Recomandarea mythologica a saptamanii: Cartea American Gods sau serialul
Cartile ofera de obicei o despartire, mult cautata, de realitate. In special cele legate de mitologie si fantezie. Cateodata efectul este multiplicat. A te pierde intr-o astfel de carte, a te identifica cu personajul, a o citi cu sufletul la gura, a te trezi undeva simtindu-te ciudat.
Sentimentul cartilor lui Neil Gaiman e un puternic simt al ancorari in realitate. Dar totodata, in aceasta realitate ceva masiv, inspaimantator si in definitv de necunoscut troneaza despotic.
Pare un pic ciudat astazi, dar atunci cand s-a lansat American Gods in 2001, Gaiman nu era un nume cunoscut. Gaiman mai scrisese si Neverwhere si Stardus, insa cartile nu se ridicasera la inaltimea asteptarilor.
Unii au declarat, sacrilegiu sau nu, ca Gaiman a scris ceva asemanator lui Stephen King. Insa adevarul e foarte departe. Gaiman nu incearca sa expuna cosmarul american si mai degraba vorbeste despre inima intunecata a Americii.
Protagonistul, Shadow, ajunge servitorul nimeni altuia decat Wednesday, insusi Odin, zeul viking, in alta forma. Intrebarea de baza a cartii face referire la posibilitatea existentei zeilor adusi de colonisti si imigranti. Fiecare cu panteonul, mitologia si spiritualitatea proprie. O America plina de zei, zeite, spirite, elfi si dwarfi.
Daca vei crede in ceva, acel ceva va prinde viata. Asa apar zeii si alte fiinte supranaturale.
Tocmai un englez sadea a descris cum nu se poate mai bine America. Felul in care descrie locurile iti da impresia ca Gaima a condus la intamplare pe soselele americane.
In American Gods intalnim vizitele nordicilor, polinezienilor, irlandezilor, chinezilor si altora. Implicarea lor in “mitologia americana” va deveni proeminenta, caci America este un creuzet al natiilor, dar si al culturilor. Cand acest vizitatori au disparut, zeii lor au ramas in urma. Cateodata si-au schimbat forma, dar au ramas prezenti.
Existenta vechilor zei este amenintata de prezenta noilor zei. O metafora-parabola la adresa societatii contemporane (Media sau Cancerul). Dar vechii zei vor riposta.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.