Yoga este un grup de practici spirituale, fizice si mentale sau discipline cu originea in India antica. Exista o mare varitate de scoli yoga, practici si scopuri in hinduism, buddhism si jainism. Printre cele mai cunoscute s-au facut remarcate Hatha yoga si Raja yoga.
Originile yoga provin din India pre-vedica, din traditiile acelei vremi, dar cel mai exact ele au fost dezvoltate in secolele al VI-lea si al V-lea i. Hr. Ele au fost deprinse de asceti.
Exista informatii despre yoga in Rig-Veda si in Upanisade. In credinta indiana, yoga este mai mult decat o practica fizica. Are un miez spiritual dedicat meditatiei.
Multe studii au incercat sa determine eficienta yoga pentru boli precum cancerul, schizofrenia, astmul si bolile inimii. Insa rezultatele nu au fost concludente.
Ce inseamna yoga?
Odata ce atasam cuvantul “yoga” de ceva, inseamna ca acel ceva este o cale completa in sine. Unii privesc yoga ca pe o arta, altii doar ca pe exercitii fizice si controlul respiratiei. Este legata de sanatate si relaxare in viziunea unora. Dar guru indica ca yoga este “cea care te aduce la realitate”. Inseamna “uniune”. Yoga inseamna sa te misti inainte spre o realitate experimentala unde cunosti natura existentei.
Yoga nu se refera la “uniune” ca la o idee sau filosofie. Nici ca la un concept. Yoga este realitatea suprema, ea ingroapa toate ideile proprii.
Psihologia yoga
Cu timpul s-a dezvoltat o adevarat psihologie in privinta yoga. In special cu traditiile tantrice si hatha yoga. Psihologia yoga ne arata oamenii ca fiind compusi din 3 corpuri sau 5 invelisuri ( pancha-kosas) ce acopera atman (sufletul):
- Sthula sarira, corpul normal, ce cuprinde Annamaya Kosha
- Suksma sarira, corpul subtil, compus din:
- Pranamaya Kosha (suflul vital sau energia),
- Manomaya Kosha (mintea)
- Vijnanamaya Kosha (intelectul)
- Karana sarira, corpul ocazional, cuprinzand Anandamaya Kosha (fericirea)
In corpul subtil, energia curge prin nadis (canalele) si este concentrata in chakras.
Cititi mai multe despre:
Kamasutra si mitologia sexului
Ce este Hatha Yoga?
Hatha inseamna “plin de vointa” sau “plin de forta”. Hatha se refera la un set de exercitii fizice (asanas sau posturi) pentru alinierea muschilor si oaselor. Posturile sunt menite a deschide canalele pentru ca energia sa curga liber.
Hatha se mai traduce si ca “ha” (soare) si “tha” (luna). Aceasta se refera la echilibrul dintre cele doua aspecte – masculin si feminin. Hatha este o cale spre echilibru.
Ce inseamna “Om”?
Om este o mantra, sau vibratie, o “cantare” folosita la inceputul sesiunilor de yoga. Se crede ca este sunetul universului in mitologia hindusa.
Yoghinii antici credeau ca intregul univers se misca. Nimic nu este neclintit. Tot ce exista pulseaza, creand un ritm, o vibratie pe care yoghinii o asimilau cu sunetul Om. Poate nu suntem mereu constienti de el, dar il auzim in sunetul frunzelor toameni, al valurilor oceanului, intr-o scoica.
Este yoga o religie, filosofie sau miscare spirituala?
Yoga nu este o religie. Este o filosofie inceputa in India acum 5.000 de ani. Parintele ei este Patanjali, cel care a scris Yoga Sutra. Cateodata yoga se intrepatrunde cu invataturi din buddhism si hinduism.
Yoga Sutras lui Patanjali
Inteleptul indian Patanjali a creat Yoga Sutra acum 2.000 de ani. Sutra este o colectie de 195 de afirmatii ce servesc ca ghid filosofic pentru tot ce este folosit astazi. El ne descrie 8 ramuri. In timp ce le exploram, incepem sa ne schimbam comportamentul fata de lumea exterioara si incepem sa ne concentram pe interior pentru a obtine samadhi (eliberarea si iluminarea).
Patanjali pleaca de la ideea “yoga cu 8 brate”, pasii ce trebuie urmati pentru atingerea iluminarii:
- Yama (Cele cinci “abtineri“): nonviolenta, adevar, a nu fura, puritate sexuala, detasarea de posesiuni.
- Niyama (Cele cinci “respectari“): puritate, multumire, asceza, cunoastere de sine ?i devotiune fata de Dumnezeu.
- Asana: – pozitia din timpul n timpul meditatiei, posturile sau pozitiile
- Pranayama (“Controlul Fortei Vietii”): Controlul prana, suflul vital sau energia prin controlul respiratiei
- Pratyahara (“Abstractia“): Înfrânarea organelor de simt
- Dharana (“Concentrarea“): Fixarea atentiei asupra unui singur obiect.
- Dhyana (“Meditatia“): Contemplarea intensa si neintrerupta asupra obiectului meditatiei.
- Samadhi (“Extazul“): Starea de absorbire completa in obiectul meditatiei, ceea ce conduce la Iluminare (in stadiul ultim de Samadhi).
Astazi majoritatea practica doar cea de-a treia cale, asana, pozitii fizice menite sa purifice corpul si sa dea putere fizica pentru perioadele lungi de meditatie.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Ce este Tantra? - Mythologica.ro