Ce este Tantra?

Yoga si Tantra formeaza esenta primordiala a spiritualitatii si traditei indiene. Desi a ramas un secret pentru initiati de-a lungul secolelor, s-au scris foarte multe despre aceasta tehnica-filosofie. Unii au considerat-o un manual despre sex si culmile placerii, altii cred ca are un profund simbolism ce ramane opac fara indrumare. Tantra ramane difuza si misterioasa, desi este practicata in multe forme din Tibet pana in America.

Psihologie si filosofie pentru cativa, magie si spiritualitate pentru multi. Tantra ofera o imagine de ansamblu a fiintei umane structurata pe niveluri, o viziune.

Tantrismul recunoaste in kundalini sursa energiei misterioase din univers. Tantra vede universul ca foarte complex, o panza multidimensionala de energii invizibile. Tantra este numita si Vama Marga – Calea Mainii Stangi.

Insa Calea nu este cea recomandata de asceti prin post si rugaciune, ci prin placere si beatitudine.

tantraTantra – calea placerii si templul uman

Textele sustin ca nimeni nu poate obtine perfectiunea spirituala prin tehnici dificile si plitctisitoare. Ea poate fi atinsa doar prin indeplinirea dorintelor. Acelasi proces care ne poate aduce moartea si decaderea, venin si rau, poate fi folosit intelept si transformat intr-un miracol ce vindeca sufletul.

Corpul uman este un templu, atat biologic cat si mental. Structura corpului la nivel micro este aceeasi cu cea a universului la nivel macro.

Sexualitatea este sanctificata. Experienta sexuala, considerata uniunea dintre principiile absolute, are un loc foarte important in traditiile tantrice.

Tantra nu vede nimic “secret” sau “rusinos” la corpul uman. Deasemenea, nu intelege conceptul de impuritate in aceasta privinta. Viziunea si conceptia este mult diferita de ceea ce suntem obisnuiti noi, occidentalii. Sexualitatea este privita printr-o perspectiva sacra. Femeia este vazuta ca simbol al Mamei Divine – Parashakti, iar barbatul este insusi Shiva. Uniunea este Samarasa.

 

Puteti citi si despre:

Ce este yoga?

Puterile incredibile ale anticilor siddhari, sfintii Indiei

 

 

Mitologia Tantra si India

Daca mentionezi unui indiana despre tantra se va gandi automat la un siddhi dezvelit, fumand ganja, cu un craniu in mana, stand intr-un shamshan ghat. Daca ii spui unui occidental se va gandi automat la sex. Daca vei cauta pe internet vei gasi numai pozitii sexuale. Asocierea intre tantra si “imoral” intervine imediat. Tantra a fost apoi asociata cu magia neagra, sacrificiul animalelor si alte practici.

Intre timp a aparut o adevarata industrie legata de “sexul tantric” sau “masajul tantric”. Tantra este cu totul altceva.

Exista si practici esoterice tantrice, dar si literatura obscena si ritualuri ciudate. Ca in orice padure exista uscaturi.

tantraTantra – parte integranta a sistemului din hinduism

Tantra face parte din hinduism la fel cum hidrogenul este compus in apa. Ea se afla in orice sistem de veneratie din India si nu poate fi separat de hinduism.

Insa acest aspect nu este un sistem unitar precum vedele sau alte filosofii hindu. Este o acumulare de practici si idei hinduse, din timpuri indepartate. Nasterea sa este gasita in vede, dezvoltarea in upanisade, purane si smritis. Insa cresterea nemaipomenita si-o gaseste in buddhism.

Un aspect notabil este Puja, modul de adorare din case si temple.

Tantra in toate aspectele vietii

Aceasta filosofie practica este elementul esential pentru hinduism. Daca vedele ne ofera cunostinte si iluminare, tantra ne ofera un ghid practic in a le atinge.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 6,447 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.