Ce sunt satelitii Starlink, coronavirusul si internetul pe Marte?

Daca v-ati intrebat ce sunt luminitile de pe cerul Romaniei care vin in fiecare seara la orele 21:30. ati nimerit bine! Daca ati presupus ca sunt OZN-uri, adresa spitalului de psihiatrie o gasiti in alta parte.

Ei bine, intr-o Romanie in care lumea s-ar fi imbulzit la biserica in noaptea de inviere, daca nu era ordonanta militara in vigoare, unii pionieri ai tehnologiei lanseaza sateliti de ultima generatie. Este vorba de compania vizionarului Elon Musk. Unii zic ca s-ar fi aliat cu Bill Gates si arunca din sateliti coronavirus peste populatia nestiutoare. Dar noi stim mai bine, nu?

Cititi mai multe despre Top 10 mituri si teorii ale conspiratiei despre coronavirus si epidemia COVID 19

 

Ce sunt satelitii si la ce folosesc?

Satelitii sunt obiecte create de om, nu de extraterestrii asa cum presupun unii adepti ai teoriilor conspiratiei. Pentru ca omul a ajuns pe Luna.

Satelitii sunt de foarte multe feluri:

  • sateliti de observare a Pamântului civili si militari (adica aia pe care ii vezi in filmele cu spioni sau ala prin care l-au vazut pe Osama)
  • sateliti de comunicatii (asa functioneaza avioanele sau navele pe ocean)
  • sateliti de navigatie (celebrul GPS din telefoane care te ajuta sa ajungi cu masina la destinatie)
  • sateliti meteorologici (cei care iti ca ploua inainte sa toarne cu galeata)
  • sateliti de cercetare (aici intra diverse precum cercetarea calotei glaciare de la poli)

 

Statiile spatiale precum Statia Spatiala Internationala si navetele din spatiu intra si ele in categoria satelitilor pentru ca sunt lansate in spatiu si orbiteaza in jurul Pamantului.

Felul in care functioneaza un satelit este destul de simplu, operand in trei pasi:

  • acesta primeste un semnal de la o statie care emite de pe Pamant (uplink);
  • satelitul preia acest semnal si il amplifica;
  • satelitul transmite acest semnal amplificat spre o statie de receptie (downlink), dar la o frecventa diferita.

Daca ne gandim putin ne-am da seama ca multe lucruri de azi nu ar fi posibile fara sateliti.

Cititi mai multe despre Mituri despre aselenizarea pe Luna

 

Ce sunt satelitii Starlink si cum functioneaza?

Satelitii companiei Space X, condusa de miliardarul Elon Musk, au scopul de a imbunatati calitatea legaturii de internet la nivel mondial.

Practic, este vorba de o retea de sateliti care va acoperi intreg Pamantul la peste 500 km.

Lansarea oficiala a serviciului de internet va avea loc la finalul anului 2020. In 2021 va incepe extinderea la nivel global. Au fost deja lansati 422 de sateliti din cele cateva mii care vor compune reteaua Starlink. Fiecare din acesti sateliti au 200 kg, panouri solare si propriul sistem de propulsie.

Satelitii vor obita Pamantul fiind in continua miscare, insa marele lor avantaj este ca sunt mai aproape de Pamant si vor oferi o conexiune mai buna la internet. Si o viteza mai mare.

Primul grup de sateliti a fost lansat in mai 2019, iar SpaceX continua sa gandeasca la nivel mare intentionand sa vanda o parte din sateliti in scop militar, stiintific sau de cercetare.

 

Ce probleme ridica satelitii din trenul Starlink Space X?

Principala ingrijorare a venit din partea astrononilor care se plangeau ca nu vor mai avea parte de un “cer curat” din cauza miilor de sateliti ce se invart pe orbita joasa a Pamantului.

Insa alta problema ar fi determinata de numarul mare de resturi spatiale despre care am mai scris aici. Insa SpaceX a venit cu o solutie si aici, promitand ca vor reduce 90% din satelitii lor, o rata de succes mai mare decat a NASA. Satelitii SpaceX vor orbita si vor fi functionali in jur de 5-7 ani.

Totusi vorbim despre o investitie in proiectare, construire si lansare estimata in 2018 la 10 bilioane de dolari americani. Prototipurile satelitilor au fost create in 2015. Primul set a fost lansat in mai 2019 cand primii 60 de sateliti s-au invartit in jurul Pamantului.

SpaceX vrea sa fie provider de internet in nordul SUA si in Canada pana la finalul lui 2020. Pana atunci ar trebui sa fie pe cer circa 1.584 de sateliti.

Proiectul va putea prelua pana la 50% din comunicatii si pana la 10% din traficul de internet local din orasele foarte mari.

Starlink, un fel de “legatura de stele” este denumirea oficiala din 2017, nume inspirat de cartea  The Fault in Our Stars, “Sub aceeasi stea”, de John Green.

Prima testare a retelei de internet a avut loc in octombrie 2019 cand Elon Musk a postat pe Twitter folosind aceasta tehnologie.

Teoretic, pe langa primii 1.584 de sateliti orbitand la 550 km ar mai trebui sa fie lansati inca 2.825 de sateliti la 1.110 km altitudine si inca 7.500 la 340 km altitduine. Daca totul va decurge conform planurilor, vor exista 12.000 de sateliti Starlink ai SpaceX pe cer pana in 2021. Cu o posibila extindere pana la 42.000 de sateliti in viitor.

Citeste mai multe despre Unde ajunge gunoiul spatial?

 

Internet de mare viteza pe Marte?

La ce ne-ar trebui internet pe Marte? Ei bine, Elon Musk s-a gandit si la asta. Si mult inainte de a pune piciorul pe Marte. SpaceX intentioneaza sa foloseasca conexiunea prin internet la satelit in zonele urbane de pe Pamant la inceput. Dar acesti bani ii vor ajuta sa-si finanteze planurile de lansare spre Marte.

Iar cand vom ajunge pe Marte vom avea nevoie cu siguranta de un sistem de comunicare cu Pamantul.

In 2015, Elon Musk nu a fost singurul care s-a lansat intr-o asemenea mareata intreprindere. Richard Branson si-a anuntat investitia in OneWeb, o companie asemanatoare care trebuia sa lanseze circa 700 de sateliti.

Deja in 2017, Elon Musk se astepta sa castige 30 bilioane de dolari americani pana in 2025. Tehnologia Starlink se bazeaza in special pe chipurile wireless produse de Broadcom.

Tot in 2015, cei de la Samsung si-au anuntat si ei intentia de a trimite pe orbita Pamantului 4.600 de sateliti la 1.400 km inaltime. Acestia puteau oferi 200 GB pe luna pentru 5 bilioane de useri. Dar pana in 2020 nu s-a mai auzit nimic de intentia Samsung.

Cei de la Telesat au anuntat si ei in acelasi an 117 sateliti pana in 2021. Gigantul Amazon s-a inscris si el in cursa, planuind sa lanseze circa 3.000 de sateliti in urmatorii 10 ani in ceea ce au numit “Proiectul Kuiper”.

Citeste mai multe despre Cel mai ciudat loc de pe Pamant: cimitirul navelor spatiale

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 627 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Ce sunt satelitii Starlink, coronavirusul si internetul pe Marte?”

  1. Pingback: Top 10 mituri despre 5G, apocalipse si sclavie mondiala | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.