Maleficul sarpe Apophis, reprezentantul haosului si al intunericului este simbolul raului in mitologia egiptena. Raul, giganticul sarpe, era temut de egiptenii antici care credeau ca acesta putea aduce Apocalipsa.
In miturile egiptene, serpii jucau un rol complex ca forte ale raului si haosului. Ei erau reprezentari negative periculoase. Din cauza muscaturii lor, frica de serpi era in general raspandita in delta.
Apophis era descris in picturile din morminte mai ales in Noul Regat. El apare si in papirusurile funerare in forma unui imens sarpe. Apophis, probabil ca “devoratorul de suflete” era marele inamic al luminii si al zeului Re. El locuia in lumea de apoi.
Apophis, zeul intunericului si al fortelor primordiale
Unele mituri timpurii spun ca Apophis era la inceput un zeu al soarelui inainte de a fii alungat. Conflictul cu Ra este gasit in cateva mituri. In unul din ele se crede ca Apophis il astepta pe Ra, zeul soarelui, in Bakhu, muntele mitologic de la orizont unde soarele apune. Alt mit vorbeste despre ambuscada pregatita pentru Ra. Uneori rezultatul vine sub forma de furtuni si vreme rea.
Acest zeu nu apare mentionat inainte de Regatul Mijlociu. Pentru cea mai mare perioada, Noul Regat ne furnizeaza cele mai multe informatii.
In timpul Noului Regat, batalia lui Apophis cu Ra devenise raspandita. Infrangerea sarpelui malefic a devenit un scop important pentru majoritatea faraonilor. In numeroase incriptii funerare intalnim acest motiv. Probabil identificandu-se cu soarele Ra, faraonii doreau sa infranga intunericul, fortele primare.
Apophis, inamicul lui Ra soarele
Apophis era insa indestructibil si adesea era reprezentat facut bucati de Ra in forma unei pisici. Pisica era cel mai sacru animal in Egiptul antic.
Textele Sarcofagelor sugereaza ca sarpele putea hipnotiza atacatorii si numai cel mai puternic zeu, Seth era imun la farmecul magic al creaturii.
Exista multe temple sacre la Dendera, Deir el-Bahari, Philae si Luxor. Ele reprezinta un rege si “ochiul rau al lui Apophis”.
Ca si Seth, Apophis era asociat cu pericolul, evenimentele naturale terifiante. Acestea erau furtunile, intunericul neprevazut si cutremurele. Nu era niciodata adorat, dar era inclus in numeroase texte magice si ritualuri pentru a-l indeparta.
“Cartea lui Apophis”, de exemplu, era o colectie de vraji din Regatul Nou tarziu. Si PapirusulĀ Bremner-RhindĀ produs in secolul IV continea astfel de vraji protectoare.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Zeii si mitologia Egiptului Antic - Mythologica.ro
Pingback: Saptamana Mitologiei Egiptene | Mythologica.ro
Pingback: Cei 9 zei ai Egiptului antic - Mythologica.ro