Apa a reprezentat de-a lungul mileniilor insasi viata fiind reprezentata in religie, arta si in gandirea filozofica.
Dictionarul de simboluri reduce semnificatiile simbolice ale apei la trei teme dominante : origine a vietii, mijloc de purificare si centru de regenerescenta.
Ca masa nediferentiata, apa reprezinta infinitatea posibilitatilor, ea contine tot ceea ce este virtual, tot ceea ce nu are inca forma, samanta primordiala, toate semnele unei dezvoltari ulterioare.
Semnificatii religioase
Apa este considerata purificatoare in majoritatea religiilor, incluzand hinduismul, crestinismul, islamismul, iudaismul si sintoismul. Spre exemplu, botezul in bisericile crestine este facut cu apa. In plus, o baie rituala in apa pura este facuta celor decedati in mai multe religii, incluzand iudaismul si islamismul.
Hindusii, care constituie marea majoritate a populatiei din India, considera fluviul Gange ca fiind un fluviu sacru. Acesta a fost intotdeauna cunoscut ca un centru spiritual in toata lumea. Relatia dintre indieni si Gange este una mistica, pentru ei, apa este divinizata. Fluviul este numit “purificatorul sufletelor” si reprezinta cea mai mare sala de baie, dar si de rugaciuni de pe Glob. In fiecare zi aprozimativ 60 000 de oameni iau parte la baia sfanta ce consta in scaldatul de trei ori si bautul a o gura de apa din Gange. O singura intrare in fluviu, spun credinciosii hindusi, sau o singura picatura de apa bauta din apele sale este suficienta pentru a se obtine “purificarea de pacate”.
Hindusi participand la festivalul fluviului Gange
In islamism, cele cinci rugaciuni zilnice pot fi efectuate doar dupa spalarea corpului cu apa curata. Apa care spala impuritatile fizice, va contribui si la curatenia morala “numara-ma printre cei care se purifica bine” se rosteste in timpul ritualului curatirii. ”Voi care credeti, daca vreti sa va faceti datoria de a va ruga, atunci spalati-va fata si mainile pana la cot, treceti-va mana pe cap si pe picioare pana la glezne”. (Coran 5-6)
La iudei conceptul de purificare si sfintenie a apei este mentionat in cartea “Levitic”. Pentru a ajunge in locul unde salasuieste divinitatea trebuie sa te purifici mereu. Apa este mentionata în Biblie de 442 de ori, respectiv de 363 de ori, în versiunile sale engleze internationale( New International Version sau, ca acronim, NIV) si în cea cunoscuta sub numele de Versiunea regelui James ( King James Version )
In sintoism, apa este utilizata aproape in toate ritualurile pentru curatirea unei persoane sau a unui loc.
In filozofia clasica chineza, apa, ca element al filozofiei, era unul din cele cinci elemente constituente ale naturii, alaturi de pamant, foc, lemn si metal. Apa reprezenta matricea tuturor posibilitatilor de existenta, primul element si cel mai bogat in reprezentari. Apa este principiu al nediferentiatului si al virtualului, temelie a oricarei manifestari cosmice, receptacul al tuturor formelor si germenilor, apele simbolizând substanta primordiala din care se nasc si se intorc toate formele, prin regresiune sau cataclism. Comparata sau asimilata lunii, apa, prin excelenta fluida, este prototipul apei vietii sau apei vii. Apa reuneste formulele mitice ale aceleiasi realitati metafizice si religioase : in apa rezida viata, vigoarea, eternitatea. Apa purifica si este purificatoare, are o valoare morala : ea devine substanta insasi a puritatii, cateva picaturi de apa fiiind suficiente spre a purifica o lume ( de aici si simbolistica botezului)
Chinezii cred ca micul vas cu apa tinut in mana de Zeita Milosteniei, fermecatoarea Kuan Yin, reprezinta cele o mie de binecuvantari din elixirul cosmic al nemuririi. Se zice ca vasul lui Kuan Yin contine si apele fertilitatii, astfel ca oricine se imbaiaza in apa ce curge din vasul ei se va bucura, cu siguranta, de sanatate si va avea un suflet de o mare generozitate. Acest vas creeaza un gen aparte de bogatie, nascut din aparitia generozitatii in inima si din cuget. De aceea, familiile chineze adora sa etaleze statui mari de marmura ale zeitei tinand in mana un vas, din care se varsa o apa ce pare a curge la nesfarsit intr-un elesteu sau într-un bazin.De fapt, apa ce curge din orice tip de vas pretios simbolizeaza intotdeauna apele cosmice si Marea Mama. Ea semnifica tot ce este legat de principiul feminin receptiv.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Navigand pe internetul romanesc iata ca am nimerit pe saitul dvs..
Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe acest sait si va urez cat mai
mult succes!
Multumim de interes. Vom continua si anii viitori in aceeasi maniera.
5
Pingback: Izvorul Tamaduirii – obiceiuri, traditii si superstitii | Mythologica.ro