Mitologie in Polinezia

Fiecare cultura si mitologia are proprii eroi. Acestia se ridica deasupra asteptarilor si duc la bun sfarsit sarcini supranaturale. Uneori cu ajutorul zeilor sau al altor fiinte magice sau arme vrajite. Hercule este un astfel de exemplu in mitologia greaca si romana. Eroii Gemeni, Hunahp si Xbalanque apartin mitologiei mayase. Ei inving monstri, depasesc obstacole imense si imposibile. Alteori sfideaza soarta sau zeii si devin un model de comportament in societate. Unul dintre cei mai necunoscuti eroi din lume (cel putin pentru lumea din vest) este cel care a creat civilizatia in Micronezia. Micronezia este un grup imens de insule din sudul Oceanului Pacific. Este vorba de povestea puternicului semizeu razboinic numit ISOKELEKEL.

ISOKELEKEL – povestea semizeului din Polinezia

ISOKELEKEL, citit Eye-so-kel-a-kel, inseamna “stralucitorul nobil” sau “regele minunat”. Se pare ca acest semizeu a fost chiar o figura istorica reala. El a trait in anii 1500, dar a devenit un personaj mitic dupa ce povestea sa a fost transmisa din generatie in generatie. Acest erou era din mica insula numita Kosrae, un punct pierdut in vastul Ocean Pacific. Potrivit legendei, eroul si-a folosit puterile de semizeu pentru a invada si elibera poporul de pe apropiata insula Pohnpei. Insula era cucerita si stapanita de un grup de conducatori aroganti numiti saudeleur ce ii supusesera pe localnicii nativi de foarte mult timp. Exista mai multe versiuni ale povestii. Insa in toate exista un punct comun, anume cruzimea clasei conducatoare. Localnicii isi implorau zeii, mai precis pe zeul tunetului, Nan Sapwe, sa ii scape de invadatori. Si ca orice zeu al tunetului care isi ajuta poporul, acesta i-a auzit si s-a pregatit. Un maret etou va fi trimis sa distruga valul de cotropitori. Si daca nu v-ati prins inca, aceasta persoana era chiar ISOKELEKEL.

Nasterea acestui erou este inca imprejmuita de legende. Tatal sau natural era Nan Sapwe, zeul tunetului. Asadar, era un semizeu. La inceputuri, Nan Sapwe, intr-un moment de slabiciune, s-a culcat cu o conducatoare saudeleur. Cand sotul ei a aflat, acesta a trimis un grup de vanatori pentru a-l rapune pe zeu. Dar asta nu prea era posibil, nu? Chiar daca zeul se culcase cu nevasta lui, era clar ca ceilalti zei nu vor permite asemenea absurditate. Zeii au fost tare maniati cand au vazut tipi inarmati venind dupa fratele lor. Asadar, au lansat o profetie. Aceasta spunea ca intregul neam saudeleur se va prabusi pentru ca a lasat asa ceva sa se intample.

Nan Sapwe a ras de vanatorii care venisera sa-l captureze si sa-l ucida. Si si-a luat zborul pe o insula din apropiere, numita Kosrae. Aici nu a pierdut prea mult timp si si-a gasit alta prietena. Era vorba de o tanara semi-zeita din clanul sau, Dipwenpahnmei (sub copacul cu fructe de paine). Zeita se numea Lipahnmei si fusese declarata stearpa. Nan Sapwe se indragosteste de ea si ii daruieste un fruct. Este vorba de o lamaie (probabil magica). Va ramane insarcinata intr-un mod ciudat, in cateva ore, si intreaga insula va afla asta foarte rapid. Noua luni mai tarziu se naste Isokelekel. In timp ce crestea stia ca va fi cel care va aduce razbunarea asupra tribului malefic saudeleur din Pohnpei. Copilul stia chiar inainte de nastere ca isi va razbuna poporul.

Isokelekel a crescut ca un razboinic puternic, intunecat la piele si cu o fata salbatica. Nu era unul pe care l-ai fi infruntat singur. Cand s-a maturizat, a ales 333 dintre cei mai buni razboinici, femei si chiar copii de pe Kosrae. I-a suit in barci si s-a indreptat spre Pohnpei. Dar nu inainte de a face un sacrificiu uman in favoarea zeilor. Sacrificiul era la moda in acele vremuri si se pare ca victima s-a oferit. Dupa saptamani de navigatie pe ape calme in Oceanul Pacific, flota de razboinici ajunge in Pohnpei. Iadul se dezlantuie pe plaja numita Nan Madol. Aici, potrivit povestii, oamenii lui Isokelekel au fost inarmati cu arme ce au aparut din senin.

Dar chiar daca Isokelekel era un semizeu, nici poporul saudeleur nu era mai prejos. Razboiul a continuat si sange a curs pretutindeni. Ambele tabere au pierdut razboinici. La un moment dat parea posibil ca razboinicii din Kosrae sa dea inapoi si sa fie infranti. Sa isi piarda vointa de a lupta. Chiar mana dreapta a lui Isokelekel, Nahnparadak, s-a gandit ca ar fi o idee buna sa se regrupeze si sa regandeasca invazia. Insa Isokelekel nu avea de gand sa faca cale intoarsa. Si nici sa nesocoteasca vointa tatalui sau. Si pentru a-l tine in lupta pe locotenentul sau, i-a infipt sulita cu harpon in picior. Ca sa fie sigur ca ramane pe campul de lupta. Asa ca toti razboinicii au inceput sa lupte pentru vietile lor ca nebunii. Oponentii au fost luati prin surprindere. Batalia a devenit asa dementa incat Isokelekel a pierdut un ochi. Dupa batalie, eroul l-a gasit pe cel responsabil si l-a facut general in armata sa. Si asta spune multe despre calitatile sale de lider. In final, razboinicii din Kosrae i-au zdrobit pe cei din saudeleur.

Potrivit mitului, conducatorul tribului saudeleur, Saudemwohl, a fugit pe rau de naprasnica razbunare a eroului. Si a fost transformat in peste care poate inca inoata si astazi in acele ape.

Razboiul se incheiase. Isokelekel si armata sa s-au alaturat poporului din Pohnpei. Acestia l-au facut noul conducator al insulei. A condus onorabil si nu si-a constrans supusii. Potrivit povestii, a lasat trei conducatori din vechiul trib sa il ajute la conducere. Zeul Luhk  i-a adus pe acestia trei intr-o canoe zburatoare. Ani intregi, insula Pohnpei a avut parte de pace. Dar si zeii dispar.

Si legenda spune ca Isokelekel era la plimbare pe tarmurile insulei. In aceasta dupa-amiaza el si-a vazut reflexia in apa. Si a ramas devastat de cat de mult imbatranise. Asa ca s-a hotarat ca el isi va decide moartea. Iar asta e partea cea mai ciudata a povestii. Isokelekel s-a suit intr-un palmier tanar si flexbil, l-a indoit pana la pamant si si-a legat penisul de el. Asa ca Isokelekel s-a impartit voluntar in doua. Sangele pierdut i-a adus moartea pe plaja insorita.

Tot legenda spune ca oamenii din Pohnpei au pus corpul regelui intr-un mormant din insula Temwen. Aceasta insula esti si astazi sacra si inaccesibila. Altii cred ca eroul a fost inmormantat pe mare.  Mai ciudat este ca in 1907 cand germanii detineau insula, guvernatorul s-a hotarat sa sape aici. A murit curand de insolatie. Localnicii au vorbit de marile puteri ale lui Isokelekel. In 1928 mormantul va fi deschis de japonezi. Ei au gasit aici oase mai mari decat ale polinezienilor actuali.

Astazi, Isokelekel este vazut ca erou local si parinte fondator al natiunii Pohnpei. El este onorat si slavit. Toti localnicii isi declara mandri descendenta.

Maui, marele erou trickster

Maui este marele erou popular. El este cel mai cunoscut erou in mitologia polineziana. Povestile acestuia sunt spuse in toate insulele Pacificului. Maui este privit uneori ca un semizeu. Alteori ca un zeu cu puteri depline sau doar om.

In mitologia polineziana, Maui este un puternic zeu trickster. Este cunoscut pentru crearea insulelor din Pacific. Este fiul zeului Tangaroa si al unei femei. A facut multe fapte bune pentru oameni si pentru imbunatatirea vietii lor. A facut ziua mai lunga si cerul mai luminos. Era inzestrat cu puteri magice.

Maui este inainte de toate un erou cultural. Un simbol al insulelor. Un erou uman care a incercat sa obtina nemurirea.

Maui a creat insulele in timp ce era la pescuit cu fratii sai. A facut un carlig de pescuit din maxilarul bunicii sale. De pe fundul oceanului, Maui a “pescuit” insulele in care traiesc acum polinezienii.

Maui a vrut si sa le ofere oamenilor mai mult timp pentru gradinarit, pentru gatit si alte treburi. Asa ca a facut ziua mai lunga. Cu ajutorul fratilor sai, el a prins soarele intr-o plasa si l-a batut cu maxilarul vrajit al bunicii sale. Soarele a fost asa batut si insangerat incat a schiopatat incet pe cer multe zile la rand.

Maui a incercat obtina si nemurirea. A pacalit-o pe Hina, zeita mortii, in timp ce dormea. S-a strecurat in corpul ei si a incercat sa treaca prin ea, dar zeita a fost trezita si l-a strivit pe Maui ucigandu-l.

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,062 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Mitologie in Polinezia”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.