Barry B. Longyear – “Dusmanul”

Adeseori, Dusmanul nu e cel pe care il vezi, cel pe care il stii, cel pe care il urasti. Cateodata, esti chiar tu insuti. Cel mai adesea, adevaratul dusman sunt preconceptiile tale, bigotismul, spaima, ura nemotivata. Asta incearca sa ne invete Longyear .

Barry B. Longyear - "Dusmanul"Intr-o lume dominate de nave spatiale, colonii pamantene pe planete indepartate si razboaie interstelare, a naufragia pe o planeta pustie, pe o insulita de fapt, e o mare tragedie. A fi prins in acea lume cu cel mai mare dusman al tau si al omenirii ar trebui sa devina un cosmar. Dar cine stie? Poate vei invata ceva din asta. Supravietuire? Da. Cu orice pret. Insa o supravietuire a eticii, a moralei, dincolo de toate. Poate nu omeneasca, poate nu pamanteana. O alta cultura te poate invata adevaratul sens al propriei existente.

Anii ’70 au adus literaturii universale, si, in special, literaturii SF americane, mari scriitori in domeniu. Era prima oara cand astfel de idei vedeau lumina. Scriitori ca Longyear au inspirat multe generatii sa viseze, sa studieze, sa priveasca dincolo de stele. Daca vorbim de SF nu mai trebuie sa facem abstractie de mitologie, religie, etica.

Alaturi de Tomorrow Testament” si “The Last Enemy”, se formeaza trilogia The Enemy Papers.

Scriitorul american Barry B. Longyear este, actualmente, profesor de literatura la o scoala din Farmington (statul Maine, U.S.A), localitate în care conduce, împreuna cu sotia sa, si o mica editura.

S-a nascut la Harrisburg, a absolvit cursurile Academiei Militare din statul Virginia, ale Institutului de Arta din Pittsburg, ale Scolii de balistica din Texas si ale Universitatii de Studii Sociale din Detroit. A mai lucrat ca tehnician în Okinawa si Key West, producator de microfilme în Detroit, editor în Philadelphia.

Barry B. Longyear scrie din 1978. În 1979 a obtinut prestigiosul Premiu SF Nebula (acordat de critica de specialitate din SUA) pentru nuvela „Enemy Mine” („Dusmanul”). Pentru acelasi text primeste, în 1980, marele premiu Hugo (acordat prin votul participantilor) la Conventia Mondial?aScience Fiction tinuta în acel an la Boston si Premiul comemorativ John W. Campbell. A doua nuvela scrisa – „Savage Planet” („Planeta Salbatica”) publicata în revistele de mare circulatie „Analog” si „Isaac Asimov’s SF Magazine” a obtinut si ea, în 1981, premiul J. W. Campbell.

Seria “The Circus World” povesteste aventurile unei trupe de circ a carei nava spatiala se prabuseste pe o planeta desertica. Fara contact cu lumea din exterior, protagonistii trebuie sa se descurce singuri.

Seria “The Infinity Hold” incearca sa gaseasca un raspuns la ce fel de societate s-ar naste dintr-o multime violenta de condamnati care ar fi aruncati pe o planeta, fara politie sau govern. Suna cunoscut?

Unul din cele mai apreciate texte ale sale a fost „The Carpenter”, în care misterul, istoria si mitologia se amesteca într-o povestire despre un om de acum doua mii de ani.

Barry B. Longyear declara ca scrie povestile pe care i-ar placea sa le citeasca. Nu agreeaza hard-sf-ul, cu masinarii si creaturi metalice. Povestirile lui vorbesc despre oameni, despre gândurile si visele lor.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 569 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.