Arimaspians - mitul Ciclopilor prinde viata

Arimaspians – mitul Ciclopilor prinde viata

Arimaspieni erau un trib de calareti. Pana aici nimic anormal. Problema este ca aveau un singur ochi localizat in mijlocul fruntii. Bazandu-ne pe relatarile antice, ei locuiau la baza muntilor Rhipaion (probabil Muntii Carpati) din nordul Scitiei.

Scrierile grecesti mentioneaza pe Arimaspienii asiatici din interior referindu-se la ei ca la fiinte cu un singur ochi, Traditia asiatica vorbeste despre ei in lucrarile chineze si geografii indieni scriu despre poporul nomad din regiunile stepei. Arimaspians – mitul Ciclopilor prinde viata.

 

Arimaspians - mitul Ciclopilor prinde viata

Acesti oameni erau in permanent conflict cu grifonii, alte creaturi legendare puternice temute si respectata ca si gardieni ai comorilor si aurului.

Calareti razboinici, barbari bogati si duri

In nordul Europei este de departe cel mai mult aur. Nu se stia cum era produs, insa se credea ca un om cu un singur ochi numit Arimaspoi l-a furat de la grifoni. Pamanturile lor erau tocmai la capatul lumii inconjurand-o. Asa scria Herodot in lucrarea sa Istorii. Tot Herodot mentioneaza aceste fiinte care traiesc la est de Issedones, Hami in prezent. Exista inregistrari asemanatoare in “Hainei Beijing” al lui Shanhai Jing. El vorbeste despre Statul Fantomelor numit Gui care este la nord de Corpul lui Erfu.

Arimaspienii apar descrisi si de Aristeas din Proconnesus, mentionat de Herodot. Se credea ca Aristeas, si el o persoana legendara, a scris un poem despre calatoriile in indepartatul Nord unde a intalnit un trib numit Issedonieni, care glorificau oamenii cu un singur ochi, ciclopii, numiti Arimaspieni. Ii credeau cei mai nordici oameni si cu un caracter nobil, bogati in vite, foarte razboinici si acoperiti de par.

Cea mai importanta caracteristica a lor ramane prezenta unui singur ochi in frunte. Tot Aristeas spune ca locuiau in nord, erau multi razboinici si puternici, bogati in cai si turme de vite. Tot el ii crede cei mai duri oameni

Cea mai veche lucrare, dinainte de Homer, numita “Prometeu inlantuit” este scrisa de Eschil. El a trait in anii 500 i.Hr. El vorbeste despre dulaii lui Zeus, grifonii cu dinti ascutiti si despre Arimaspieni, calareti barbari cu un singur ochi ce traiesc pe malul paraului lui Plouton, care curge cu aur.

Ciclopii, legende grecesti si miturile lui Herodot si Ulise

Amintiti in mituri si legende, ciclopii lui Ulise apar din ce in ce mai des. Nu se cunoaste provenienta lor sau a popoarelor din care faceau parte. Este foarte posibil ca unele denumiri sa fii fost incurcate, amestecate sau gresit interpretate.

Poate cel mai faimos ciclop este insusi Polyphemus, gigantul ciclop orbit de Odysseu sau Ulise in calatoriile sale. Ciclopii erau fiii titanului Uranus cu Gaea, adica Cerul si Pamantul. Potrivit lui Homer, ciclopul era fiul lui Poseidon. O rasa salbatica similara Gigantilor nascuti din Pamant (Gea) aveau un singur ochi si nu le era frica de zei. Erau lucratorii lui Hefaistos, zeul Vulcan al mestesugurilor si metalurgiei.

Ciclopii reprezinta personificare puterii naturii. Hesiod descrie si el alte rase de ciclopi, frati ai Titanilor.

In Caucaz exista multe legende despre ei. O posibila ipoteza este varianta preistorica din Cipru, Creta, Malta si Sicilia a oamenilor cu un craniu dublu in marime. Exista si ierburi ce pot duce la defecte severe ducand poate pana la perioada Paleoliticului. Arimaspians – mitul Ciclopilor prinde viata.

 Citeste si despre:

Gigantii si Uriasii

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,732 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.