Batalia intre inteligenta emotionala si IQ

Inteligenta emotionala! Interesanta sintagma si din ce in ce mai folosita. O tot auzim in media, la TV, sau la vreo cucoana care isi lauda copilul.

Insa ce este inteligenta emotionala? Cum se masoara si ce relevanta are? Este ea de ajuns? Surclaseaza inteligenta emotionala pe cea a IQ-ului? E mai important sa fii empatic decat inteligent in societatea noastra? Ce avem de castigat sau de pierdut?

 

Mituri despre testarile IQ si inteligenta emotionala

IQ versus inteligenta emotionala

Oamenii au incercat mereu sa-si masoare inteligenta. Mai ales unii cu altii, unii impotriva altora. In timpul comunistilor si dupa anii ’90, romanii au invatat ca inteligenta matematico-logica este cea mai buna. Ca ea face diferenta intre un inginer si un om lipsit de inteligenta.

Ati auzit probabil de “IQ” dar nu prea aveti idee ce inseamna. Haideti sa intelegem despre ce este vorba si cum ne poate ajuta asta in viata reala.

 

Ce este IQ?

Imaginati-va ca locuiti in Franta anilor 1900. Aveti probleme la scoala, proveniti dintr-o familie saraca si nu va permiteti scoli bune si o educatie aleasa. Nici macar carti.

Asa a trait Alfred Binet, inventatorul sistemului IQ. Si el a descoperit o diferenta clara intre copiii care nu vor reusi la scoala pentru ca le lipseste inteligenta si cei care pot reusi insa nu au resursele necesare. Si a gasit o procedura prin care sa determine care dintre acesti copii au potential.

Asadar, fiecare are o inteligenta unica, cuantificabila, care este un numar ce indica abilitatea inascuta de a invata. Si nu se confunda cu ceea ce stiai deja. Daca ai un IQ mare inseamna ca ai abilitatea sau potentialul de a avea succes.

Si putem face asta comparand doua lucruri: varsta cronologica a unei persoane si varsta mentala. Adica ce poate face un copil la 5 ani? Poate citi? Poate face calcule? Varsta mentala arata ceea ce esti in stare sa faci, comparativ cu ceea ce fac cei din aceeasi categorie de varsta cu tine.

Binet a masurat abilitatea de a rezolva probleme si a gandi creativ. Adica identificarea tiparelor, amintirea imaginilor si multe alte tehnici.

Avand cele doua varste, cronologica si mentala, le-a putut si compara. Daca le faci cum trebuie, cele doua ar trebui sa se potriveasca. Daca esti avansat sau foarte inteligent, potrivit lui Binet, atunci varsta ta mentala va fi mai mare decat cea cronologica. Dar si opusul este adevarat, ceea ce te-ar face mai intarziat.

Istoria testelor de inteligenta 

In istoria umanitatii au existat numeroase incercari de a imparti oamenii si a-i clasifica in functie de categorii de inteligenta. Asta se facea prin observarea comportamentului lor in viata de zi cu zi. Aceste forme sunt inca aplicabile astazi pentru a valida testele IQ.

Englezul Francis Galton a facut prima incercare de a crea un test standardizat pentru a masura inteligenta unei persoane. El a presupus ca ar trebui sa existe o corelatie intre inteligenta si alte trasaturi observabile precum reflexele, marimea capului etc. In 1882 a infiintat primul centru de testare.

In 1905, Alfred Binet impreuna cu Victor Henri si Théodore Simon au publicat testul Binet-Simon. Acesta se focusa pe abilitati verbale.

Intre timp, testele au devenit foarte diferite: vizuale, verbale, aritmetice, de vocabular, capacitate de abstractizare sau cunostinte generale.

Psihologul britanic Charles Spearman a descoperit in 1904 un factor comun. El a sugerat ca performantele unui copil pot fi conceptualizate si legate de o singura abilitate. Un factor numit “g“, factorul general, adica o abilitate preponderenta, esenta acelei inteligente.

Astazi, metoda este universal valabila. Desi se merge pe ideea unor abilitati cognitive cu trei nivele ierarhice si multi alti factori sub acest tip de arbore.

 

IQ si testarile militare din Primul Razboi Mondial

In timpul primului razboi mondial au fost testati 1.75 milioane oameni. In special pentru boli mintale si pentru a descoperi ofiteri specializati.

In 1941, Raymond Cattell a propus doua tipuri de inteligenta:

  • inteligenta fluida, abilitatea de a rezolva probleme prin ratiune
  • inteligenta cristalizata, o abilitate bazata pe cunoastere, dependenta de educatie si expeienta.

Se credea ca inteligenta fluida scadea cu varsta, in timp ce inteligenta cristalizata era rezistenta la efectele varstei.

 

In 1967 s-a ajuns la trei modele-dimensiuni care combinau un total de 120 tipuri de inteligente. Asadar, nu va faceti griji daca nu “dati bine” la teste.

 

Testele IQ de astazi si cum ne influenteaza ele

In prezent, exista o varietate de teste IQ. Primul, cel mai des folosit, este Scala Inteligentei Adulte Wechsler. Mai exista si testele Stanford-BinetWoodcock-Johnson Tests of Cognitive Abilities, the Kaufman Assessment Battery for Children, the Cognitive Assessment System si Differential Ability Scales.

Desi cele mai multe teste prevad o statistica de incredere, asta nu inseamna ca sunt 100% fara cusur. Cand dam testele in diferite momente vom avea si rezultate diferite.

De la inceputul secolului al XX-lea, scorurile la testele IQ au continuat sa creasca in cele mai multe parti ale lumii. Intrebarea este daca lumea devine mai inteligenta sau testele standardizate devine mai comune si noi mai “obedienti” de a fi incadrati in tipare?

In general, scorul IQ creste cu trei puncte la fiecare deceniu. Genetica si mai ales mediul inconjurator joaca un rol esential in determinarea IQ-ului.

 

O lume a ratiunii versus lumea sentimentelor

Se intampla de multe ori ca sentimentele sa surclaseze inteligenta sau ratiunea. Astfel, este foarte dificil de demonstat un anumit tip de inteligenta. Exista oameni buni la matematica inca din scolile primare insa tot acestia sunt foarte slab la relationare, exprimarea emotiilor si interactiunea sociala. Asta ii face potriviti pentru un anumit tip de joburi. Doar invatand sa controlezi aceste plusuri si minusuri poti ajunge sa intelegi ce tip de inteligenta este dominanta.

 

Psihologul Howard Gardner a remarcat mai multe tipuri de inteligenta:

  • Inteligenta Matematica–Logica
  • Inteligenta Interpersonala
  • Inteligenta Spatiala
  • Inteligenta Ritmic–Muzicala
  • Inteligenta Intrapersonala
  • Inteligenta Kinestetica
  • Inteligenta Lingvistic–Verbala

 

Interpersonalul si intrapersonalul sunt legate de Inteligenta Emotionala. Aceasta este legata de motivatie si empatie. Cu alte cuvinte, unii oameni, chiar daca nu detin anumite informatii, se transpun in pielea celuilalt inainte de a lua o decizie.

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 649 times, 1 visits today)

1 thought on “Batalia intre inteligenta emotionala si IQ”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.