Cavalerul Negru, Justitiarul Noptii, cel mai mare detectiv din lume. Oricum l-ati cunoaste, din benzi desenate, filme sau jocuri, Batman este dovada reala ca nu ai nevoie de superputeri pentru a deveni supererou. Si, chiar daca ai o copilarie nefericita, cu siguranta nu vei ajunge unul dintre personajele negative.
Personajul lui Batman tine de natura schimbarii, de metamorfoza. Astfel, chiar si publicul se imparte in doua. Cei care-l iubesc pe Superman si cei care-l onoreaza pe Batman ca supereroul absolut. De ce? Tocmai din lipsa superputerilor.
Bruce Wayne este arhetipul milionarului. Insa nu unul ca Tony Stark (Iron Man). Parintii sai sunt ucisi intr-un jaf pe strazile din Gotham City. Crima aceasta ii va defini viata, intrucat se va dedica unui rol absolut. Va lupta impotriva crimei si a nedreptatilor. Va deveni – the Batman, omul-liliac.
Lasand la o parte armele sale, Batmobilul si centura plina de arme ingenioase, Batman este unul dintre cei mai temuti supereroi. El si-a impins limitele la maxim. Un detectiv extraordinar, stapanitor al artelor martiale si atlet de calibru. Insa planificarea in detaliu este cea mai importanta arma. Insa in aceasta cruciada impotriva nedreptatii, raman niste intrebari. Cat de departe va merge pentru a-i apara pe inocenti? Isi va sacrifica umanitatea pe drum?
Batman este supereroul ce protejeaza nevinovatii din Gotham City. Insa el inspaimanta mintile criminalilor. Membru fondator al Justice League si Outsiders. Aici va aparea Dick Grayson, cunoscut si ca Robin sau “The Boy Wonder,” (Nightwing) ce va lupta alaturi de mentorul sau in Batman Incorporated.
Batman a fost creat de Bill Finger cu Bob Kane. Prima aparitie a avut loc in Detective Comics #27 (1939). De atunci, Batman a ajuns unul dintre cei mai indragiti supereroi. Alaturi de Superman si Wonder Woman el ajunge in Justice League.
Cred ca americanii de rand, copiii de oriunde, s-au identificat mai usor cu Batman. Desi milionar, era doar un simplu om. Si nu avea superputeri ca Superman. Nu era nici extraterestru, nu avea maini de robot sau altele asemenea destul de comune in universul DC sau Marvel Comics. In plus, era dur cu cei care incalcau legea.
Batman, omul-liliac, este unul dintre cele mai complexe personaje. La fel povestea sa si a antagonistilor sai. A fost scris si inventat intr-o perioada in care se punea foarte mult pret pe istoria si povestea personajului. Dar cum reuseste sa surclaseze personaje fantastice ca Superman, Hulk sau Thor? Raspunsul este ca sub acea capa, sub acel costum se ascunde un om, ca mine si ca tine. El nu sufera nici mutatii genetice (ca Spiderman sau X-men), nici nu trece prin experimente bizare (Captain America).
In ciuda banilor, a puterii si a gadgeturilor, el ramane vulnerabil ca orice fiinta umana. Poate fi ucis de un simplu glont sau cutit. Pe cand alti supereroi sunt nemuritori. Este usor sa lupti cand nu risti nimic.
Psihologia din spatele caracterului este intriganta si complexa. Bruce Wayne ramane cu traume din copilarie. Dar hotaraste sa-si canalizeze furia constructiv. Isi paraseste casa pentru a calatori si explora lumea, pentru a incerca sa inteleaga psihologia din spatele crimelor, jafurilor. De aceea ajunge chiar in inchisoare. Pe parcursul calatoriilor sale va invata diferite forme de arte martiale si va culege cunostinte detaliate din domenii diverse. Insa antrenamentul sub conducerea lui Ra’s Al Ghul in Himalaya va incheia calatoria. Asa va ajunge Bruce Wayne adevaratul Batman, omul-liliac.
“Daca te transformi in mai mult decat un om, daca te dedici unui ideal si daca nu te pot opri, atunci vei deveni cineva cu totul diferit.”
Mitul lui Batman si psihologia din spatele personajului
Mitul din spatele personajului te invata sa te imbunatesti permanent. Sa devii o versiune mai buna a ta, sa iesi din zona de comfort. Sa te transformi. Trebuie sa renunti la viata fara griji si la privilegii. Poti evolua expunandu-te la diferite culturi si idei. Cunoasterea este cheia intelegerii.
Durerea si mania pot deveni arme daca sunt bine folosite, ne invata legenda lui Batman. Durerea si mania reprimate te pot distruge, te pot ingenunchea. Dar ele iti pot si alimenta focul intern. Pot fi folosite precum cerneala pentru a scrie cea mai importanta scrisoare din viata ta: destinul tau. Depinde de tine cum decizi sa le folosesti.
Nu ceda fricilor, infrunta-le. Toti ne temem de ceva. Dar acea frica trebuie depasita. Vei uita greselile, dar vei invata din esecuri. Cele mai bune idei ale lui Batman si cele mai importante actiuni adesea vin dintr-o serie de esecuri: costumul, lupta impotriva crimei. Pana la urma, ideea de Batman nu s-a nascut peste noapte.
O persoana se poate dedica pe sine unui scop care poate parea irational altora. Acesta poate fi o imagine din mintea lor. Insa daca pun toata fiinta lor in acea idee ea va deveni reala. Pentru Bruce Wayne, acea idee este Batman.
Batman, un Sisif al mitologiei moderne
Traim intr-o lume a supereroilor, fara indoiala. Genul supereroului a invadat cultura pop, media si marketingul. De la copii la adulti lumea a devenit a lor.
Insa pe langa toti acei eroi “stralucitori” si aura lor, Batman apare ca un personaj al noptii. Dur, necrutator. Alti eroi sunt faruri calauzitoare in noapte, Batman este insasi noaptea terifianta. El are nevoie ca acei criminali si paraziti ai societatii sa se teama de el. Batman este frica si tragedia la un loc. El reflecta propiul nostru subconstient. Acela de a opri prin orice mijloc acest tip de oameni josnici si violenti. El este instinctul primar.
Insa in ciuda pumnilor si aruncarilor de pe cladiri, intotdeauna evita, chiar daca in ultimul moment, sa ucida criminalii. Batman este singurul erou “facut”. Prin munca, prin sudoare, prin exercitiu. Al mintii si al corpului. Batman este un Sisif al mitologiei moderne. El va transforma tragedia parintilor sai intr-un motor al fortelor binelui.
In plus, se lupta cu unii dintre cei mai sadici si inventivi criminali fictivi: Joker si Riddle. Chiar si Doua Fete.
Batman este un personaj rar in lumea benzilor desenate. Poate ceva asemanator lui Sherlock Holmes. El va indura testul timpului. Materialul original se va schimba, insa esenta va ramane. Justitia va persevera si va prevala, iar Batman va fi acolo sa se asigure de asta.
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.