Ce este antropologia?
Antropologia este studiul umanitatii. Exista mai multe domenii ale antropologiei. Cea fizica se ocupa de biologie in principal. Ea incearca sa inteleaga variatiile intre diferite grupuri. Apoi urmeaza antropologia culturala. Aceasta este studiul lucrurilor comune si diferentelor ale culturilor prezente si trecute. Antropologia culturala se concentreaza pe lucrurile sociale precum structura claselor sociale, limbajul, legile, politica, religia, magia, arta si tehnologia.
Antropologia culturala
Aceasta este studiul lucrurilor universale si al variatiilor in culturile prezente si trecute. Este studiul culturii umane si a felului in care s-a schimbat sau a ramas neschimbata de-a lungul istoriei.
Pentru a intelege antropologia culturala trebuie sa intelegem mai intai termenul de “cultura”. Astfel, cultura este definita ca setul de comportamente invatate si idei, incluzand credinte, atitudini, valori si idealuri ce sunt caracteristice unei societati specifice. Cultura poate fi definita ca modul in care un grup se comporta. Ce cred acestia, ce valori au si chiar ce produc. Incorporand limbajul, credintele religioase, musica, dieta, obiceiurile, structura familiei, tehnologia si multe altele.
Pentru ca acest domeniu este foarte extins, multi se limiteaza la anumite parti. De aceea exista 3 arii mari de interes. Acestea sunt arheologia, lingvistica antropologica si entnologia.
Ce este arheologia?
Arheologia imparte multe cu istoria. Avand in vedere predilectia sa pentru culturile pierdute ale omenirii. Insa istoricii au de-a face doar cu inregistrari scrise. Arheologia ajunge pana in preistorie, timpul dinaintea scrierilor. Asadar, uneori cercetatorii trebuie sa refaca istoria ca un puzzle. Ei reconstruiesc cultura unei societati. Un arheolog foloseste orice gaseste de la fragmente de ceramica pana la unelte pentru a studia culturile.
Lingvistica
Urmatoarea arie de interes este lingvistica. Ca stiinta, ea este definita ca studiul limbajului uman.
Ca si arheologia, studiul limbajului nu este limitat la limba scrisa. Ajunge tot pana in preistorie. Astfel, cateodata, savantii merg invers in timp. Ei iau limbile moderne incercand sa gaseasca originile lor in limbile antice cu care pot fi inrudite. Au oare toate limbile un numitor comun? O limba antica?
Preistoria si artefactele
Ca detectivii, arheologii trebuie sa reconstruiasca viata zilnica a celor din trecut. Ei studiaza ce au lasat acestia in urma. Lucruri marunte ca armele, vasele, uneltele sau chiar oasele dau indicii foarte bune in a dezgropa aceste culturi. Insa ei nu cauta neaparat comori ascunse. Ei cauta cum sa vada cum functionau societatile, cum s-au schimbat si cum au incetat sa existe.
Cateodata societatile lasa in urma izvoare scrise. Daca unii arheologi se ghideaza dupa scrierile Greciei antice, altii merg sa descopere pe teren ramasitele altei civilizatii. Asa se descopera artefactele, obiecte ale civilizatiilor disparute. Asa se incearca sa se raspunda la intrebari. Ce mancau acesti oameni? Cui se rugau?
Ganditi-va cat efort s-a pus in explicarea dansului taurilor din insula Creta.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.