Calea Mainii Stangi si Calea Mainii Drepte – The Left-Hand Path and the Right-Hand Path
Toata lumea presupune ca aceste traditii stravechi se ocupa cu vrajitoria, demonologia si alte arte obscure. Realitatea este cu totul alta. Adeptii acestor traditii sunt oameni obisnuiti, dar cu alte vederi si opinii in privinta divinului si a modului de contact cu acesta. Nu exista o definitie stricta a ce contine calea mainii stangi sau calea mainii drepte. Cei doi termeni se refera la dihotomia dintre doua filosofii opuse care se regasesc in traditia esoterica. In unele definitii Calea Mainii Stangi se ocupa cu magia neagra, iar Calea Mainii Drepte se ocupa de magia alba. Unii nu sunt de acord cu aceasta definitie si cred ca nu conteaza decat felul in care adeptii lucreaza cu aceste energii.
In definitii mai recente, care se bazeaza pe termenii folositi in Tantra, Calea Mainii Drepte (The Right-Hand Path – RHP) este vazuta ca o definitie pentru acele grupuri care se ocupa de magie, adoptand coduri etice specifice si conventii sociale. In acelasi timp, Calea Mainii Stangi adopta atitudinea opusa, expunand incalcarea tabuu-urilor si abandonand setul de valori morale obisnuite. Unii ocultisti practicanti sustin ca oricare dintre cai este buna intrucat conduce spre acelasi rezultat si scop.
Ce inseamna aceste cai si ce presupune alegerea lor? Sacrificii, demonologie, magie neagra? Satanistii sunt de obicei asociati acestor grupuri. Cateodata in aceasta “oala” intra tantrismul, dar si miscarea New Age si neo-paganismul. Sa fie lumina!
Pentru a intelege inceputurile acestor cai trebuie sa intelegem simbolismul care a stat la baza lor. Ce inseamna opozitia stanga/dreapta?
Linia dreapta poate fi simbolizata prin sageata, raza, coloana, ploaie, spada; ea insasi simbolizeaza comunicarea de la cauza la efect, de la increat la creat.
In Biblie, a privi la dreapta inseamna a privi dinspre aparator; acolo ii este locul, dupa cum acolo va fi locul celor Alesi la Judecata de Apoi, pacatosii mergand spre stanga. Stanga este directia infernului, dreapta cea a paradisului.
Unele comentarii rabinice spun ca primul om (Adam) era nu numai androgin, ci barbat pe partea dreapta si femeie pe cea stanga. Dumnezeu l-a despicat in doua atunci cand a creat barbatul si femeia.
Evul Mediu crestin nu a scapat de aceasta traditie, potrivit careia, partea stanga ar fi cea femeiasca, spre deosebire de cea dreapta care ar fi barbateasca. Fiind femeiasca, stanga este, dupa unele prejudecati antice, nocturna si satanica, in timp ce dreapta este diurna si divina. De aceea, slujbele negre pretind ca semnul crucii sa fie facut cu mana stanga, iar diavolul ii inseamna la ochiul stang pe copiii ce-i sunt incredintati, cu unul din coarnele sale.
O gravura din Compendium Maleficorum de R. P. Gucci (Milano, 1626) il arata pe Satana stigmatizandu-si noii adepti cu semnul sau deasupra pleoapei stangi si facandu-i astfel orbi la lumina divina si vazatori numai la propria lumina.
La greci, partea dreapta este cea a bratului care tine lancea (Eschil). Povestirile bune apar dinspre dreapta; aceasta simbolizeaza forta, indemanarea, succesul. Cuvantul latin “sinister” (stanga) a dat in franceza “sinistre” (sinistru).
La celti, notiunile de stanga si dreapta au aceeasi valoare ca si in lumea antica, in sensul ca dreapta este favorabila, de bun augur, iar stanga este nefasta, rau prevestitoare. Uneori scriitorii antici se contrazic: dupa Posidonius, galii isi proslaveau zeii intorcandu-se spre dreapta; Plinius sustine contrariul. Dar singura deosebire valabila intre stanga si dreapta este, in afara de punctele cardinale est si vest, sensul mersului soarelui: este drept ceea ce merge in aceeasi directie cu soarele. In sistemul de orientare celtic, observatorul se aseaza cu fata la rasarit, ceea ce plaseaza dreapta la sud si stanga la nord. Soarele urca si coboara, iar nordul si sudul au fost asimilate acestei conceptii.
La amerindieni, in templul incas Coricancha de la Cuzco, efigia este sinonima cu stanga, iar trei, numarul masculinitatii, este sinonim cu dreapta. Mana dreapta este simbol al ordinii, bunului simt, muncii si fidelitatii, iar mana stanga simbol al dezordinii, incertitudinii, exprimand variatiile constiintei omenesti.
Potrivit unui obicei funerar dogon, mortul este intins pe partea dreapta daca este barbat si pe partea stanga daca este femeie. In schimb, in Extremul Orient, partea stanga este cea care pare favorabila. In Yunnan, de exemplu, Dto Mba Shi Lo, fondatorul samanismului la populatia mo-so, se naste din partea stanga a mamei sale, ca toti eroii si sfintii.
In China, antiteza dintre stanga si dreapta nu constituie o opozitie absoluta, devreme ce, aici ca pretutindeni in Extremul Orient, cei doi termeni sunt determinati de yin si yang, care nu sunt opozabili. Atata timp cat chinezii nu opun religia magiei, puritatea impuritatii si sacrul profanului, nici dreapta, care este consacrata cel mai adesea activitatilor terestre si operelor profane, nu este rivala stangii.
Stanga este partea onorabila, ea reprezinta cerul, deci este yang; iar dreapta prezinta pamantul si yin. Yin apartine femeii, iar yang barbatului. In relatiile umane in China, dreapta si stanga reglementeaza protocolul si prioritatile: barbatii saluta cu stanga, femeile cu dreapta, se daruieste cu stanga, se primeste cu dreapta. Zeita soarelui Amaterasu s-a nascut din ochiul stang al lui Izanagi, luna s-a nascut din ochiul lui drept.
In India, in cursul deplasarilor rituale, intoarcerile de la stanga la dreapta erau considerate faste, pe cand celelalte nefaste, fiind realizate decat in ceremoniile funebre. Sedintele de magie neagra acorda si ele prioritate stangii, se inainteaza cu piciorul stang, se expune partea stanga in dreptul focului, etc.
In traditia crestina, occidentala, dreapta are un sens activ, in timp ce stanga este pasiva. De aceea, dreapta va semnifica viitorul, iar stanga trecutul, pe care omul nu-l poate controla. In sfarsit, dreapta poseda o valoare benefica, iar stanga una malefica.
In concluzie, am putea spune ca aceasta cale a mainii stangi priveste individualismul, iar calea mainii drepte priveste grupurile. Pe Calea Mainii Stangi putem intalni luciferieni, yoghini, samani, tantrici si gnostici. Aceasta se reveleaza in vest prin satanismul laveyan si setian si in est prin tantrism.
Pe Calea Mainii Drepte vom intalni adeptii crezurilor New Age si ai neo-paganismului: wicca, druidism, kemetism.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.