Halloween a fost asociat cu multe animale de-a lungul vremii. Dar au ele oare vreo legatura? Broaste, lilieci, bufnite, lupi chiar, toate aceste animale au fost considerate nefaste. Ba mai mult, un instrument al diavolului. Ele sunt adevarate animale-simboluri ale acestei sarbatori in lume si nu numai.
Liliecii, vampirii nevazuti ai vazduhului
Da, liliecii care sug sange chiar sunt reali. Dar se hranesc de obicei cu gaini si vaci. In plus, traiesc doar in America Latina. Restul celor din lumea intreaga se hranesc doar cu insecte. Unii migreaza, insa toti isi folosesc ecolocatia pentru a-si gasi prada. Probabil acest fapt curios le-a capatat o nemeritata reputatie. Nici infatisarea nu prea ii ajuta.
Paianjenii, cel mai dezgustator lucru de pe Pamant
Unii asta cred si nu-i invinuieste nimeni. Cu cel putin 8 picioare si o gramada de ochi, aceste creaturi par a descinde direct din cosmaruri. Panzele lipicioase si coltii veninosi, reputatia Vaduvei Negre sunt si ele o lovitura. Insa aceasta imagine a fost construita in timp. Desi arata atat de terifiant, ei sunt doar niste pradatori extrem de benefici. Doar trei specii foarte rare sunt cunoscute pentru veninul lor, dar muscaturile lor nu sunt atat de frecvente. Exista aproape 43.000 de specii in prezent.
Spirit creator in unele mitologii, creatura infernala in alta, paianjenul apare prezent peste tot. Din Egiptul Antic pana la zeita Minerva si culturile indienilor americani.
Broastele si cazanul vrajitoarelor
Broastele nu sunt doar un ingredient-cheie in potiunile oricarei vrajitoare. Ele sunt un important indicator al mediului. Amfibienii sunt foarte sensibili la schimbari si resimt toxinele din mediu. De obicei, sunt prima specie care moare in zonele poluate. Daca aveti populatii de broaste in zona asta e un semn bun. Si nu puteti lua negi de la ele. Este doar un mit.
Broastele controleaza populatiile de insecte nesuferite, iar iarna intra sub pamant pentru hibernare. Nu vor iesi pana primavara. Iar asta de obicei se intampla chiar in aceasta perioada.
Apa, purificarea, norocul, renasterea – toate sunt legate de simbolismul acestui animal. Simbol al energiei in China, ea reprezinta zeul absolut suprem la celti. In Evul Mediu, broasca era animalul de companie al vrajitoarelor. In 1580, o vrajitoare din Steiermark, Germania, a fost arsa pe rug. Atunci calaul a vazut o broasca extrem de mare indreptandu-se in graba catre apa. S-a crezut ca broasca este diavolul ce fusese gazduit pana atunci de catre vrajitoare.
Lupii – demonii ucigasi, argintul si prietenii ecosistemelor
Urletul lupului este teroarea insasi. Numai imaginati-va ca sunteti noaptea in padure. Oamenii fie au glorificat fie au demonizat aceasta specie. De-a lungul istoriei intalnim tot felul de mituri si povesti. Caini ai iadului, calauze spirituale uneori in mitologii, lupii sunt pradatorii supremi. Ei controleaza populatiile de caprioare, dar si alte specii, precum coiotii si ratonii
Licantropia si varcolacii au facut si mai celebra legenda acestui animal.
Serpii, emisarii raului
Corpul alunecos, fara picioare, ochii demonici, limba bifurcata. Animalul asta are toate atuurile in a deveni imaginea personificata a raului. Desi multa lume nu stie, serpii sunt benefici ecosistemelor. Ei tin sub control populatia de rozatoare. De Halloween, serpii se retrag in hibernare sub pamant.
Prin extensie, sarpele, balaurul sau dragonul au devenit adevarate mituri in zielele noastre. Eva se lasa ispitita in gradina Edenului, Sf. Gheorghe il infrange cu sulita, Iisus se lupta cu Leviathan, sarpele inlantuit care isi mananca coada, Oroborus, inconjoara universul viking. Dragonii din povestile chinezesti si balaurii din basmele romanesti au aceeasi sursa de inspiratie. Simbol al fertilitatii, totem acvatic, el pazeste Lana de Aur sau comoara Nibelungilor. El este esenta ying si yang.
Bufnitele, cele ce vegheaza trecerea spre lumea de dincolo
Creaturi nocturne cu ochi stralucitori, aproape hipnotici, cu zborul silentios, ele sunt reprezentate adesea in aceasta postura. Insa toate aceste trasaturi sunt doar adaptari pentru a supravietui. Ele le ajuta sa vaneze pe intuneric. Cele mai multe nu migreaza. Anul asta va vor insoti la colindat. Simbol al intunericului, melancoliei si singuratatii. Bufnita este unul dintre cele mai vechi simboluri chinezesti. In multe culturi este vestitor al mortii.
Pisicile negre si corbii
Nu puteti gasi niciunde ceva mai de rau augur. De Halloween se crede ca spiritele mortilor se intorc sub forma pisicilor. Peste tot, in orice cultura, pisica neagra aduce ghinion. Insa, in Japonia se crede ca este semn de bunastare si noroc. In Egiptul antic era simbol al lunii si era venerata. Musulmanii cred ca pisica este norocoasa. In China ea este simbolul yin.
Corbul, in schimb, este mesager, dar si cel ce conduce sufletele. La indienii nord-americani este figura divina. La celti are rol de profet, iar la vikingi este intelept. In China si Japonia el este simbolul dragostei familiale.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.