Ce influenta au jocurile video asupra creierului uman?

Jocurile video iti topesc creierul, iti strica ochii si te transforma intr-o persoana violenta. Comentariile negative legate de influenta jocurilor video asupra oamenilor sunt atat de frecvente incat aproape ca incep sa devina niste simple clisee.

Sunt insa aceste opinii adevarate sau false?

Unii specialisti spun ca da, altii spun ca nu. Adevarul absolut este ca si in multe alte situatii, undeva la mijloc. Jocurile video pot avea atat efecte pozitive asupra creierului si a comportamentului uman cat si negative. Cheia echilibrului dintre aceste doua notiuni este la noi, cei care ne aventuram in aceasta realitate virtuala a jocurilor video.

 

Jocuri pe Xbox, Nintendo, Playstation sau orice alta platforma, jocuri pe calculator sau orice alt fel de joc video! Cum influenteaza acestea copiii si educatia lor?

 

Unele jocuri te fac mai destept, altele nu!

 

Cercetatorii de la Universitatea din Montreal au realizat un studiu care spune ca jocurile de tip shooter la persoana intai (adica cele in care adevaratul Rambo esti tu, gen Counter Strike) duc la distrugerea unor celule din zona creierului numita hipocampus. Nu ar fi o problema foarte mare, pana la urma oamenii stiu mai multe metode care duc la distrugerea celulelor din creier, gen dependenta de droguri sau consum excesiv de alcool, dar se pare ca acest hipocampus controleaza direct memoria, invatarea si emotia. Acelasi studiu a concluzionat ca aceste tipuri de jocuri (shooter-ele) slabesc puterea creierului celor tineri si ii pot predispune mai tarziu in viata la diferite forme de dementa. Dar inainte sa decideti ca trebuie sa va puneti de urgenta Xbox-ul pe olx trebuie sa stiti ca acest studiu este unul restrans iar acest aspect denota ca nu este neaparat reprezentativ.

 

Pe cine ar trebui sa credem atunci? In acest domeniu de cercetare exista foarte multe pareri pro si contra si care culmea mai sustin si faptul ca este foarte greu sa stabilesti cu exactitate daca jocurile video fac mai mult rau sau mai mult bine! Si va mai numiti cercetatori? Am impresia ca ne lovim de o situatie foarte similara care se petrece la noi in tara. In fiecare pub si bar romanesc gasesti cate un specialist in fotbal, mai ceva ca Mircea Lucescu. Ei bine iata cateva pareri argumentate pro si contra in ceea ce priveste efectele jocurile video asupra creierului uman.

 

Jocurile video iti ajuta creierul sa se extinda

 

In anul 2013 psihologul Simone Kuhn a studiat efectele expunerii prelungite ale creierelor unor tineri adulti la jocurile video si a concluzionat ca mai multe zone cu materie cenusie s-au extins in mod considerabil. Kuhn si-a studiat subiectii dupa ce au jucat timp de doua luni, cate 30 de minute in fiecare zi, jocul Super Mario 64. Dupa aceasta perioada subiectilor le-au fost scanate creierele si s-a ajuns la concluzia ca hipocampusul, cortexul prefrontal si cerebelul au crescut. Cortexul prefrontal este direct implicat in planificarea strategica, hipocampusul este direct relationat cu memoria, in mod special hipocampusul drept cu orientarea in spatiu iar cerebelul este responsabil de buna functionare a “motorului” nostru. In ceea ce priveste jocurile video violente, se pare ca cei care le joaca preiau din acest comportament atunci cand sunt in mediul offline fiind predispusi chiar la comiterea de infractiuni.

 

Jocurile video te fac mai constient si mai fericit

 

Alti cercetatori, alte concluzii. O parte dintre ei au descoperit ca prin intermediul jocurilor video, gamerii reusesc sa isi satisfaca trei nevoi psihologice foarte importante. Prima este nevoia de a te simti competent iar jocurile video ajuta la acest capitol odata cu avansarea in timpul unui joc de la un nivel la altul.

A doua nevoie satisfacuta de lumea virtuala a jocurilor video este nevoia de a relationa cu alte persoane intr-un mod semnificativ, iar jocurile video ofera aceasta posibilitate prin prisma variantelor multiplayer dar si in cadrul retelelor de socializare si a anumitor forumuri, acolo unde gamerii se strang si isi marturisesc experientele virtuale.

Ultima nevoie satisfacuta este cea a autonomiei, ideea ca trebuie sa fim stapanii propriului destin. Poate ca jocurile satisfac cel mai bine chiar aceasta nevoie pentru ca mai ales in shootere, personajul principal trece prin tot felul de situatii si pericole in drumul sau de a se descoperi si de a invinge raul. Nu are rost sa generalizam dar problema este ca foarte multi tineri din ziua de azi simt atat de intens aceste concluzii incat prefera sa fie competenti, sociabili si autonomi doar in cadrul jocurilor video. De exemplu, tinerii stiu foarte bine, exista un joc offline foarte foarte greu de trecut. Acesta se numeste BAC. Nimeni nu intelege de ce creatorii jocului il fac atat de greu!

 

Mai putina empatie din cauza jocurilor video

 

Un studiu american a relevat ca gamerii care se expun jocurilor violente precum Grand Theft Auto au o capacitate de empatie mult mai redusa fata de reprezentantele sexului frumos. In acest joc femeile sunt prezentate ca niste obiecte sexuale si din aceasta cauza multi baieti adolescenti au reactionat nepasatori si manifestand mai putina empatie la vizualizarea unor fotografii care ilustrau femei ca fiind victime ale violentei domestice.

Cercetatorii spun ca daca urmaresti un film al carui personaj principal este un sexist reusesti sa pastrezi o distanta emotionala fata de el dar daca esti un adolescent care controleaza un personaj sexist intr-un joc video, poti sa fii afectat serios la nivel de ganduri, sentimente si comportament, cel putin pe termen scurt.

 

Jocurile video iti imbunatatesc vederea

 

Un studiu canadian de aceasta data (de fapt toata planeta se joaca jocuri video, inclusiv cercetatorii)  spune ca jocurile video pot imbunatatii considerabil vederea persoanelor cu deficiente de vedere. Studiul a testat sase adulti cu varste cuprinde intre 19 si 31 de ani care s-au nascut cu cataracta la ambii ochi. Desi suspectii si-au rezolvat problemele prin intermediul unor operatii chirurgicale si au purtat lentile de contact toata copilaria, nu erau capabili sa citeasca literele scrise cu caractere mici.

Ei bine, dupa ce au jucat un shooter la persoana intai mai bine de 40 de ore pe luna pentru o perioada mai lunga de timp, vederea lor s-a imbunatatit suficient cat sa citeasca cateva randuri pe care nu le puteau citi anterior in cabinetul oftalmologului.

 

Cea mai dulce concluzie, jocurile video sunt ca si vinul

 

Un expert in stiinte cognitive, Dr. Daphne Bavelier, spune ca jocurile video de actiune au foarte multe avantaje in termeni de atentie. Adica acestea ajuta in primul rand la imbunatatirea capacitatii de a urmari obiecte in mediul exterior. De exemplu cand conducem o masina suntem cu ochii pe celelalte masini din jurul nostru, suntem atenti la pietoni, iar aceste aspecte ne ajuta la a conduce in siguranta.

Bavelier compara efectele jocurilor video asupra creierului cu efectul pe care il are vinul asupra sanatatii, bineinteles daca ambele exemple sunt consumate in doze echilibrate. In general tot ceea ce este consumat in exces este daunator. Tindem sa credem asadar ca aceste concluzii sunt mai mult pozitive decat negative si mergand tocmai pe aceasta prezumtie cercetatorii spera sa asiste in viitor la crearea de jocuri video folositoare pentru educatie si pentru reabilitarea mai multor tipuri de pacienti.

 

Nici nu are insa rost sa ne gandim pentru moment la viitorul jocurilor video care se pare ca vor sta sub semnul realitatii virtuale. Adica vom socializa de acasa doar cu o pereche de ochelari pe fata, vom avea “contacte intime” imaginare si practic vom trai o fictiune crezand ca traim si ca aceasta este realitatea. Nu ca realitatea ar fi atat de splendida dar sincer prefer sa imi ametesc hipocampusul cu o bere in mana povestind la un gratar cu prietenii mei.

 

 

[author] [author_image timthumb=’on’][/author_image] [author_info]Radu Ionut Daraban este jurnalist si producator audio de peste 14 ani. Editor de imagine si sunet, lucreaza cu importante publicatii online.. Dedicat si pasionat, Radu se va ocupa de subiectele fierbinti si dilemele sociale din media.[/author_info] [/author]

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,206 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Ce influenta au jocurile video asupra creierului uman?”

  1. Pingback: Mituri despre creier: mesaje subliminale, cum vedem culorile si cum influenteaza alcoolul creierul | Mythologica.ro

  2. Pingback: Mituri digitale – ce este etic in online? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.