mult. Lungimea sa ajungea la 40 metri, iar comparativ cu acesta, avea capul extrem de mic, gatul lung si coada relativ mare si rigida, tinuta in pozitie aproape orizontala. Ramasitele sale, fosilele, au fost descoperite in Argentina in anul 1993 si dateaza de acum 95 de milioane de ani.

Locul 2 il detine un alt sauropod, numit si Sauroposeidon, care a trait cu aproximativ 100-112 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului mediu. Un exemplar adult ajungea la lungimea de 31 metri, greutatea de 60 tone si inaltimea de 18 metri, deci, daca ar fi trait in zilele noastre, ar fi ajuns cu usurinta pe un bloc cu 4 etaje, dar evident ca nu ne dorim asta, nu-i asa? Numele sau aminteste de zeul marilor, Poseidon, din mitologia greaca.

Locul 3 ii revine lui Spinosaurus, considerat a fi cel mai mare dinozaur carnivor. Avea botul cu falci de crocodil, prevazute cu dinti drepti, lungi si ascutiti, iar pe partea dorsala, de-a lungul coloanei vertebrale o vela imensa, inalta de pana la 2 metri. Paleontologii au estimat lungimea unui exemplar adult la 14 metri, inaltimea la 7 metri si greutatea la 4 tone. Tinand cont de aceste dimensiuni, s-ar putea spune ca aparent Spinosaurusul a fost unul dintre cele mai mari si feroce animale de prada din perioada Cretacicului superior, detronandu-l astfel pe Tyrannosaurus rex.

Lista poate continua cu :

  • Quetzalcoatlus, cel mai mare pterozaur,
  • Liopleurodon, giganticul pliozaur,
  • Shantungosaurus giganteus, cel mai mare hadrosaur care cantarea chiar si de zece ori mai mult decat un elefant,
  • Utahraptor, cel mai mare pradator dotat cu doua arme letale, cele doua gheare uriase de la degetele membrelor din spate, lungi de circa 35 cm, curbate si retractabile,
  • Moschops, cel mai mare therapsid care a trait cu aproximativ 250 milioane de ani in urma,
  • Sarcosuchus, cel mai mare crocodil care a existat vreodata pe Pamanant
  • Shonisaurus, cel mai mare ihtiozaur care a trait in perioada Triasicului superior, cu aproximativ 215 milioane de ani in urma.

Cititi mai multe despre:

 

Ce stim despre dinozauri: secrete, teorii, mistere ingropate

Europa: pamantul dinozaurilor

Secretul vietii pe pamant

S-a descoperit cel mai mare dinozaur japonez

Tigrul cu dinti-sabie: smilodonul

Disparitie sau pe cale de disparitie?

Desi erau niste “monstrii” ingrozitor de mari si fiorosi, acestia nu puteau trai la nesfarsit. Disparitia dinozaurilor se pare ca a fost cauzata de un meteorit de 10 km in diametru, care s-a ciocnit cu Pamantul acum aproximativ 65 milioane de ani. Cand meteoritul a lovit planeta, acesta a fost acoperita de un nor urias de praf care a blocat lumina soarelui si astfel a fost frig si intuneric timp de cateva luni. Odata cu disparitia plantelor au murit si dinozaurii erbivori, iar datorita acestui fapt, dinozaurii carnivori au murit de asemenea, ramanand fara hrana.

Dupa ultimele cercetari se crede ca meteoritul s-a ciocnit de Pamant in apropiere de Mexic, undeva in nord-estul orasul Chicxulub exista un crater urias cu un diametru de 200 km. Craterul se numeste Craterul Chicxulub.

Cu toate acestea, nu toate vietatile au disparut acum 25 milioane de ani. Animalele mici, cum ar fi soparlele, serpii, pasarile sau sobolanii au supravietuit. Stiinta ia in calcul ideea ca un procent mic de dinozauri a supravietuit acestui cataclism planetar si disparitia totala a acestora a fost un proces lent.

Desi majoritatea dintre noi cautam informatii despre aceste fiinte, ar fi fost greu de crezut ca ele au existat vreodata daca nu ar fi fost descoperite oasele fosilizate ale acestora. Dar, dupa cum a declarat savantul persan Javier Cabrera, “Nu suntem pregatiti pentru astfel de secrete”.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,148 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Cei mai mari dinozauri care au trait pe Pamant”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.