Vaccinul, ca scut impotriva agresorilor patologici in general, a cunoscut de-a lungul timpului evolutii cu adevarat spectaculoase, propunandu-se fara indoiala ca principal element de utilizat in lupta impotriva celor mai temute boli din istorie.
Dar nu in toate cazurile pandemiile sau epidemiile grave au avut parte de un astfel de tratament, intrucat vaccinul nu fost descoperit la timp pentru a putea salva milioane de vieti intr-un interval relativ redus; exista insa situatii in care valul contagierilor a atins cifre exasperante pentru ca nu se identifica adevarata cale de transmitere a bolii – un motiv intemeiat pentru a se incuraja in pemanenta proiectele de largire a domeniilor de cercetare si studiu in sectorul sanatatii.
Nici pana in ziua de azi nu s-a realizat un vaccin eficient care sa se poata propune drept pavaza impotriva ravagiilor produse de SIDA de pilda, ci s-au inregistrat succese in acest context doar prin campaniile de informare si prevenire, dupa ce s-a identificat adevarata sa cale de transmitere.
La fel de trist este si faptul ca inca nu se poate lupta eficient impotriva cancerului, chiar daca nu este o boala contagioasa – in era in care tehnologia si realizarile stiintei au reusit sa atinga nivele impresionante, inca nu detinem o formula justa pentru a rezolva aceasta problema spinoasa.
In ceea ce priveste lupta impotriva Covid-19, s-au obtinut intr-un interval de timp relativ scurt, gratie tehnologiei si eforturilor extraordinare ale echipelor internationale de specialisti, vaccinuri eficiente produse de diferite case farmaceutice.
Cu referire la multiplele ezitari ale populatiei in ceea ce priveste vaccinarea anti COVID-19, principalele orientari negative au la origini patru tipuri de justificari:
- refuz sa ma vaccinez pentru ca ma tem de introducerea in organism a unei substante ale carei efecte colaterale nu se cunosc inca pe deplin;
- refuz sa ma vaccinez pentru ca nu am incredere intr-un vaccin obtinut atat de rapid;
- refuz sa ma vaccinez pentru ca mi se introduce in corp un microcip menit sa-mi urmareasca orice miscare;
- refuz sa ma vaccinez pentru ca oricum virusul va suferi mutatii semnificative iar vaccinul nu va avea efect asupra noilor forme.
Indiferent de motivele pentru care anumite persoane manifesta rezerva fata de vaccinarea anti COVID-19, campania de informare in materie, lansata concomitent de catre oficialiatile romane si europene deopotriva, raspunde necesitatilor impuse de starea de urgenta creata de pandemia in curs, oferind informatii bine documentate si raspunsuri competente la eventualele nedumeriri ale populatiei.
Masuri adoptate la nivel national
In Romania a fost creata o platforma nationala de informare cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19 (https://vaccinare-covid.gov.ro/), la nivelul careia se regasesc detalii cu privire la aprobarea vaccinurilor autorizate si monitorizarea procesului de vaccinare, centrele de vaccinare drive-through, beneficiile efectuarii vaccinului, etapele vaccinarii si posibilele efecte colaterale.
In tara noastra vaccinarea prezinta trei caracteristici fundamentale, fiind:
- Gratuita;
- Voluntara;
- Sigura.
Potrivit datelor publicate oficial de catre autoritati romane, vaccinurile anti COVID-19 aflate in prezent in curs de evaluare sau autorizate, sunt urmatoarele:
- Vaccinul Comirnaty, produs de BioNTech & Pfizer (BNT162b2): se administreaza in doua doze la interval de 21 de zile conform autorizarii, persoanelor de la 16 ani in sus;
- Vaccinul Moderna Biotech (mRNA-1273): se administreaza in doua doze la interval de 28 de zile conform autorizarii, persoanelor de la 18 ani in sus;
- Vaccinul AstraZeneca & Oxford University (ChAdOx1-SARS-CoV-2), administrabil in doua doze, la interval de 28 de zile (studii clinice aflate in cea de-a treia faza), persoanelor de la 18 ani in sus;
- Janssen-Chilag International N.V. (Ad26.COV2.S): administrabil fie in unica doza fie in doua doze la interval de 56 de zile (studii clinice aflate in cea de-a treia faza), persoanelor de la 18 ani in sus.
In afara vaccinurilor mai sus mentionate, in China si in Rusia au fost lansate campanii de vaccinare impotriva COVID-19 pentru uz public general, produse de un afiliat al gigantului farmaceutic Sinopharm si respectiv vaccinul cunoscut sub denumirea de Sputnik V, produs in Rusia de catre Centrul National de Cercetare Epidemiologica si Microbiologica N.F. Gamaleja din Moscova.
In Romania, etapele vaccinarii impotriva COVID-19 sunt descrise in detaliu in cadrul documentului intitulat „Strategia de Vaccinare Impotriva COVID-19”, la nivelul caruia se definesc principiile si valorile adoptate la vinel european precum si recomandarile elaboratea de OMS in vederea sustinerii procesului de vaccinare in sine, precum si a fazelor de distribuire a vaccinurilor in maniera eficienta la nivel general.
„Siguranta, calitatea si eficacitatea sunt elementele cheie in functie de care sunt evaluate toate vaccinurile recomandate de EMA si autorizate de Comisia Europeana”, precizeaza documentul.
Etapele de vaccinare impotriva COVID-19 in tara noastra
In tara noastra a fost elaborat un plan strategic de vaccinare a populatiei in trei etape, asa dupa cum au dispus autoritatile romane competente, la nivelul fiecarei etape in parte, siguranta vaccinului si desfasurarii procesului de vaccinare beneficiind de intaietate in raport cu orice alt considerent:
- Etapa I: Persoanele care-si desfasoara activitatea in domeniul sanatatii si cele din domeniul social – atat la nivel de sistem public cat si la nivelul sitemului privat;
- Etapa a II-a: Persoanele incadrate in categoria de risc major, respectiv cu varsta de peste 65 de ani si/sau care prezinta patologii cronice, precum si lucratori care-si desfasoara activitatea in domenii-cheie;
- Etapa a III-a: Restul populatiei.
Pana la data de 11 Ianuarie 2021, in urma recomandarilor EMA, in tara noastra au fost autorizate doar doua vaccinuri: Camirnaty si Moderna, pentru care a fost intocmit si un profil de siguranta, menit sa semnaleze eventualele efecte adverse.
Acestea din urma au fost incadrate pentru ambele vaccinuri in categoria celor de intensitate usoara sau moderata si se prezinta dupa cum urmeaza 8in functie de frecventa):
- algie la nivelul punctului de injectare;
- oboseala;
- dureri de cap;
- frisoane;
- dureri musculare si/sau articulare;
- febra;
- tumefiere a galnglionilor limfatici.
Documentatia oficiala cu privire la aceste posibile manifestari adiacente precizeaza faptul ca toate reactiile adverse inregistrate pana in prezent constituie un efect al procesului de stimulare a sistemului imunitar, au un caracter tranzitoriu, dispar spontan si se inregistreaza cu precadere la subiectii tineri, ibdeosebi dupa efectuarea celei de-a doua doze.
Ambele vaccinuri utilizate in prezent in Romania sunt pe baza de ARNm (ARN-mesager), respectiv exploateaza mecanismele de producere a proteinelor prin furnizare directa a unei molecule de ARNm in celulele proprii ale organismului, pentru a putea fi utilizata de catre celulele de la locul injectarii in scopul producerii de proteine din patogen care vor avea darul de a stimula aparitia unui raspuns imunitar.
Mituri numai bune de destramat
Anumite persoane manifesta o oarecare rezerva in ceea ce priveste vaccinarea pe baza de ARNm, ingrijorate fiind de eventualitatea inregistrarii unei „modificari genetice”, dar acesta constitie un mit numai bun de destramat intrucat schema injectata ca ARNm in celule nu ajunge nicidecum in nucleul acestora, ci este utilizata doar intr-un numar limitat de secvente pentru ca ulterior sa fie degradata in totalitate.
Astfel, informatia genetica naturala a nucleului este conservata, nefiind catusi de putin modificata de vaccin.
Un alt mit este legat de posibilitatea ca vaccinul in sine sa provoace boala – nimic mai fals: prin intermediul procesului de vaccinare se introduce in organism schita pentru o unica proteina din patogen (prin transcriptie), in timp ce pentru a declansa boala, patogenii au nevoie de mai multe proteine.
Dupa ce isi duce la bun sfarsit rolul de mesager, molecula respectiva de ARN este supusa procesului hidrolizei enzimatice (desfacerea legaturilor chimice), fiind depolimerizat.
Aceste explicatii ceva mai sofisticate din punct de vedere al exprimarii constituie insa o modalitate de a descrie fazele de interactiune a substantei din vaccin cu organismul propriu si modul in care acesta din urma raspunde stimulului respectiv, aparandu-se totodata de posibile agresiuni.
Convingerea ca anumite companii farmaceutice ar putea ascunde o serie intreaga de pericole asociate vaccinului este complet nefondata, intrucat autoritatile competente nu aproba administrarea vaccinului inaintea finalizarii complexului proces de analiza si evaluare proprie, potrivit reglementarilor in vigoare.
In cadrul acestui proces, specialistii analizeaza datele brute, individuale, ale studiilor vaccinului si nicidecum rapoartele finale inaintate de companiile farmaceutice, asadar ideea potrivit careia informatiile oferite de acestea din urma ar putea fi „fabricate” este complet eronata.
In ciuda tuturor acestor asigurari comunicate de autoritatile competente, exista inca o anumita doza de reticenta in randurile populatiei cu privire la efectuarea vaccinului; aceasta manifestare constituie o variabila deosebit de complexa in procesul vaccinarii la nivel national, intrucat depinde de o multime de factori, fie ei de natura contextuala, individuala, sociala si/sau psihologica, deopotriva.
in ceea ce priveste eventualele mutatii/modificari ale virusului cu care ne-am putea confrunta pe viitor, Dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina a Familiei precizeaza: „…acestea sunt aspecte care depind de cat de mult circula virusul la nivelul unei comunitati, asadar daca vom limita transmiterea virusului in comunitate, astfel de mutatii vor fi rare, ba chiar nu vor exista deloc. Limitarea transmiterii virusului in comunitate o putem face doar vaccinandu-ne ACUM”.
Campania de informare pentru vaccinarea anti COVID-19 lansata de autoritatile competente din Romania are rolul de a facilita intelegerea importantei implicarii populatiei in acest proces menit sa construiasca un scut eficient impotriva unui flagel care deja a facut prea multe victime, astfel incat oamenii sa se poata bucura de o viata sanatoasa alaturi de cei ce le sunt dragi.
Bibliografie:
- Comitetul National de Coordonare a Activitatilor Privind Vaccinarea Impotriva COVID-19 in Romania – „Vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania”, 2020;
- Buzdugan Raluca, Toader Yvonne, Lawrence S. NG, Craciun Cerasella, Schwartz Gaby, Chertes Alexandru, Buzdugan Mihnea, Simionescu Dan T., Simionescu Maya, Cadariu Arina & Simionescu Vlad – „Spatii sigure 2(m)-020”, 2020.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5