Cea mai mare ploaie de meteoriti in Rusia

In Rusia s-a inregistrat cea mai mare ploaie de meteoriti din ultimul secol. In plus, aceasta a fost si cea mai distructiva.

Asteroidul care a explodat deasupra Rusiei vineri a pornit de la cea mai mare explozie de acest gen inregistrata in mai mult de un secol, cel putin asta sustin oamenii de stiinta occidentali. Si chiar mai neobisnuit pentru un meteorit la intrarea in atmosfera, a cauzat numeroase distrugeri, cea mai mare parte din zbor, astfel unda de soc prea brusca si deosebit de violenta a lovit orasul Chelyabinsk in plin. Ea a lovit in aceeasi zi in care astronomii observau uimiti cum un alt mare meteorit a ratat pamantul cu doar 17200 mile, si expertii se intreaba daca cele doua evenimente au avut cumva legatura. Unii au speculat initial ca Pamantul a trecut printr-un roi de asteroizi, dar meteoritul rus a venit din alta directie.

 “Nu exista nicio legatura aici”, a declarat Paul Chodas, un om de stiinta care se ocupa de programul de supraveghere al spatiului de la NASA. “Se pare ne-am nimerit intr-un adevarat poligon de tragere cosmic. Au fost doua evenimente foarte rare care s-au intamplat in aceeasi zi. Este doar pura coincidenta”.

 Bazandu-ne pe calcule preliminare putem spune ca intrusul sistemului solar care a zguduit Celiabinsk cantarea aproximativ 7.000 de tone si avea aproximativ 50 picioare in diametru atunci cand a intrat in atmosfera cu peste 40,000 mph la aproximativ 09:20, ora locala, a declarat Peter G. Brown, un profesor de fizica de la Universitatea din Western Ontario. Brown si-a bazat calculele pe undele de sunet de frecventa joasa care s-au deplasat pana in Alaska. O retea mondiala de astfel de senzori asculta aceste vibratii, prea mici pentru a fi auzite de catre oameni, pentru a verifica interzicerea testelor nucleare. 

Expertii rusi estimeaza o dimensiune mult mai mica, de doar 10 metri latime si 10  tone. asteroidul traversan cerul in circa jumatate de minut declansand un boom sonic furtunos. (Asteroizii sunt roci care orbiteaza, de obicei, intre Marte si Jupiter, ele sunt numite meteoriti atunci cand intra in atmosfera Pamantului).  Asteroidul a fost probabil compus din alte materiale decat metal solid, astfel incat frecarea si presiunea din atmosfera a crescut si a explodat la o inaltime de 12 pana la 15 mile deasupra suprafetei Terrei. El a declansat echivalentul a 300.000 de tone de TNT in energie, a spus Brown, desi sustine ca estimarea lui initiala ar putea fi revizuita ca fiind mai mare, adevarul fiind undeva la probabil, 500.000 de tone de TNT. Bomba atomica care a distrus Hiroshima in timpul al doilea razboi mondial a avut echivalentul a 15.000 de tone de TNT. “Acesta este cel mai mare eveniment inregistrat dupa evenimentul Tunguska din 1908”, a spus Chodas. La 30 iunie 1908, explozia unui meteorit, considerat a fi un asteroid, a aplatizat milioane de copaci acoperind peste 800 de kilometri patrati intr-o zona indepartata din padurea siberiana, in mare parte nelocuita din centrul Siberiei la circa 1.200 km distanta de evenimentul de vineri. La o conferinta de presa, vineri dupa-amiaza, Bill Cooke, care conduce biroul care supravegheaza spatiul cosmic de de la Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama, a declarat ca acesta a fost un asteroid, nu o cometa. La punctul cel mai indepartat de Soare, acesta era la o distanta de 2,5 ori mai departe ca si Pamantul, inainte sa fie tras mai aproape de calea sa eliptica, si sa viziteze Pamantul in acest mod tragic.

Aceste avertizari ar trebui luate in serios. Natura ne-a demonstrat ca tehnologia nu ne poate apara de hazard. Cel putin nu inca.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 688 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.