Un trib pastoral cu o fascinanta traditie. Pe platourile indepartate si izolate din India de sud, exista o mica comunitate cunoscuta ca Toda.
Multe triburi din intrega lume dispar peste noapte. Traditiile mor, oamenii emigreaza si religia dispare. Miturile se pierd, legendele devin difuze. Au mai ramas insa si sperante pentru reinvierea trecutului.
Ei traiesc in colibe si au un stil de viata unic. Colibele arata ca niste valuri de pamant. Pana in secolul al XVIII-lea, inainte de colonizare britanica a Indiei, tribul Toda coexista local alaturi de alte comunitati. Printre acestea, Kuruba si Kota, intr-o societate bazata pe caste, in care Toda erau in varful ierarhiei.
Tribul Toda si fascinanta traditie a colibelor paluvarshÂ
Populatia Toda a scazut dramatic, ajungand in secolul al XX-lea intre 700 si 900 de locuitori.
Chiar daca aceasta comunitate tribala reprezinta o mica portie din masiva populatie a Indiei, ei au atras, inca din secolul al XVIII-lea, o atentie sporita asupa traiului si comunitatii lor. De la felul in care se imbraca, la maniere, obiceiuri si relatiile cu vecinii.
Bivolul este animalul sacru si un element instrumental in religia Toda. Ei au avut de-a face cu foarte multe schimbari in felul lor de viata, in cultura ca rezultat al interactiunii fortate cu alte popoare si mai ales tehnologii.
Structurile curioase nu au ferestre si forma de butoaie rasturnate le face atat de mici incat oamenii trebuie sa se aplece pentru a intra pe usa din fata.
Fiecare coliba are doar o mica intrare in fata de 90 cm latime si inaltime. Intrarea serveste ca mijloc de protectie in fata vremii, dar si in fata atacurilor animalelor salbatice.
Partea din fata este decorata cu forme de arta Toda, un fel de pictura murala pe piatra. Pe fiecare parte a pragului este ridicata o mica platforma, echivalenta cu veranda, o arie unde oamenii stau si discuta.
Templele sacre ale bivolilor din India
Templele Toda sunt construite intr-un cerc aliniat cu pietre si sunt foarte similare cu colibele Toda. Ele se numesc paluvarsh si au anumite diferente. Alte tipuri, numite poovarsh sunt cilindrice si au acoperisul in forma conica alungita. Ele sunt considerate cele mai sacre si aici au loc festivalurile comunitatii.
Desi multi au renuntat la varianta traditionala de case, se reincearca reintroducerea acestui obicei. In ultima decada au fost construite 40 noi colibe si multe incinte sacre au fost renovate. Numai preotii pot intra aici. Locul este folosit pentru pastrarea laptelui sacru de bivolita.
Riturile funerare si religioase ofera contextul social in care cantece, poezii si alte dansuri despre cultul bivolului sunt artistic infatisate.
Asta a pus in pericol stilul de viata Toda si intregul trib. Societatea si cultura lor este pe cale de disparitie. La fel cum s-au redus si turmele de bivoli. In prezent tribul Toda este principalul punct de atentie in cadrul unui vast proiect international de restaurare a culturii si mediului, fiind declarat site UNESCO.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4