Amazoanele - femeile razboinice

Amazoanele – femeile razboinice

Amazoanele au fost cel mai ciudat trib din mitologia greaca. Istoricii afirma ca au existat cu adevarat amazoane, femei razboinice, dar ce putem spune despre Amazoanele – femeile razboinice si vremurile lor? Erau amazoanele acele femei razboinice pline de cruzime ce isi omorau baietii si urau barbatii? Are oare acest mit vreo substanta?

Amazoanele – femeile razboinice – erau oare acele arcase legendare care isi taiau sanul pentru a tinti mai bine, asa cum spune marele geograf grec Strabon (anii 64 i. Hr. – 21 d. Hr,)? Sau erau aceleasi calarete razboinice dornice de sange descrise de Herodot in secolul al V-lea d. Hr.? Au fost amazoanele reale? Au fost mai mult decat un mit?

Reginele amazoane –  femei razboinice

femei amazoane razboinice

Exista multe teorii in aceasta privinta. Din nefericire, nu exista prea multe izvoare scrise sau dovezi arheologice despre Amazoanele – femeile razboinice. S-au scris multe carti, au aparut multe filme si documentare de-a lungul timpului, profitand de lipsa de cunostinte si de aviditatea publicului larg pentru subiecte incitante.

De data asta, istoria le-a oferit mai mult decat se asteptau: Amazoanele – femeile razboinice

Se pare ca toata aceasta legenda despre femei care rapesc barbati din alte triburi si pastreaza doar fetele la nastere a iesit din imaginatia unei societati grecesti dominata de barbati la acea vreme.

Insa simpla idee ca amazoanele – femeile-razboinice erau soldati redutabili si femei in acelasi timp este foarte probabila. Triburile germanice aveau femei razboinice si familiile mongole acompaniau armatele lui Genghis Khan, asadar prezenta femeilor in razboaie era de mult atestata pe campul de lupta.

amazoane

Ultimele sapaturi in zona vechii Sarmatii au indicat ca stepele contrazic relatarile istorice ale lui Herodot. Poate i se parea ceva de nedescris, aproape supranatural, ca femeile sa fie prezente in lupta la acea vreme. In stepele dintre Rusia si Kazakhstan au fost gasite schelete de femei razboinice inmormantate cu arme.

Un lucru foarte ciudat este ca au fost gasiti copii, insa acestia erau inmormantati alaturi de barbati, ceea ce contrazice spusele lui Herodot. Nu exista o societate sclavagista in acest sens. Specialistii au concluzionat in urma sapaturilor arheologice si a analizelor ca societatea era condusa de femei ca si conducatori politici, preotese si razboinici in aceasta lume nomada.

Asta nu inseamna ca societatea respectiva condusa de femei era una care ocupa teritorii si purta razboaie. Femeile indeplineau aceleasi functii primare, insa purtau si razboaie pentru a-si apara tinuturile.

Nici alte idei plasate de Strabon nu-si gasesc amprenta istorica. Herodot povesteste despre amazoanele care au fost prinse de greci si au ucis echipajele navelor care le transportau. Nestiind sa navigheze au ajuns pe coastele Scitiei. Aici au ajuns sa faca copii cu scitii (popor iranian), insa refuzand sa se supuna societatii lor patriarhale, le-au cerut barbatilor sa paraseasca patria lor natala. Si astfel a aparut Sarmatia (in Ucraina de astazi). Insa acesta poate fi doar mitul fondator al unui popor.

Alti istoriografi plasau Amazoanele – femeile razboinice in Anatolia sau Libia. Amazoanele sunt legate de multe personaje istorice din perioada Imperiului Romana si antichitatii tarzii. Se crede ca amazoanele au fondat orase si temple precum Smyrna, Sinope, Cyme, Gryne, Ephesus, Pitania. Deasemenea, se presupune ca ele au inventat cavaleria.

 

Miturile amazoanelor razboinice

Amazoanele - femeile razboinice

In general, exista diferite versiuni ale legendei amazoanelor. Unele afirma ca o data pe an vizitau un trib vecin si pastrau doar copiii de sex feminin. Altele spun ca Amazoanele – femeile razboinice luau in timpul raidurilor prizonieri. In Iliada numele amzoanelor este Antianeirai (“cele care lupta ca barbatii”).

amazoane

Amazoanele apar in arta greaca din perioada arhaica in conexiune cu alte legende celebre. Ele au invadat Lycia si au fost infrante de marele erou Bellerophon. Regina Myrine a condus amazoanele spre victorie impotriva Libiei. Una dintre muncile lui Hercule a fost sa obtina centura reginei-amazoane Hippolya. A fost insotit de prietenul sau Tezeu care a luat-o cu el pe printesa Antiope, sora Hippolytei. Bataliile dintre atenieni si amazoane sunt comemorate in arta

Se zice ca amazoanele au intreprins o expeditie impotriva insulei Leuke, la gura Dunarii, unde cenusa lui Ahile a fost depozitata de Thetis. Pompei spune ca a intalnit amazoane in armata lui Mithridates.

Se aude despre ele chiar si in vremea lui Alexandru cel Mare, cand se vorbeste despre regina amazoanelor Thalestris.

Scriitorul roman Virigil, apoi Iordanes in istoria sa despre geti vorbeste despre armata acestora care cucerise in trecut Armenia, Siria si toata Asia Minor, tinand aceste teritorii pentru o suta de ani. Tot el mentioneaza ca amazoanele au luptat cu Hercule si in razboiul troian.

 

Dovezi istorice, morminte si nomazi

AmazoaneleAu fost descoperite in ultmii ani numeroase kurgane, movile folosite drept morminte de catre nomazi. Toate aceste triburi erau centrate in jurul cresterii cailor, ajungand astfel sa parcurga distante imense de la Marea Neagra pana la stepele indepartate ale Mongoliei. Acestia traiau in triburi mici, tocmai de aceea trebuiau sa fie in stare sa se apere de invadatori. 

Domesticirea calului, urmata de calarie si perfectionarea arcului scit, care era mai mic, dar mai puternic, au constituit principalele elemente de dezvoltare ale acestor culturi. Daca ne gandim putin, o astfel de femeie, crescuta pe cal si invatata sa manuiasca de mica arcul, putea fi la fel de letala ca un barbat.

Arheologii au gasit schelete ingropate cu arcuri si sageti, sulite si cai. La inceput s-a presupus ca toti cei inmormantati cu arme in acea regiune trebuiau sa fie barbati-razboinici. Dar testele ADN si alte analize bioarheologice stiintifice au descoperit ca o treime din femeile scitilor erau ingropate cu arme si purtau rani de razboi la fel ca barbatii. Femeile erau deasemenea ingropate cu cutite, pumnale si unelte. Este incredibil cat de mult ne apropiem de imaginea descrisa in antichitate.

Amazoanele fumau iarba si beau o potiune puternica din lapte de iapa fermentat numita kumis, pe care o foloseau in ritualuri in jurul focului. 

amazoane femei razboinice

Nu avem nicio dovada ca la aceste adunari sau in societate, barbatii erau exclusi sau lipseau cu desavarsire din peisaj. Herodot ne povesteste despre cum culegeau flori, frunze si seminte pe care le aruncau in foc. Fumul le inducea o transa si incepeau sa cante si sa joace. Probabil vorbeste despre canepa. Cunoastem cu siguranta aceste metode, iar arheologii gasesc dovezile in morminte. 

Tot Herodot ne descrie o tehnica prin care construiau un fel de cladire destinata saunei, probabil in timpul iernii in stepe, Un fel de cort, probabil asemanator cu cel al indienilor nativ-americani, unde duceau canepa. Nu incercati asta acasa!

 

Femeilor amazoane le placeau foarte mult tatuajele

ice princess tatoosIn picturile scite si trace care ne-au mai ramas exista tatuaje foarte frumoase si detaliate ale femeilor. Istoricii Greciei antice povestesc despre tehnica si practica tatuajelor la triburile din Eurasia. Toti sclavii care proveneau din zona Marii Negre erau tatuati. Se gandeau insa la tatuaje ca la un soi de pedeapsa. Cine si-ar fi marcat corpul in mod constient?

Au fost descoperite truse de tatuaj in mormintele scitilor, iar unele trupuri inghetate descoperite ne arata detalii extraordinare. Pielea putea fi jurnalul lor, descriind calatoria. Puteau tine rolul unei initieri sau puteau reprezenta o experienta speciala, fie in realitate sau vis. Acele animale fantastice si desene geometrice puteau fi doar de decor.

 

Insula Amazoanelor – Insula Serpilor si Ahile

Regina amazoanelor

A existat intr-adevar o insula a amazoanelor. Singura insula din sudul coastelor Marii Negre, numita acum Insula Giresum. Dar a aparut prima oara in varianta Argonautilor unde acestia gasesc pe insula ruinele unor temple si altare. Aici se credea ca amazoanele sacrificau cai inainte de a merge la razboi. E foarte interesant pentru ca grecii gaseau ruine asociate cu amazoanele inca din Epoca de Bronz. Recent, arheologii turci au gasit ruinele templului mentionat de argonauti. Astfel, mitul devine din nou realitate.

 Au existat si povesti conform carora amazoanele castrau baietii, ii abandonau sau ii ucideau. Insa asta exista doar in fantezia grecilor. Asa au aparut povestile in care ele atacau alte triburi sau luau barbati prizonieri. Insa nu se cunoaste faptul ca, la popoarele nomade, era un obicei de a trimite copiii sa fie crescuti de alt trib pentru a intari relatiile si a incheia noi aliante. In lumea antica tumultoasa si plina de lupte, acesta era un obicei foarte folositor.

Filip cel Mare a fost crescut de un aliat al tatalui sau. Era deasemenea un obicei comun chiar si in Evul Mediu in Europa.

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 5,924 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Amazoanele – femeile razboinice”

  1. Pingback: Wonder Woman: Femeia Fantastica, mitul reginei-amazoane - Mythologica.ro

  2. Scitii popor iranian ? Unde este Iranul semit si unde este Scitia ? Poate in visele tale de evreu semito-hamit ! Scitii erau fiii lui Aschenaz fiul lui Iafet-Poseidon-Sarmis-Sarmoxe-Zalmoxe fiul lui Noe …
    Tu ai auzit de împarairea lumii facuta de Noe în vremea lui Peleg când Iafet a primit Asia de Nord si Europa , Sem Orientul Mijlociu iar Ham a primit Sudul Asiei si Africa ?

    1. D-voastra ati auzit de istorie? Nu fabulatie! Nu sunt evreu, sunt oltean! Dar hei, nu toata lumea este perfecta! Lasati teoriile conspirationiste! Mai lipseste sa ne spuneti ca dacii au inventat piramidele si zburau in 3D! :))

      1. Vorbeste nu ca stie ceva, ci ca sa impiedice pe cat ce poate lumea sa discearna ce trebuie, de ce nu trebuie. E aliat cu mai toti cei ce tin istoria in catuse de mii de ani, si pana nu se va arde cum trebuie nici ca se lasa. //Dar sa vezi, decum infipsara toiagul in casa cuiva si fura alungati cumva de-acolo ca nu li’i acceptata filozofia, cum incep o plangere ticaloasa pe la Haga, Anglia ori America, ca asemenea nedreptate ce li s-a facut mai nimanui pe fata pamantului. Asa au fost astia din totdeauna. Trebuie sa faceti ceva ca ceea ce stiti chiar stiti si nu va incurcati deloc, deoarece rautatea astora in a banaliza o informatie cat mai eficient e de neinchipuit. Pa mine nu ma poate prostii. Sa incerce ceva dialog si vei vedea exact care-i adevarata sa infatisare in raport cu a mea. Neamul asta de oameni de mii si mii de ani numai piedica si viclesuguri si afaceri de-ale lor, in rest nicicand nu vei putea sta de vorba cu ei.

    2. Si Iisus de ce a mai venit sa faca separarea aia pana la urma??! Ca-si glorificau asa cum si sustii genealogia la max??! Sau pentru ca apatia s indiferenta invatatilor iudei acelor timpuri era tot mai mare. Si ca urmare nici ca vroiau sa auda sa se combine cu alte neamuri dimprejur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.