Cea mai veche civilizatie din lume


Cum a inceput civilizatia?

Daca doriti sa aflati detaliile exacte despre cea mai veche civilizatie din lume, atunci asta va fi putin dificil deoarece nu exista înregistrari clare legate de o singura civilizatie. În acest articol, am sa va vorbesc despre cele cinci civilizatii care au înflorit în jurul aceleiasi perioade si ar putea fi candidate pentru titlul de cea mai veche civilizatie din lume.

Conceptul de „leagan al civilizatiei” este subiectul multor dezbateri si opinii variate. Figurativ, folosirea leaganului în sensul de locul sau regiunea în care totul este hranit, educat, construit în etapa sa primara, este atribuit lui Spencer in Rollin’s Ancient History care descrie astfel Egiptul.

Civilizatia este definita ca o societate care are o cultura complexa agricola si urbana si care se diferentiaza de alte culturi, ca urmare a complexitatii sociale, precum si a activitatilor variate economice si culturale care sunt o parte integranta a societatii. Acesta este motivul pentru care, atunci când vorbim despre cea mai veche civilizatie din lume,  ne referim la acele societati care s-au dezvoltat social, economic si cultural, si nu la acele asezari de fiinte umane care au trait o existenta nomada.

Leaganul civilizatiei?

Cercetatorii si arheologii au inceput o cautare febrila pentru a-l descoperi. Insa putini  s-au intrebat daca exista doar unul singur. De aici posibilitatile au devenit nelimitate.

Acestea atesta faptul ca nu a existat un singur leagan, ci câteva dezvoltari independente ale civilizatiilor, dintre care cea apropiata Neoliticului Estic ar fi prima. Importanta conform careia a existat o puternica influenta reciproca între civilizatiile timpurii în Cornul abundentei (care include Mesopotamia si Levant) si Asia de Est, este controversata, în timp ce civilizatiile din Anzi si Mesoamerica sunt acceptate ca fiind independent aparute de cele din Eurasia. Daca scrisul este luat ca premisa a civilizatiei, atunci cel mai tânar leagan este în Dinastia Timpurie din Egipt si Sumer ( jemdet Nasr).

Leaganul civilizatiei poate fi una dintre cele cinci locatii prezentate în cazul în care a aparut prima civilizatie. Potrivit multor experti, civilizatiile asa cum le cunoastem si intelegem astazi s-au nascut ca forma si concept în ceea ce se numesteSemiluna Fertila (Mesopotamia), si apoi s-au extins în alte zone din cauza unui stil de viata nomad. Dar acest punct de vedere traditional a fost contestat de multi oameni de stiinta si arheologi. Din punctul lor de vedere nu exista un singur leagan al civilizatiei pentru ca dezvoltarea independenta a civilizatiei a avut loc în mai multe areale geografice cum au fost Mesopotamia, Egipt, Valea Indusului, Shang (Valea Fluviului Galben), si Mezoamerica si Anzii sud-americani. Motivul pentru aceasta credinta în mai multe leagane de civilizatie a dus la observarea si studiul relicvelor din acea perioada. Aceste relicve subliniaza modul în care diferite caracteristici s-au dezvoltat neregulat si independent în aceste civilizatii diferite. Interactiunea între diferitele comunitati din cauza stilului de viata nomad a dus la dezvoltarea unor sisteme comune si tehnici în agricultura, prelucrarea metalului si ceramica, etc.  Prin urmare, este dificil de specificat care este cea mai veche civilizatie din lume, deoarece nu exista niciun raspuns clar la întrebare. Cele cinci civilizatii discutate mai jos sunt concurentii pentru titlul de cea mai veche civilizatie de pe Pamant.

Gordon Childe  a definit dezvoltarea civilizatiei ca un rezultat a doua revolutii succesive: Revolutia Neolitica, (declansand dezvoltarea comunitatilor statornice) si Revolutia Urbana care a sporit tendintele catre asezari dense, grupuri specializate ocupational, clase sociale, exploatarea surplusului, constructii publice monumentale si scrisul.

Mesopotamia

Multi experti, dupa cum s-a mentionat mai sus, cred ca Mesopotamia fiind situata în Semiluna Fertila, este cea mai veche civilizatie din lume. Motivul pentru aceasta este faptul ca Mesopotamia se afla in locul în care râurile Tigru si Eufrat converg, facând zona extrem de potrivita pentru agricultura. Multe societati agrare, prin urmare, s-au stabilit aici. De asemenea, de la Ubaid, civilizatia sumeriana, Akkad, Babilon, si civilizatiile asiriene sunt toate situate în aceasta zona, Mesopotamia este astfel considerata a fi cea mai veche civilizatie din lume. Asezarile pot fi urmarite în Mesopotamia de la începutul epocii bronzului, care dateaza cu mult înainte de 7000 î.Hr.. Cele mai vechi site-uri au fost în Jarmo, iar cele mai vechi orase au fost stabilite în Sumer în perioada Uruk. Mesopotamia, peste ani, a fost condusa de catre greci, persi, mongoli si turci fiind zona pe care o identificam in prezent cu Irakul.

Egipt

Una din cele mai vechi civilizatii din lume, existand dovezi arheologice si antropologice, care arata spre existenta unor asezari în zona, înca din 10000 î.Hr., dar nu exista nici o dovada certa de continuitate. Luand in calcul agricultura ca principala lor sursa de hrana, dar ramâne de solutionare o problema – anume site-uri gasite în alta zona, care pot fi datate în aceeasi perioada si care arata practica de vânatoare si de pescuit. Aceasta este indicat de studii care arata ca terenul din jurul Saharei nu a fost asa arid cum este astazi, si a fost perfect pentru agricultura si pasunat. Asta s-a intampla în jurul perioadei 2500 î.Hr. cand asezarile s-au mutat spre Nil din cauza schimbarilor conditiilor climaterice si neprimitoare, în cazul în care civilizatia s-a stabilit ca o societate mult mai complexa. Civilizatia Egiptului Antic a fost responsabila pentru mai multe mosteniri de durata pentru întreaga umanitate, inclusiv piramide, sistemele matematice, practica medicinei, tehnicilor de prelucrare a sticlei, si, de asemenea, a hârtiei, în forma ei primara.

India antica

Asezarile au existat în zona de dinainte de 6000 î.Hr., deoarece exista dovezi din aceasta perioada. Studiind istoria civilizatiei Vaii Indusului aflam ca aceasta a fost o societate bine dezvoltata. Aceste asezari au fost eficiente cultivand sufficient pentru a se putea intretine si pentru a face comert – aici au fost gasite resturi de cereale, morminte funerare, burghie pentru pietre si cupru, etc, gasite în zona care este in prezent Pakistan. Civilizatia din valea Indusului a cunoscut de timpuriu structuri complexe sociale de la 4000 î.Hr., cele mai importante orase fiind Harappa si Mohenjo-Daro – numele sau inseamna “colina celor morti”. Sistemul de fractie zecimala este unul dintre darurile civilizatiei Vaii Indusului pentru lumea moderna. Tot aici au fost gasite primele cantare, sisteme de canalizare si irigatii, sigilii si alte sculpture mestesugite. Excavarea din site-uri au inceput in anul 1920 si cea mai recenta descoperire a fost în 1999.

China

China este deja anuntata ca cea mai veche civilizatie continua din lume. Relicve datând din 7000 î.Hr. au fost descoperite în China. De fapt, în unele cazuri, variaza datele de referinta între 9000 î.Hr. si 5500 î.Hr.. Exista dovezi de practica agricola, ceramica, unelte de munca, chiar si cresterea animalelor. Civilizatia poate fi urmarita înapoi pâna la stabilirea de statelor- oras în Valea Fluviului Galben în jurul lui 2200 î.Hr.. Dar aceasta afirmatie este contestata de prima dinastie, care este definita arheologic prin dinastiei Shang din China antica care a început domnia sa undeva în jurul anului 1750 î.Hr. Exista foarte putine date verificabile despre asezari anterioare din zona din cauza lipsei de înregistrari scrise sau orice astfel de documente.

Mezoamerica si Anzii sud-americani

În America, cele mai vechi civilizatii s-au situat în America de Sud si Mezoamerica. Cea mai veche civilizatie Mesoamericana a fost civilizatia olmeca care a fost stabilita în jurul anului 1200 î.Hr.. Asezarile au fost urmarite înapoi in 5100 î.Hr., ca urmare a înregistrarilor de cultivare a porumbului de atunci. Unele dintre principalele orase care au fost stabilite în conformitate cu regula olmecilor au fost San Lorenzo si La Venta, care ca si alte orase, se spune ca au avut statui gigantice ale împaratului.

În America de Sud, cea mai veche civilizatie a fost Norte Chico, care a fost un grup de asezari legate intre ele, cu orase mari, la Aspero si Caral.

Inca nu exista înregistrari clare sau metode de datare care ne pot oferi o perioada de timp exacta pentru momentul aparitiei acestor civilizatii. Dar aceste cinci civilizatii au fost predecesorii nostri. Indiferent care dintre acestea este cea mai veche civilizatie din lume, unele dintre cele mai importante inventii si descoperiri, cum ar fi agricultura sau ceramica le pot fi acreditate lor.

Autor Catalin Stanculescu, http://www.descopera.org/cea-mai-veche-civilizatie-din-lume/

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 5,601 times, 1 visits today)

1 thought on “Cea mai veche civilizatie din lume”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.