Conspiratii ale haremului, asasini platiti in noapte. Istoria faraonilor este plina de astfel de aventuri si peripetii. Daca intr-un timp persoana faraonului era considerata sacra, incarnarea zeilor pe pamant, acum 3.000 de ani lucrurile s-au schimbat.
Una dintre sotiile secundare ale lui Ramses al III-lea a complotat sa-l asasineze. A vrut sa-si instaleze fiul pe tron. Toate astea au fost dovedite prin scanari la tomograf. Mai multi asasini cu topoare si cutite s-au napustit asupra lui.
Fiul lui Setnakht, fondatorul celei de-a XX-a dinastii, Ramses al III-lea, condus Egiptul din 1187 pana in 1156 i. Hr. In timpul sau Egiptul a fost atacat de Popoarele marii
Fortele lui Ramses au impiedicat o invazie, dar au si distrus forta navala a navalitorilor. I-au atras intr-o capcana in delta Nilului. Ramses a luptat si impotriva regatelor nubiene in timpul domniei sale. A refacut multe situri religioase si a incurajat comertul.
Insa domnia sa a fost umbrita de o economie deteriorata si de prima greva muncitoareasca inregistrata vreodata. Pentru a inrautati starea lucrurilor, vremea nefavorabila a afectat recoltele.
Coruptia si climatul politic erau si ele in floare.
A doua sotie a lui Ramses, Tiye, impreuna cu o duzina din haremul faraonului au pus la cale asasinatul. Seful trezoreriei, un capitan militar si sambelanul au fost si ei atrasi.
Conspiratorii au fost arestati. In proces, autorii si-au recunoscut vina. Evidenta apare intr-un papirus in care Ramses este numit “Marele Zeu”. Dar acest termen putea fi invocat doar pentru faraonii decedati.
Asadar, in 2012, cercetatorii au incercat sa faca lumina cazului. Tomografiile au dezvaluit gatul taiat cu un cutit. Acesta era acoperit de o amuleta cu puteri miraculoase.
De atunci, radiologii Universitatii din Cairo si egiptologul Zahi Hawass, au continuat cercetarile. Deasemenea, au fost analizate si alte mumii din Noul Regat (Secolele 16-11). Ele acopera dinastiile 18, 19 si 20.
S-a constatat ca mai multi asasini au fost responsabili de moartea faraonului.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Pingback: Saptamana Mitologiei Egiptene | Mythologica.ro