Romul incalzeste mai mult decat sufletul

Se crede ca romul este cunoscut pentru ca produce senzatii stranii unei persoane. Multe seamana cu posedarea cuiva de catre Ogoun, un spirit razboinic din religia voodoo. Cand Ogoun pune stapanire pe cineva, personalitatea originala a acestuia este inlocuita de una complet diferita. De exemplu, oameni pasnici si potoliti se vor transforma in salbatici ce vor urmari femeile. Ei vor spune  “Gren mwe fret,” ce se traduce ca “Testiculele mele sunt reci”, iar romul serveste sa le incalzeasca. Vor dori sa bea mai mult, iar unii isi vor spala mainile in rom in flacari fara sa arate semne de durere.

Sfanta Brigid il intrece pe Iisus Hristos in trucurile legate de bautura

Cu totii am auzit ca Iisus a transformat apa in vin. Dar trucul Sfintei Brigid a fost mai presus. Impresionant chiar. Este vorba despre Sfanta Brigid din Biserica Catolica. Abatia sa, prima manastire din Irlanda, a fost vizitata de un grup de cardinali ce merita toata ospitalitatea. Cand butoaiele manastirii au secat, legenda spune ca Brigid le-a spus calugaritelor sa-si afunde canile intr-o cada din apropiere si sa serveasca acea apa oamenilor de la mese. Calugaritele au fost minunate sa vada ca apa de baie s-a transformat in cea mai buna bere.

Apoi a facut acelasi truc intr-o colonie de leprosi de care avea grija. Alta data, berea trimisa de ea intr-un oras din apropiere a umplut alte 17 butoaie de aceeasi marime fata de cele care se bausera deja.

zeii alcoolului la azteciZeii azteci ai bauturii

O parte din antica mitologie azteca este centrata in jurul Ometochtli, o familie de zeitati ce reprezinta excesul vietii. Matriarhul familiei, Mayahuel, era zeita fertilitatii, dar oferea barbatilor si planta agavei – din ea se facea tequila si mezcal. Tatal era Patecatl, cel care descoperise fermentatia, ca si peyotele, un drog natural psihotropic. Din uniunea lor rasar Centzon Totochtin, cei 400 de iepuri ai betiei.

Bautura azteca preferata era pulque, un sirop cu pulpa din agava fermentata. Pulque era disponibil tuturor, dar majoritatii nu li se permiteau decat patru cupe. Cei in varsta, pe de alta parte, puteau bea cate doreau. Si preotii puteau bea cat doreau. Pentru a comunica mai lesne cu zeii, desigur. Si pentru a-si face mana sigura la sacrificii. Nivelul de betie al unui credincios era masurat pe o scara de ieputi. Doi sau trei iepuri insemna doar buna-dispozitie. La 400 de iepuri trebuia sa-l lovesti cu un bat sa vezi daca mai traieste.

Fetele lui Bacchus

Bacchus, Dionysus la greci, era zeul vinului. Adoratorii sai timpurii erau femei ce tineau intalniri secrete numite Baccanalia. Aceste ceremonii erau o scuza de a te face crita. Vinul era interzis femeilor in acele timpuri. Doar in aceste ritualuri era posibil acest lucru. Mai tarziu, barbatii au fost lasati sa adere, iar bacanalele se desfasurau de cinci ori pe luna.

Daca iei barbati si femei dezbracati intr-o cultura fara prea multe granite sexuale si adaugi vin, rezulta o mare orgie cu alcool. Asta a suparat unii membrii onorati ai societatii. Si politicieni erau implicati. Asadar, senatul roman a pus cultul in afara legii in 186 i. Hr. printr-un decret. Cine era prins era executat. Intalnirile insa nu au disparut, au devenit doar mai private.

Zeii alcoolului