Ce stim despre dinozauri?

Lumea Pierduta

Cele mai recente descoperiri preistorice

Extinctia dinozaurilor doar presupusa?

Dinozaurii au supravietuit mai mult de 700.000 de ani dupa ce pamantul a fost lovit de un meteorit masiv care se credea initial ca a provocat disparitia lor, conform unui nou studiu.

Testele efectuate pe un os fosilizat al unui dinozaur ce manca plante, descoperit in New Mexico, au constatat ca acesta avea doar 64.8 milioane ani vechime.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Alberta, Canada, au declarat ca este posibil ca in unele zone vegetatia nu a disparut complet si un numar de specii de hadrosaur au supravietuit.

T-rex vana numai prazi mari

Tyrannosaurus rex urmarea numai prazi mari, potrivit unui studiu care respinge ipoteza ca animalul a fost in primul rand un necrofag.

Oamenii de stiinta sustin ca T-rex a fost intr-adevar un vanator formidabil, zonele de vanatoare fiind foarte intinse. In acest fel, T-Rex ar putea fi comparat cu ursii polari si leii, ambele specii fiind capabile sa parcurga distante mari pentru a-si gasi hrana, conchid expertii de la Societatea Zoologica din Londra.

Cei mai multi dinozauri au fost vegetarieni

Cei mai multi dinozauri au fost vegetarieni, mai degraba decât consumatori formidabili de carne, sugereaza studiul.

Un nou studiu de la Field Museum din Chicago facut pe dieta a 90 de specii de dinozauri theropozi a contestat opinia conventionala ca aproape toate therapodele isi vanau prada, in special cei mai apropiati de stramosii pasarilor.

Mai degraba a aratat ca printre dinozaurii mai cunoscuti sub numele de pasari se hraneau cu planta coelurosaurs, iar acesta a fost un mod comun de viata.

Dieta lor, de asemenea, i-a ajutat sa supravietuiasca si sa exploateze noile medii devenind cel mai de succes grup de dinozauri pe parcursul perioadei Cretacic, 145-65 milioane de ani in urma.

 

  Pterozaurii ” zburau ca avioanele de hartie”

Pterozaurii zburau ca avioanele de hartie, alunecand incet pe briza tropicala si aterizand incet pentru a-si proteja oasele delicate, sugereaza un nou studiu.

Zborul reptilelor, care au trait in acelasi timp cu dinozaurii, au inclus unele specii de marimea unor aeronave usoare.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bristol au construit modele de aripi din fosilele unor pterosauri si le-au testat intr-un tunel de vant.

Ei au descoperit ca pterozaurii ar fi fost prea lenti si flexibili pentru a putea infrunta curajos vanturile turbulente sau vremea furtunoasa, ca albatrosii în Oceanul de Sud astazi.

“Pasarea-teroare” – o creatura preistorica care te ciugulea pana la moarte

Oamenii de stiinta au descoperit o pasare care isi utiliza ciocul ca pe un instrument mortal de tortura.

Aceste ciudate pasari de 90 de kilograme, care au trait in America de Sud isi foloseau ciocurile gigantice, incovoiate si ascutite pentru a teroriza prada si pentru a ucide.

Tacticile acesteia, oficial numita Andalgalornis, au fost dictate partial de marimea si constructia sa asemanatoare cu a unui emu, ceea ce a facut vanatoarea in orice alt mod extrem de dificila si, eventual fatala, au declarat oamenii de stiinta.

“Creaturile astea nu puteau ucide altfel. Nu puteau intra in lupta corp la corp cu prada. Ei au trebuit sa stea inapoi si sa danseze în jurul ei lovind-o repetat si sustinut cu ciocurile”, a declarat Lawrence Witmer de la Universitatea din Ohio, Colegiul de Medicina Osteopatic.

Ritualurile de împerechere ale dinozaurilor erau mai elaborate decat ale paunilor

Noi cercetari în pterozauri si pelycosaurs – stramosii mamiferelor moderne – au demonstrat ca elaboratele tetiere si vele de pe spate au fost dezvoltate in scopul selectiei sexuale.

Pana in prezent, multi au crezut ca aceste anexe sau apanaje reglau temperatura corpului sau ii ajutau sa schimbe directia in timp ce zburau.

O echipa de la universitatile din Hull, Portsmouth si Australia de Vest a constatat ca pterozaurii preistorici au  evoluat cu aceste tetiere elaborate pentru a ii ajuta sa atraga cei mai buni parteneri sexuali in timp ce pelycosaurs, un grup de stramosi indepartati, si-au dezoltat vele fantastice de-a lungul spatelui lor cu scopul de a elimina concurentii.

Dinozaurii au avut creste si pistrui

Cercetatorii au afirmat luna trecuta ca ar putea dezvalui concludent pentru prima data adevarata culoare a dinozaurilor cu pene care au umblat pe pamânt cu mai mult de 100 de milioane de ani inainte. Aceasta a fost “roscat si portocaliu”.

Dar acum, un alt studiu a venit cu noutati interesante, chiar mai mult – altii au penaj “ruginit” sau maro.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Yale au aratat descoperirea lor in revista “Science” si au creat o ilustrare a modului in care un dinozaur ar fi privit folosind indicii microscopice de la o fosila gasita în China.

Primii dinozauri au avut dungi galbene si albe

Dinozaurul Sinosauropteryx, care a trait acum 100 milioane de ani, a avut parul simplu – precursorii penelor – in portocaliu si inele albe în jos pe coada.

Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea ca penele au venit inaintea aripilor, deci nu ar fi fost folosite initial pentru zbor sau izolare, ci pentru afisare, afirma Mike Benton, profesor de paleontologie la Universitatea din Bristol.

Dinozaurii au muscatura veninoasa

Dinozaurii dintr-o specie comuna cu Velociraptorii s-au dovedit a fi avut o muscatura otravitoare.

Oamenii de stiinta au descoperit o fosila a unui raptor cu pene cu coltii canelatii care aproape sigur livrau venin.

Ei cred ca alti membri ai familiei dromaeosaur poate avea astfel de dinti, de asemenea, pentru a ucide sau imobiliza prada cu otrava.

Sinornithosaurus a fost o ruda apropiata a Velociraptorului, unul dintre starurile din filmul Jurassic Park.

Dinozaurii au fost ucigasi “cu sange fierbinte”

Departe de “soparla teribila”, cum numele lor grecesc implica, dinozaurii au fost mai aproape de oameni decat de reptilele cu sange rece, sugereaza un nou studiu.

Creaturile, cum ar fi Tyrannosaurus Rex aveau sânge cald, cu metabolism ridicat atletic, care ar putea supravietui in toate tipurile de conditii de frig si mediu aspru.

Noi dovezi par sa confirme ca aceste creaturi antice au fost endotermice ca si descendentii lor moderni – pasarile.

Departe de a fi greoi sau fiare lente, e foarte posibil sa fi fost agili si activi. Acest avantaj insa ar fi avut si parti negative – aceasta ar fi necesitat hranire zilnica. In cazul în care hrana a devenit limitata la momentul cand dinozaurii au disparut acum 65 milioane de ani, acest lucru ar fi facut supravietuirea mult mai grea.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,967 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Ce stim despre dinozauri?”

  1. Pingback: Cei mai mari dinozauri care au trait pe Pamant | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.